Την εμφάνιση Ερντογάν (και στην Αθήνα) ως «πατέρας» όλων των μουσουλμάνων -με δεδομένο και ότι ο τούρκος πρόεδρος εκτελεί χρέη προέδρου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC)- ,σημειώνει η Deutsche Welle, ενώ στα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου κυριαρχεί η πρωτοφανής αντιπαράθεση που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και η συντονισμένη προσπάθεια που ακολούθησε για να αποκλιμακωθεί η ένταση.
Ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των Παλαιστινίων στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για την πόλη της Ιερουσαλήμ δεν είναι κάποιος άραβας αρχηγός κράτους αλλά ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζεται σε δημοσίευμα της DW.
«Στην αρχή προκάλεσε και μετά αναθεώρησε», σχολιάζει το Spiegel που σημειώνει ότι αφού προσέβαλε καταρχήν τους οικοδεσπότες του στο προοίμιο της επίσκεψης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ερντογάν αναθεώρησε τις δηλώσεις του, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις. Το γερμανικό περιοδικό συμπεραίνει ότι «η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτεί μια πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι δυο κατέβαλαν προσπάθειες ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση. Και μίλησαν για την ανάγκη να χτιστούν γέφυρες. Διότι παρά τις διαφορές τους οι δυο χώρες έχουν ανάγκη η μια την άλλη».
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι αφενός ο πρόεδρος Ερντογάν προκάλεσε με τις δηλώσεις του σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης, αφετέρου όμως ζήτησε σχεδόν συγνώμη για τον διωγμό των Ελλήνων. «Ο Ερντογάν προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες. Από τη μια πλευρά πρέπει να επιδείξει ισχύ για να ικανοποιήσει τους εθνικιστές στην πατρίδα του ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται συναινετικός απέναντι στον έλληνα πρωθυπουργό σε ένα πολύ λεπτό ζήτημα. Τελευταία η Άγκυρα διαπληκτίζεται με αρκετούς παραδοσιακούς της συμμάχους, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, η Γερμανία και το Ισραήλ. Σε αυτή την περίπτωση δεν βλάπτει μια αποκλιμάκωση με τους γείτονες και κατά συνέπεια η διατήρηση μιας διπλωματικής διόδου προς την ΕΕ».
«Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο τούρκος Πρόεδρος αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης. Μπροστά στις κάμερες μάλωσε με τον Πρόεδρο Παυλόπουλο», γράφει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδαςDie Zeit . Στο σχετικό άρθρο παρατίθενται αποσπάσματα του διαλόγου που είχαν οι δύο Πρόεδροι και επισημαίνεται ότι «η ελληνική πλευρά αντέδρασε με αμηχανία στις δηλώσεις Ερντογάν», καθώς και ότι «είχαν ευθεία αντιπαράθεση μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες».
«Η συνάντηση που ακολούθησε μετά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ήταν πιο ήρεμη. (…) Στη συζήτηση που μεταδόθηκε από την ελληνική τηλεόραση ο Ερντογάν προχώρησε σε μια κίνηση που κανένας άλλος τούρκος πολιτικός δεν τόλμησε μέχρι τώρα. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι εύχεται να μην είχαν συμβεί ποτέ τα γεγονότα που οδήγησαν στην αποχώρηση των Ελλήνων από τη χώρα του», είναι το σχόλιο του αρθρογράφου της Die Zeit που ξεχωρίζει.
Μία άλλη διάσταση της «μάχης» του Προεδρικού την Πέμπτη, δίνει η αυστριακή Der Standard: «Αν η πολιτική εξουσία μετριόταν σε εκατοστά, τότε η εξουσία του Ταγίπ Ερντογάν θα έπιανε πολύ χώρο ακόμη και στη γειτονική Ελλάδα. Ο τούρκος πρόεδρος καταλαμβάνει από μόνος του το μεγαλύτερο μέρος του λευκού καναπέ στην έδρα του έλληνα οικοδεσπότη. Ο Προκόπης Παυλόπουλος κάθεται στη δεξιά γωνία του καναπέ. Ωστόσο η γλώσσα του σώματος απατά. Ο 67χρονος Έλληνας με τα άσπρα μαλλιά λογομαχεί απροσδόκητα έντονα με τον καλεσμένο από την Τουρκία. Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα που θεωρείται ιστορική ξεκινά την Πέμπτη το πρωί σε τεταμένο κλίμα».
«Ο Ερντογάν σε ιστορική αποστολή», γράφει τέλος η Lübecker Nachrichten και σημειώνει ότι μετά από 65 χρόνια τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε την ελληνική πρωτεύουσα. «Ευρωπαίοι διπλωμάτες βλέπουν στην επίσκεψη την προσπάθεια του Ερντογάν να χτίσει νέες γέφυρες προς την Ευρώπη. Ωστόσο η επίσκεψη αποκάλυψε πρωτίστως τις διαφορές μεταξύ των δυο χωρών», τονίζεται μεταξύ άλλων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News