271
Ο Στεφάν Λεβέν σε συνέντευξη Τύπου, έξω από το Κοινοβούλιο, τον Ιούλιο | Christine Olsson/ TT News Agency/via REUTERS

Σουηδία: Τον Νοέμβριο παραιτείται οριστικά ο Λεβέν – «το κόμμα έχει ανάγκη από νέα ενέργεια»

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2021, 12:31
Ο Στεφάν Λεβέν σε συνέντευξη Τύπου, έξω από το Κοινοβούλιο, τον Ιούλιο
|Christine Olsson/ TT News Agency/via REUTERS

Σουηδία: Τον Νοέμβριο παραιτείται οριστικά ο Λεβέν – «το κόμμα έχει ανάγκη από νέα ενέργεια»

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2021, 12:31

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν ξάφνιασε υποστηρικτές και αντιπάλους, και το ίδιο του το κόμμα, όταν ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί τον Νοέμβριο, προκειμένου να επιτρέψει στον διάδοχό του να προετοιμαστεί για τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2022.

Ο Λεβέν ανακοίνωσε την πρόθεσή του την Κυριακή, να αποχωρήσει από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σουηδίας, όπως και από τον πρωθυπουργικό θώκο, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του κόμματός του το φθινόπωρο.

Σε ομιλία του κοντά στη Στοκχόλμη, τόνισε ότι το σκεφτόταν εδώ και καιρό, παραδεχόμενος πως το κόμμα έχει ανάγκη νέα ηγεσία και νέα ενέργεια.

Ο 64χρονος πολιτικός ηγείται του κόμματός του εδώ και 10 χρόνια και έγινε πρωθυπουργός το 2014.

Από το 2018, ηγείτο μιας εύθραυστης συμμαχίας μειοψηφίας με τους Πράσινους και βασιζόταν στη στήριξη δύο μικρών κεντροδεξιών κομμάτων και του Αριστερού Κόμματος για να παραμείνει στην εξουσία.

Παρέμεινε στον πρωθυπουργικό θώκο έως τις 28 Ιουνίου του περασμένου έτους, όταν παραιτήθηκε, ως αποτέλεσμα της ψήφου δυσπιστίας σε βάρος του. Ηταν ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που αποπέμφθηκε από το κοινοβούλιο.

Επειτα από μια εβδομάδα πολιτικής κρίσης, προτάθηκε για την πρωθυπουργία ξανά και εξασφάλισε τις απαραίτητες ψήφους στο σουηδικό κοινοβούλιο.

«Ηταν φανταστικά χρόνια, αλλά όλα έχουν ένα τέλος και θέλω να δώσω στον διάδοχό μου τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες. Δεν είναι εύκολο να φύγω, αλλά είναι το σωστό», είπε.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό ποιος θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Λεβέν, ενώ ένα από τα ονόματα που κυκλοφορούν είναι εκείνο της υπουργού Οικονομικών, Μαγκνταλένα Αντερσον.

Οποιος εκλεγεί αρχηγός του κόμματος στο συνέδριο, θα πάρει τη θέση του πρωθυπουργού αν επικυρωθεί από το κοινοβούλιο, όπως προστάζει το Σύνταγμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...