Το τελευταίο πράγμα, που περίμεναν να δουν δίπλα στο Μπάκιγχαμ οι περαστικοί Λονδρέζοι και οι τουρίστες, ήταν ένα μικρό κοπάδι από σπάνια πρόβατα να βόσκουν στο Γκριν Παρκ, ένα από τα βασιλικά πάρκα που συνορεύουν με τα ανάκτορα, γράφει η Telegraph. Η πρόσληψη ενός βοσκού, εξάλλου, που κάνει βόλτα με τα αρνιά του στο πάρκο κάθε μεσημέρι ήταν επίσης κάτι που ξάφνιασε τον κόσμο.
Πρόβατα που βόσκουν στο κέντρο του Λονδίνου είχαν να εμφανιστούν από την δεκαετία του 1930 αλλά σύντομα, όπως αποκάλυψε στην βρετανική εφημερίδα ο βοσκός Τομ Ντέιβις, το θέαμα θα είναι και πάλι μάλλον κοινό. Πρόκειται για ένα πειραματικό πρότζεκτ για την αναζωογόνηση των αγριολούλουδων στα λιβάδια της Βρετανίας, που υποστηρίζεται θερμά από τον πρίγκηπα Κάρολο και η εφαρμογή του προβλέπεται ότι θα έχει επιτυχία.
«Τα πρόβατα φέρονται πιο ευγενικά στη γη από ότι τα τρακτέρ ή τα χλοοκοπτικά», δήλωσε ο βρετανός βοσκός, «Θα τρώνε την πιο σκληρή βλάστηση και ταυτόχρονα θα σκορπίζουν τους σπόρους στο έδαφος προωθώντας τη βλάστηση την επόμενη χρονιά».
Όπως εξήγησε στους περίεργους θεατές που τραβούσαν φωτογραφίες, έχει εγκατασταθεί στο Γκριν Παρκ για μια εβδομάδα μαζί με έξι πρόβατα από τέσσερις σπάνιες φυλές – τις Oxford Downs, Southdowns, Whitefaced Woodlands και Manx Loaghtan. Τα πρόβατα θα βρίσκονται στο πάρκο από τις 9πμ έως τις 5μμ και στη συνέχεια θα οδηγούνται πίσω στα παχνιά τους, στην Mudchute Farm στα Ντόκλαντς (αποβάθρες στον Τάμεση) του ανατολικού Λονδίνου.
«Εργάζονται συνήθεις ώρες γραφείου» δήλωσε την Δευτέρα το πρωί ο Ντέιβις, καθώς οδηγούσε το μικρό του κοπάδι σε ένα περιφραγμένο περίβολο που περιλαμβάνει τα δύο τρίτα ενός από τα δύο λιβάδια με αγριολούλουδα, προκαλώντας έκπληξη στους αστυνομικούς έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Οι σπάνιες φυλές προβάτων έχουν επιλεγεί ειδικά επειδή, αντίθετα από τις σύγχρονες εμπορικές φυλές, μπορούν να επιβιώσουν μόνο χάρη στη φυσική βλάστηση και δεν τρέφονται με συμπληρωματικές ζωοτροφές. Ελπίζεται ότι αυτή η φυσική μέθοδος θα «δαμάσει» τα φυτά που έχουν επικρατήσει, επιτρέποντας σε άγρια λουλουδάκια να ανθίσουν και πάλι και να αναπτυχθεί μια πλούσια ποικιλία ασπόνδυλων.
Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος ενός μακρόχρονου σχεδίου (Mission Invertebrate Project του Royal Park), το οποίο έλαβε χορηγία 600.000 λιρών από την People’s Postcode Lottery. Για τους τουρίστες που περπατούν έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ και τους Λονδρέζους που απολαμβάνουν ένα σύντομο διάλειμμα από τη δουλειά τους, το θέαμα ήταν ευπρόσδεκτο. Κάποιοι μάλιστα αποκάλυψαν ότι δεν είχαν δει ποτέ πριν πρόβατα.
«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουμε 68 φυλές ιθαγενών προβάτων, περισσότερες από κάθε άλλη χώρα», δήλωσε ο Ντέιβις, «και αυτό το πρότζεκτ είναι πραγματικά μεγάλο πράγμα. Χαίρομαι που μπορέσαμε να είμαστε ένα μέρος του». Είπε ακόμη ότι «Χωρίς έντομα και ζωύφια, δεν υπάρχουν θεμέλια για τίποτα άλλο».
Σε μερικούς μήνες θα γίνει γνωστό αν η το πείραμα πέτυχε ή όχι. Όταν ολοκληρωθεί, οι επιστήμονες θα συγκρίνουν τον αριθμό των ασπόνδυλων (έντομα, αράχνες κλπ) και των φυτών στο μέρος που βόσκησαν τα πρόβατα με αυτά στο υπόλοιπο λιβάδι. Μηνιαίες μετρήσεις θα παρέχουν επίσης ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο.
Και αν θεωρηθεί σκόπιμο, οι βοσκοί με τα κοπάδια τους θα εμφανιστούν και πάλι στα πάρκα, κατ’αρχάς, στα Χάιντ Παρκ, Ρίτζεντς Παρκ και Ρίτσμοντ Παρκ. Ο πρίγκιπας Κάρολος είναι ένθερμος υποστηρικτής του έργου. Πρόσφατα, μάλιστα, κάλεσε τους γεωργούς της χώρας να καλλιεργούν τουλάχιστον ένα λιβάδι με αγριολούλουδα, στο οποίο θα μπορούν να βόσκουν πρόβατα και βοοειδή.
«Είναι και ο ίδιος αγρότης, γνωρίζει πολλά πράγματα», ανέφερε ο Ντέιβις, που ρωτήθηκε ακόμη αν περιμένει μια βασιλική επίσκεψη: «Λοιπόν, δεν ξέρω, νομίζω ότι είναι μακριά αυτή τη στιγμή», απάντησε, «Τι θα μπορούσα να ξέρω, εγώ είμαι απλά ένας ταπεινός βοσκός».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News