Το BBC για μια ανακάλυψη που θα ενέπνεε τον Γούντι Αλεν / Η Corriere della Sera για το επάγγελμα του μέλλοντος / Οι New York Times για ένα πρόβλημα που λύνεται με ένα άλλο / Και η Mirror…
  • BBC News

    Σπερματοζωάρια / Κερδίζει ο καλύτερος κολυμβητής

    Μια ξεκαρδιστική απάντηση είχε δώσει ο υπέροχος Γούντι Αλεν στην ταινία «Τα πάντα γύρω από το σεξ» υποδυόμενος ένα σπερματοζωάριο. Τώρα την δίνει και η επιστήμη. Αποκαλύπτοντας το μυστικό του νικητή σε αυτήν την κούρσα των 50 με 150 εκατομμυρίων σπερματοζωαρίων που τρέχουν προς το ωάριο.

    Ως εκεί φτάνουν λιγότερα από δέκα, ενώ μόνο ένα (καμιά φορά δύο, σπανίως τρία), καταφέρνει να κατακτήσει τον στόχο. Γιατί αυτό και όχι κάποιο άλλο; «Είναι ζήτημα ρυθμού» απαντούν τα μέλη μιας βρετανοϊαπωνικής ερευνητικής ομάδας. Δηλαδή; «Οι πιθανότητες επιτυχίας ενός σπερματοζωαρίου συνδέονται με τις κολυμβητικές του δεξιότητες» εξηγεί ο Αλαν Πέισι από το πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Οι κινήσεις της κεφαλής και της ουράς του σπερματοζωαρίου προκαλούν κυματισμούς στο υγρό στο οποίο κολυμπούν προκειμένου να φτάσουν στο ωάριο. Από τον ρυθμό της κίνησης αυτής καθορίζεται και η ταχύτητα του σπερματοζωαρίου.

    Οι ερευνητές δηλώνουν στο BBC ότι η ανακάλυψη αυτή θα τους βοηθήσει να καταλάβουν πολλά για τα προβλήματα της ανδρικής γονιμότητας. Στον Γούντι Αλεν, πάλι, θα προσφέρει ένα νέο πεδίο έμπνευσης.

    Φωτό: Ε, πάντα σε έναν αγώνα ο πιο γρήγορος κερδίζει. Πηγή: iltuouniversodonna.it
  • Corriere della Sera

    Επάγγελμα: Χάκερ/ Γιατί τους θέλουν όλοι;

    Επαγγέλματα σε κρίση; Οχι πάντως αυτό του χάκερ. Το αντίθετο. Σήμερα, γράφει η Corriere della Sera, έχουν γίνει πιο «κυριλέ» – κάποιοι πάνε στη δουλειά με σακάκι και γραβάτα, ενώ εμφανίζονται στο οργανόγραμμα της επιχείρησης ως Responsible security o Chief information officer. Αλλοι έχουν προσληφθεί σε πρωθυπουργικά γραφεία, όπως ο ιταλός Ντιέγκο Πιατσεντίνι στο Παλάτσο Κίτζι. Και είναι και εκείνοι που δεν αποκαλύπτουν το παρελθόν τους όταν περνάνε από συνεντεύξεις επειδή κάποιες εταιρίες φοβούνται ότι θα τους υπεξαιρέσουν από βίτσιο όλα τους τα αρχεία – πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι.

    Παρά τις επιφυλάξεις κάποιων εταιριών, πάντως, το γεγονός είναι ένα: το επάγγελμα του χάκερ νομιμοποιείται και γίνεται περιζήτητο. Υπάρχουν μάλιστα και γραφεία ευρέσεως εργασίας –ψηφιακά ασφαλώς–, όπως η πλατφόρμα www.hireandhack.com. Θέσεις εργασίας υπάρχουν πάντως τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Η Γερμανία και η Βρετανία, λένε οι πληροφορίες, έχουν ήδη συγκροτήσει στρατούς ολόκληρους από χάκερ, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η Ιταλία. Ειδικά στη Βρετανία, στη βιομηχανία της ψηφιακής ασφάλειας έχουν δημιουργηθεί 58.000 εργασίας. Και η ζήτηση για χάκερ αυξάνεται με τέτοιο ρυθμό ώστε κάποια επιλεγμένα σχολεία θα διδάσκουν το μάθημα του χάκινγκ τέσσερις ώρες την εβδομάδα σε 5.700 14χρονους μαθητές.

    Στους κύκλους των χάκερ κυκλοφορεί μια ατάκα: «Εάν σου μιλήσει κάποιος για ψηφιακή ασφάλεια, σημαίνει ότι δεν έχει καταλάβει πως έχουν μπει ήδη στο σπίτι του». Γιατί η πραγματικότητα είναι πως οι επιθέσεις μετριούνται σε χιλιάδες κάθε χρόνο. Κι ότι οι εταιρίες δεν έχουν καταλάβει πως οι ψηφιακοί εγκληματίες μπορούν να επιτεθούν σε οποιονδήποτε και από οπουδήποτε. Οπως φαίνεται, δεν το είχε καταλάβει ούτε το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ. Και το κατάλαβε την τελευταία στιγμή η Deutsche Bank όταν απέτρεψε μια ψηφιακή κομπίνα που θα της στοίχιζε ένα δισ. μόνο και μόνο επειδή παρατηρητικός υπάλληλος εντόπισε γραμματικά λάθη σε κάποιες εντολές που υποτίθεται ότι προέρχονταν από το πιστωτικό σύστημα του Μπαγκλαντές.

