Η γέννηση ενός κρίσιμα απειλούμενου ρινόκερου της Σουμάτρας γιορτάστηκε δεόντως στην Ινδονησία τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται για μια άφιξη που ενισχύει τον πληθυσμό του είδους του, ο οποίος αριθμεί ήδη λιγότερα από 50 ζώα, αναφέρει ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.
Γεννημένος σε ένα καταφύγιο στο δυτικό νησί της Σουμάτρας, ο αρσενικός μόσχος ήταν μόλις η δεύτερη γέννα τη φετινή χρονιά. Ο ρινόκερος, βάρους 25 κιλών, είναι απόγονος της Ντελάιλα και του Χαραπάν, ο οποίος ήταν ο τελευταίος ρινόκερος της Σουμάτρα στον κόσμο που επαναπατρίστηκε μετά τη γέννησή του στο Σινσινάτι το 2006.
Τώρα, ολόκληρος ο πληθυσμός του είδους βρίσκεται στην Ινδονησία, κυρίως σε αιχμαλωσία. Το καταφύγιο Sumatran Rhino Sanctuary (SRS) στο εθνικό πάρκο Γουέι Κάμπας, έκτασης 1300 τ.χλμ., ανέφερε ότι η χρήση προσπαθειών ημι-φυσικής αναπαραγωγής έχει οδηγήσει σε πέντε γεννήσεις ρινόκερων της Σουμάτρας που επέζησαν.
Ο δρ Τζο Σο, διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς οργάνωσης «Σώστε τους Ρινόκερους», δήλωσε: «Η γέννηση ενός νέου μόσχου ρινόκερου είναι πάντα χαρούμενη, ωστόσο αυτά είναι ιδιαίτερα χαρμόσυνα νέα για τη διατήρηση των ρινόκερων της Σουμάτρας. Ο πρώτος απόγονος της Ντελάιλα δίνει περισσότερες ελπίδες και ευκαιρίες για το μέλλον των ρινόκερων της Σουμάτρας, με τρία αποδεδειγμένα αναπαραγόμενα ζευγάρια να ζουν τώρα στο SRS».
Η επτάχρονη Ντελάιλα ήταν το δεύτερο μοσχάρι που γεννήθηκε στο καταφύγιο και είναι το πρώτο από τα γεννημένα σε αιχμαλωσία που γέννησε η ίδια. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο για το πρόγραμμα αναπαραγωγής, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη πληθυσμού σε ημιάγριες εγκαταστάσεις, με στόχο τη σταδιακή επανεισαγωγή των ρινόκερων της Σουμάτρας στη φύση.
Ο ασιατικός ρινόκερος συναντάται σε τρία διαφορετικά είδη, τον ινδικό, της Ιάβας και της Σουμάτρας. Ο ρινόκερος της Σουμάτρας ή βοδάκ είναι ο μικρότερος σε μέγεθος του είδους, με μήκος 2,80 μέτρα, ενώ διαθέτει δύο κέρατα μικρότερα από αυτά του γνωστότερου αφρικανικού «συγγενή» του.
Ο ρινόκερος της Σουμάτρας προστατεύεται νομικά στην Ινδονησία και περιγράφεται στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ενωσης για τη Συντήρηση της Φύσης (IUCN) ως άκρως απειλούμενος – με τον πληθυσμό του να μειώνεται, παρά την επιτυχία προγραμμάτων όπως αυτό στο εθνικό πάρκο Γουέι Κάμπας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News