776
Κέβιν ντε Μπρόινε και Αλάμπα σε μονομαχία τους στον αγώνα της Τρίτης | Reuters

Αυτό το ποδόσφαιρο είναι… η όγδοη τέχνη

Sportscaster Sportscaster 27 Απριλίου 2022, 16:03
Κέβιν ντε Μπρόινε και Αλάμπα σε μονομαχία τους στον αγώνα της Τρίτης
|Reuters

Αυτό το ποδόσφαιρο είναι… η όγδοη τέχνη

Sportscaster Sportscaster 27 Απριλίου 2022, 16:03

Ηταν -με διαφορά- το πιο θεαματικό παιχνίδι του εφετινού Τσάμπιονς Λιγκ. Ενας από τους πιο συναρπαστικούς ημιτελικούς στα χρονικά της διοργάνωσης. Μια υπέροχη παράσταση – διαφήμιση του ποδοσφαίρου, που κανείς θεατής (ή τηλεθεατής) της δεν ήθελε να τελειώσει. Στο χορτάρι του «Ετιχαντ», οι φίλαθλοι απόλαυσαν ένα έργο τέχνης: της όγδοης τέχνης.

Δεν ήξεραν τι/ποιον να πρωτοθαυμάσουν:

  • Τη φοβερή μηχανή του Πεπ Γκουαρντιόλα; Οταν ξεδιπλώνεται στο γήπεδο για να επιτεθεί, αυτή η ομάδα μοιάζει με… τέρας, που έχει 22 πόδια, αλλά ένα, μόνο, κεφάλι. Τόσο συγχρονισμένες είναι οι κινήσεις των παικτών της. Στο γκολ με το οποίο άνοιξε το σκορ, είχαν συμμετοχή εννέα από τους 11. Στα 11 πρώτα λεπτά της αναμέτρησης έκανε τη Ρεάλ Μαδρίτης να μοιάζει με πανικόβλητο μπουλούκι, «πυροβολώντας» την δυο φορές. Ποτέ άλλοτε στα χρόνια του Τσάμπιονς Λιγκ, η Ρεάλ Μαδρίτης δεν είχε βρεθεί να χάνει με 2-0 προτού, καν, συμπληρωθεί το πρώτο τέταρτο του αγώνα. Οι «Πολίτες» πέτυχαν, συνολικά, τέσσερα γκολ, και είχαν ευκαιρίες για να σκοράρουν άλλα τόσα.
  • Τον «μαέστρο» Κέβιν ντε Μπρόινε; Στα 94 δευτερόλεπτα σημείωσε το πιο γρήγορο γκολ σε ημιτελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Συμπλήρωσε 12 γκολ στην εφετινή διοργάνωση (τα 9 εξ αυτών σε νοκ-άουτ αγώνες) χωρίς να είναι φορ. Δέκα λεπτά αργότερα έκανε αυτό που ξέρει και του αρέσει περισσότερο (ακόμη και από το να σκοράρει): «σέρβιρε» στον Ζεσούς το 2-0. Οσο είχε δυνάμεις, όλες οι αξιόλογες φάσεις που δημιούργησε η Σίτι πέρασαν από τα πόδια του. Ο 30χρονος Βέλγος είναι ένα «δεκάρι» για όλες τις δουλειές, που όμοιό του δεν υπάρχει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο Γκουαρντιόλα του έχει δώσει το δικαίωμα της απόλυτης ελευθερίας κινήσεων, ένα προνόμιο που στο παρελθόν δεν είχε παραχωρήσει ούτε στον Λιονέλ Μέσι.
  • Τον απίθανο Καρίμ Μπενζεμά, που «εκτελεί» τους αντίπαλους γκολκίπερ με ένα άγγιγμα της μπάλας; Με τα δυο χθεσινά του γκολ «έσωσε την παρτίδα» για τη Ρεάλ και συμπλήρωσε 14 (τα 9 σε νοκ-άουτ αγώνες) στο εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά (ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έμεινε στα 13 τέρματα), και ο πιο καθοριστικός του παίκτης. Ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ομάδας του στην τρέχουσα σεζόν. Εφτασε τα 41 γκολ (σε ισάριθμα παιχνίδια) σε όλες τις διοργανώσεις, κάτι που στο παρελθόν είχαν κατορθώσει μόλις τέσσερις ποδοσφαιριστές της «Βασίλισσας»: ο Αλφρέδο ντι Στέφανο, ο Φέρεντς Πούσκας, ο Ούγκο Σάντσες και ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Το πρώτο γκολ του γαλλοαλγερινού «killer» ήταν πραγματικό αριστούργημα: αριστερό σουτ «με τη μια», δοκάρι και μέσα. Το δεύτερο, μια επίδειξη κρύου αίματος. Είχε τα… cojones να εκτελέσει πέναλτι α λα Πανένκα, σε ημιτελικό Τσάμπιονς Λιγκ, παρά το γεγονός ότι είχε αστοχήσει από την «άσπρη βούλα» τρεις διαδοχικές φορές στη La Liga. Η αυτοπεποίθηση σε όλο της το μεγαλείο. Ακόμη κι αν το χθεσινό ήταν το τελευταίο «θαύμα» του 34χρονου άσου, θα είναι μεγάλη αδικία αν τον προσεχή Ιούνιο δεν του απονεμηθεί η «Χρυσή Μπάλα».

