Εκκληση για μεγαλύτερη προστασία των ταράνδων απευθύνει το Κοινοβούλιο των αυτοχθόνων Σαάμι της Σουηδίας, καθώς περισσότεροι από 10.000 σκοτώθηκαν από αυτοκινητιστές τα τελευταία πέντε χρόνια, μετατρέποντας τις άκρες των δρόμων σε «νεκροταφεία ζώων».
Σύμφωνα με την αστυνομία, από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Οκτώβριο του 2023 σημειώθηκαν περισσότερα από 10.000 τροχαία ατυχήματα στη βόρεια Σουηδία, στα οποία εμπλέκεται τουλάχιστον ένας τάρανδος, άρα πιθανώς ο αριθμός των νεκρών να είναι πολύ μεγαλύτερος, γράφει η ανταποκρίτρια του Guardian στη Σουηδία.
Η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο είναι ο δρόμος μεταξύ Σκρόβεν και Μοσκογιαρβί, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της βόρειας πόλης Κίρουνα. Εκεί εδρεύει το εκλεγμένο κοινοβούλιο των Σαάμι, το οποίο προασπίζεται τον πολιτισμό του επίσημα αναγνωρισμένου αυτόχθονα πληθυσμού.
Οι τάρανδοι, που κατεβαίνουν από τα βουνά σε χαμηλότερα υψόμετρα για να περάσουν τον χειμώνα, προσελκύονται από το αλάτι που χρησιμοποιείται για την αποπάγωση των δρόμων, οι οποίοι έχουν εντωμεταξύ γίνει όλο και πιο πολυσύχναστοι τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της αυξημένης βιομηχανικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Ο Γιάν Ρανερούντ, πρόεδρος της επιτροπής εκτροφής ταράνδων στο Κοινοβούλιο των Σαάμι, δήλωσε ότι απαιτούνται περισσότερα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού των 200.000-300.000 ταράνδων, συμπεριλαμβανομένων χαμηλότερων ορίων ταχύτητας και περισσότερων περιφράξεων, σύμφωνα με το βρετανικό μέσο.
«Οπως είναι φυσικό, είναι πολύ λυπηρό για όσους επηρεάζονται» δήλωσε ο Ρανερούντ, ο οποίος ασχολείται με τους ταράνδους σε όλη του τη ζωή και τα τελευταία 45 χρόνια ως κτηνοτρόφος. «Είναι βαρύ φορτίο να βλέπεις τα ζώα σου σκοτωμένα στον δρόμο».
Κατηγόρησε την τεράστια αύξηση της κυκλοφορίας και τις υψηλότερες ταχύτητες οδήγησης. Η κλιματική κρίση είναι επίσης ένας παράγοντας που συνμβάλλει σε αυτό, είπε, καθώς το υγρό χιόνι οδηγεί τα κοπάδια προς περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλοι δρόμοι.
Το Κοινοβούλιο των Σαάμι έχει εκφράσει την ανησυχία του για τις μεταβαλλόμενες συνθήκες ζωής των ταράνδων, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας θέρμανσης, με την άνοδο της θερμοκρασίας να καθιστά τις συνθήκες του χειμερινού χιονιού πιο δύσκολες για τη μετακίνηση και τη διατροφή τους.
Η εκτροφή ταράνδων διαδραματίζει σημαντική λειτουργία στην κοινότητα των Σαάμι . Ο Ρανερούντ δήλωσε ότι η σχέση είναι συχνά προσωπική, με ορισμένους ταράνδους να είναι τόσο ήμεροι που «μπορείς να τους χτυπήσεις στον ώμο».
Ο ίδιος αποδίδει την αδράνεια του κράτους όσον αφορά την προστασία των ταράνδων στο κόστος. Είναι φθηνότερο, σημειώνει, να πληρώσεις μερικές χιλιάδες κορώνες για να περισυλλέξεις έναν νεκρό τάρανδο, από το να χτίσεις έναν φράχτη, που κοστίζει πολλά εκατομμύρια.
Ο Γιόακιμ Λούντκβιστ, συντονιστής άγριας ζωής της αστυνομίας, δήλωσε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι έχει γίνει κανονικότητα το να βλέπει κανείς νεκρούς ταράνδους στην άκρη των δρόμων. Εξήγησε ότι οι τάρανδοι δεν μπορούν να επιβιώσουν μετά από τροχαία ατυχήματα, οπότε υποβάλλονται σε ευθανασία.
«Είναι τρομερό. Βρίσκονται εκεί, σαν σε νεκροταφείο ζώων» είπε. «Σε ορισμένα σημεία μπορείτε να δείτε 10-15 νεκρούς ταράνδους σε ένα μικρό τμήμα του δρόμου». Η αστυνομία, άλλες Αρχές και τα χωριά των Σαάμι πρέπει να βρουν λύσεις, κατέληξε. «Η κατάσταση είναι κλιμακούμενη και μη βιώσιμη».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News