298
Φωτογραφία αρχείου | ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/InTime

«Σπίτι μου 2»: Τα νέα μέτρα για να ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματα

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2024, 13:51
Φωτογραφία αρχείου
|ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/InTime

«Σπίτι μου 2»: Τα νέα μέτρα για να ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματα

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2024, 13:51

Το νέο πρόγραμμα με στόχο να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια, θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2025 και θα προβλέπει διευρυμένα ηλικιακά όρια για προνομιακά δάνεια σε δικαιούχους από 30-50 ετών, καθώς και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, μέχρι 40.000 ευρώ.

Οπως ανέφερε η εφημερίδα «Πρώτο θέμα», στόχος της κυβέρνησης είναι να διατεθούν 200.000 από το ένα εκατοµµύριο σπίτια που παραµένουν αναξιοποίητα για να πέσουν οι τιµές ενοικίασης.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει έναν συνδυασµό κινήτρων µε φοροελαφρύνσεις για όσους επιλέγουν να διαθέσουν τα ακίνητά τους σε µακροχρόνιες µισθώσεις και αντικινήτρων για τα διαµερίσµατα που είναι κενά ή ενοικιάζονται χωρίς να δηλώνονται.

Για όσα σπίτια παραμένουν κλειστά, θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ –για όσο διάστηµα δεν θα έχουν καµία χρήση, είτε ενοικίαση, είτε πώληση, είτε ιδιοκατοίκηση.

Με τον αυξηµένο ΕΝΦΙΑ για τα κλειστά ακίνητα, η κυβέρνηση έχει δύο στόχους: τη διάθεση περισσότερων σπιτιών για ενοικίαση ή και για πώληση και την καταπολέµηση της διακίνησης µαύρου χρήµατος από όσους τα νοικιάζουν χωρίς να τα δηλώνουν στην εφορία.

Το πρόγραµµα αναµένεται να διπλασιάσει το διατιθέµενο ποσό, αλλά και να διευρύνει τα ηλικιακά όρια των υποψηφίων αγοραστών, κατεβάζοντας παράλληλα τα όρια ηλικίας των πωλούµενων οικοδοµών.

Σύμφωνα με το «Πρώτο θέμα», το «Σπίτι µου 2», για το οποίο βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης οι διαπραγµατεύσεις του υπουργού Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών Νίκου Παπαθανάση µε τις ευρωπαϊκές αρχές, θα παρέχει προνοµιακά δάνεια σε 30.000 ζευγάρια για να αγοράσουν πρώτη κατοικία, ενώ θα περιλαµβάνει και τα ζευγάρια ηλικίας 40-50 ετών που είχαν αποκλειστεί από τον πρώτο κύκλο.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ατοµικό εισόδηµα 10.000-16.000 ευρώ, οικογενειακό εισόδηµα έως 24.000 ευρώ, ενώ για τις µονογονεϊκές οικογένειες έως 27.000 ευρώ.

Παράλληλα, προβλέπεται προσαύξηση των ορίων κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ ειδικά για τις µονογονεϊκές οικογένειες υπάρχει προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί µετά το πρώτο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...