534
«Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για μερικούς κακοεκπαιδευμένους σκύλους, αλλά για ένα μοτίβο συμπεριφοράς», ισχυρίστηκε ο βρετανός πρωθυπουργός | Shutterstock

Σούνακ: «Επικίνδυνοι» οι σκύλοι american bully XL, θα απαγορευθεί η ράτσα

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2023, 17:42
«Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για μερικούς κακοεκπαιδευμένους σκύλους, αλλά για ένα μοτίβο συμπεριφοράς», ισχυρίστηκε ο βρετανός πρωθυπουργός
|Shutterstock

Σούνακ: «Επικίνδυνοι» οι σκύλοι american bully XL, θα απαγορευθεί η ράτσα

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2023, 17:42

Την απαγόρευση των american bully XL μέχρι το τέλος του έτους προανήγγειλε την Παρασκευή ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, στον απόηχο μιας σειράς επιθέσεων με πρωταγωνιστές σκύλους της συγκεκριμένης ράτσας.

Μέσω ενός βίντεο που δημοσιεύθηκε στο X (το πρώην Twitter), ο Σούνακ γνωστοποίησε ότι έχει ήδη ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησής του να συνεργαστούν με την αστυνομία και τους ειδικούς για να προσδιορίσουν τη ράτσα, η οποία δεν αναγνωρίζεται επίσημα από τον Βασιλικό Κυνολογικό Ομιλο, «με σκοπό να τη θέσουν εκτός νόμου».

«Ο σκύλος american bully XL αποτελεί έναν κίνδυνο για τις κοινότητές μας, ιδιαίτερα για τα παιδιά μας» δήλωσε. «Συμμερίζομαι τη φρίκη του έθνους μετά τα πρόσφατα βίντεο που όλοι έχουμε δει. Χθες γίναμε μάρτυρες μιας ακόμη επίθεσης με πιθανό θύτη ένα american bully XL, η οποία οδήγησε σε έναν τραγικό θάνατο» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν πρόκειται, προς το παρόν, για μια ράτσα που ορίζεται από τον νόμο, επομένως αυτό το ζωτικής σημασίας πρώτο βήμα πρέπει να γίνει γρήγορα. Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για μια χούφτα κακομαθημένα σκυλιά, αλλά για ένα μοτίβο συμπεριφοράς το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Νωρίτερα την Παρασκευή επιβεβαιώθηκε ότι ένας άνδρας από το Στόναλ, στο Στάτφορντσαϊρ της Αγγλίας, έχασε τη ζωή του μετά από επίθεση δύο σκύλων, με τους κατοίκους να υποστηρίζουν ότι πιθανότατα επρόκειτο για σκύλους της συγκεκριμένης ράτσας, σύμφωνα με τον Guardian. Η αστυνομία ανέφερε ότι οι έρευνες για τον προσδιορισμό της ράτσας των τετράποδων παρέμενε σε εξέλιξη.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα κατακραυγή προκάλεσαν τα πλάνα ενός σκύλου american bully XL ο οποίος ορμούσε σε περαστικούς σε δρόμο στο Μπέρμιγχαμ, συμπεριλαμβανομένου ενός 11χρονου κοριτσιού, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του στον ώμο και στο χέρι. Η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν, αντέδρασε ανακοινώνοντας ότι θα αναζητούσε «επείγουσα συμβουλή» προκειμένου να απαγορευθεί η ράτσα.

Ο Σούνακ διευκρίνισε ότι η ράτσα θα απαγορευθεί βάσει του υφιστάμενου νόμου Περί Επικίνδυνων Σκύλων, προσθέτοντας πως νέα νομοθεσία επί του ζητήματος θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. «Αυτά τα σκυλιά είναι επικίνδυνα, θέλω να διαβεβαιώσω την κοινή γνώμη ότι θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να κρατήσουμε τους ανθρώπους ασφαλείς» είπε.

Τα bully XL, μια παραλλαγή των american bully, πιστεύεται ότι έφθασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο γύρω στο 2014, καθώς και ότι η ράτσα αποτελεί διασταύρωση με τα αμερικανικά πίτμπουλ τεριέ, μεταξύ άλλων, απαγορευμένα στη χώρα ήδη από το 1991.

Η ράτσα των bully XL συνδέθηκε με έξι έως δέκα θανατηφόρες επιθέσεις σκύλων στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022 και με τουλάχιστον δύο θανάτους το 2023.

Οι επιθέσεις σκύλων έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από το ένα τρίτο τα τελευταία πέντε χρόνια στη χώρα, με τους τραυματισμούς που οφείλονται σε αυτές να αυξάνονται στους 22.000 το 2022, από 16.000 το 2018, προσέθεσε στο ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες οργανώσεις για την προστασία των ζώων, συμπεριλαμβανομένου του Βασιλικού Ομίλου για την Πρόληψη της Βίας κατά των Ζώων (RSPCA), έχουν αντιταχθεί στην απαγόρευση της ράτσας. Η Dog Control Coalition, μια συμμαχία αποτελούμενη από πολλά φιλοζωικά σωματεία, μεταξύ των οποίων και ο RSPCA, δήλωσε ότι «δεν είναι λύση η απαγόρευση περισσότερων ρατσών».

Αντιθέτως, συστήνεται η κυβέρνηση «να επικεντρωθεί στη βελτίωση και την εφαρμογή των ισχυόντων κανονισμών για την αναπαραγωγή και τον έλεγχο των σκύλων», όπως και στην «προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας και εκπαίδευσης σκύλων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...