 

Ο Καρίμ Μπενζεμά ήταν και πάλι πρωταγωνιστής για τη Ρεάλ
  • Την απίστευτη ικανότητα της Ρεάλ Μαδρίτης να επιβιώνει και στις πιο αντίξοες συνθήκες σε αυτή τη διοργάνωση; Στο «Ετιχαντ» βρέθηκε να χάνει από το δεύτερο, κιόλας, λεπτό της αναμέτρησης. Με 2-0 στο 11’, κι έπειτα με 3-1 και 4-2. Η Σίτι ήταν σαφώς καλύτερη σε όλη, σχεδόν, τη διάρκεια του παιχνιδιού. Κι όμως, η «Βασίλισσα» κατάφερε να αποδράσει από την κόλαση του Μάντσεστερ με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Με μια ήττα (4-3) που μπορεί να ανατρέψει στη ρεβάνς της 4ης Μαΐου στη Μαδρίτη. Οποιαδήποτε άλλη ομάδα στη θέση της θα είχε τραυματιστεί θανάσιμα από τον «βομβαρδισμό» της Σίτι. Αλλά «η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ανεξήγητη», όπως έγραψε η Marca, σχολιάζοντας τον χθεσινό αγώνα.

Είναι, μάλλον, το βάρος της φανέλας της, που τη γιγαντώνει στις δύσκολες στιγμές. Αλλά έχει και «άστρο», όπως φάνηκε και χθες. Ο Λαπόρτ, ο ισπανός αμυντικός της Σίτι, έχει πηδήσει ψηλότερα από όλους και διώχνει την μπάλα με το κεφάλι, όμως αυτή βρίσκει το χέρι του σε μη επιτρεπόμενο ύψος. Το πέναλτι που καταλογίστηκε υπέρ της Ρεάλ, της έδωσε άλλη μια ευκαιρία να παλέψει για την πρόκριση στον τελικό του «Σταντ ντε Φρανς» του Παρισιού.

Ο Φιλ Φόντεν πανηγυρίζει δευτερόλεπτα μετά το γκολ του

Ο Γκουαρντιόλα είναι ο προπονητής με τις περισσότερες νίκες (έξι σε εννέα ματς) και τις λιγότερες ήττες (μόνο μια) στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Αλλά γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν, ότι τη Ρεάλ πρέπει να τη… σκοτώνεις όταν μπορείς, για να μην έχεις δυσάρεστες εκπλήξεις. Ετσι εξηγείται και η έντονη αντίδρασή του στην επιλογή του Μαχρέζ να σουτάρει (αντί να πασάρει στον ντε Μπρόινε, ή τον Φόντεν, που ήταν αμαρκάριστοι), ενώ το σκορ ήταν 2-0. Το 3-0 θα ήταν, πιθανότατα, μη αναστρέψιμο. Ακόμη και για την… επτάψυχη «Βασίλισσα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...