    Οι επιθέσεις στις τράπεζες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά 64%. Και στους υπόλοιπους τομείς; Από το 2018 θα γίνει υποχρεωτική σε όλες τις χώρες της ΕΕ η αναφορά μιας επίθεσης εντός 72 ωρών από τη στιγμή που θα εκδηλωθεί. Και το πράγμα θα πάει ως εξής: Οι χάκερ με τα φούτερ θα επιτίθενται. Κι εκείνοι με τις γραβάτες θα αμύνονται.

    Φωτό: Τελικά αυτοί είναι οι Σούπερμαν της εποχής. Πηγή: Corriere della Sera
  • The New York Tines

    Ερευνα / Τα smartphones αντικαθιστούν τα ναρκωτικά;

    Τα τελευταία δέκα χρόνια οι έφηβοι δείχνουν να ενδιαφέρονται λιγότερο για τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, λένε οι New York Times επικαλούμενοι διάφορες μελέτες.

    Είναι αναμφίβολα μια καλή είδηση. Και γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα εάν λάβει υπόψη του κανείς ότι αυτή η τάση συνδέεται με τη διάδοση των smartphones. Με ποιον τρόπο; Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι 100%. Πιστεύουν όμως ότι οι έξυπνες συσκευές έχουν στον εγκέφαλο μια επίδραση ανάλογη με εκείνη τη των ναρκωτικών και ότι απορροφούν τους νέους από άλλες ελεύθερες δραστηριότητες, κάνοντάς τους να αφιερώνουν πολύ χρόνο σε διάφορες εφαρμογές, παιχνίδια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Eνα γεγονός είναι πάντως δεδομένο: εάν εξαιρέσει κανείς τη μαριχουάνα, η χρήση ναρκωτικών στις ηλικίες 14-18 έπεσε το 2016 στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων σαράντα χρόνων. Και η μείωση αυτή, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν κάνει διακρίσεις: αφορά αγόρια και κορίτσια, δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, αστικά κέντρα και αγροτικές περιοχές.

    Με άλλα λόγια, οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στην κοκαΐνη, τα παραισθησιογόνα και το κρακ και το ρίχνουν στο smartphone. Που είναι επίσης ναρκωτικό; Προκαλεί πάντως εξάρτηση εάν λάβει υπόψη του κανείς ότι οι Αμερικανοί περνούν κατά μέσο όρο 6,5 ώρες την ημέρα μπροστά στις οθόνες υπολογιστών, τάμπλετ και τηλεφώνων.

    Και πού να ‘ρθουν δηλαδή και οι συσκευές εικονικής πραγματικότητας. Εκεί πια θα μιλάμε για βαριά ναρκωτικά.

    Φωτό: Αν το βλέπεις και σου ‘ρχεται να το αρπάξεις, τότε έχεις πρόβλημα. Πηγή: expertreviews.co.uk
  • Mirror

    Τιτανικός / Τώρα το εισιτήριο στοιχίζει 97.000

    Εναν αιώνα μετά την τραγωδία, ο Τιτανικός παραμένει «το πλοίο των ονείρων». Μπορεί να θαφτεί ένα όνειρο ακόμη κι αν βρίσκεται βυθισμένο σε βάθος τριών χιλιομέτρων; Εξαρτάται πώς θα το δει κανείς.

    Eνα βρετανικό πρακτορείο, ας πούμε, θα προσφέρει από τον Μάιο ένα υπερπολυτελές τουρ στο κουφάρι του πλοίου. Το πακέτο του πρακτορείου Blue Marble Private προβλέπει μεταφορά με το αεροπλάνο και μια διανυκτέρευση στο νησί της Νέας Γης, στη συνέχεια ένα διήμερο ταξίδι στο θάλασσα και τέλος μια υποβρύχια ξενάγηση πέντε ωρών με έναν μικρό υποβρύχιο.

    Oλα αυτά με την τιμή – έκπληξη (όπως θα έλεγε και ο πράκτορας) των 97.000 ευρώ. Οι επισκέπτες, πάντως, θα αποζημιωθούν βλέποντας από κοντά την πρύμνη του θρυλικού ναυαγίου αλλά και μέρος των εσωτερικών του. «Είναι μια εμπειρία που ζεις μόνο μια φορά» γράφει η Mirror. Και μόνο εάν είσαι κροίσος θα προσθέταμε εμείς.

    Φωτό: Μπορεί να πληρώνεις πολλά, αλλά συναντάς τη μεγάλη Ιστορία. Πηγή: Mirror/oceangate.com



text
  • Παράγουμε περισσότερους στρατηγούς απ’ όσους μπορούμε να καταναλώσουμε


    11 Ιανουαρίου 2025, 11:33