392
Αρκετός κόσμος και ανοιχτά καταστήματα στο κέντρο της Στοκχόλμης στις 10 Νοεμβρίου | TT News Agency/Fredrik Sandberg via REUTERS

Σουηδία: Τα κρούσματα αυξάνονται, η ανοσία της αγέλης αργεί να έλθει

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2020, 13:31
Αρκετός κόσμος και ανοιχτά καταστήματα στο κέντρο της Στοκχόλμης στις 10 Νοεμβρίου
|TT News Agency/Fredrik Sandberg via REUTERS

Σουηδία: Τα κρούσματα αυξάνονται, η ανοσία της αγέλης αργεί να έλθει

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2020, 13:31

Πέτυχε ή όχι η διαχείριση της πανδημίας στη Σουηδία την άνοιξη; Γιατί δεν ακολούθησαν και άλλες χώρες το παράδειγμά της: Και τι γίνεται με το δεύτερο κύμα της Covid;

Τα ερωτήματα για την πολιτική που ακολούθησε η Σουηδία επανέρχονται όσο τα στατιστικά από τη σκανδιναβική χώρα σκιαγραφούν τις τελευταίες εβδομάδες μια ανησυχητική εικόνα.

Τα κρούσματα και οι νοσηλείες αυξάνονται και πάλι, ενώ και οι θάνατοι είναι και πάλι στα επίπεδα των δεκάδων ανά ημέρα. Ολα αυτά ενώ η χώρα δεν είναι –και εξάλλου δεν ήταν και την άνοιξη– σε lockdown.

Η κατάσταση είναι «εξαιρετικά σοβαρή» δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Μπιορν Ερικσον, επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας και νοσηλείας στη Στοκχόλμη, γράφει ο Guardian. Ο ίδιος αναμένει αισθητά περισσότερα κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την αγωνία του.

Αυτή την εβδομάδα οι νοσηλευόμενοι για Covid είναι 1.004 σε όλη τη χώρα, αριθμός αυξημένος κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη, ένας από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανόδου σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC. Μέσα σε ένα μήνα, τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν από 500 σε πάνω από 4.500 την ημέρα, ενώ σε μία εβδομάδα υπερδιπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι σε εντατική.

Διά στόματος του πρωθυπουργού Λέβεν εκφράζεται αγωνία γιατί οι δείκτες «κινούνται στη λάθος κατεύθυνση» και το σύστημα υγείας και φροντίδας πιέζεται όλο και περισσότερο. Κάλεσε δε ο πρωθυπουργός όλους τους πολίτες να ακολουθήσουν τις συστάσεις.

Εκτός όμως από κάποια μάλλον επουσιώδη μέτρα, όπως η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ μετά τις 22:00 (και αυτό μόνο μετά τις 20 Νοεμβρίου), η Σουηδία πρακτικά δεν έχει μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων, καθώς υπάρχει μόνο προτροπή και όχι εντολή ή διαταγή απαγόρευσης μετακινήσεων μεταξύ περιφερειών.

Σε ό,τι αφορά τον στόχο της Σουηδίας, ο επιδημιολόγος Αντερς Τέγκνελ, επικεφαλής της επιτροπής ειδικών, αρνείται ότι ήταν το «χτίσιμο» ανοσίας της αγέλης, παρά μόνο η καθυστέρηση της εξάπλωσης για να αντεπεξέλθουν οι υπηρεσίες υγείας. Περίμενε όμως και ένα ηπιότερο δεύτερο κύμα σε σχέση με άλλες χώρες που προχώρησαν σε lockdown, γιατί η Σουηδία είχε υψηλότερα ποσοστά ανοσίας.

Ωστόσο, προσθέτει ο Guardian, οι έρευνες για την περιοχή της Στοκχόλμης δείχνουν ότι η ανοσία είναι σε χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα επίπεδα, ενώ τα ποσοστά θετικότητας των τεστ έχουν εκτοξευτεί από το 8,4% στο 20% σε λίγες εβδομάδες.

Μέχρι σήμερα η Σουηδία έχει καταγεγραμμένους 6.122 θανάτους από Covid, αναλογία στον γενικό πληθυσμό υψηλότερη από αυτή των γειτόνων (Νορβηγία, Δανία), αλλά χαμηλότερη από τις χώρες που επλήγησαν βαριά (Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...