596
| Shutterstock / Creative Protagon

Σουηδία: Οχι οθόνες πριν από την ηλικία των δύο ετών ορίζουν οι αρχές Υγείας

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2024, 19:00
|Shutterstock / Creative Protagon

Σουηδία: Οχι οθόνες πριν από την ηλικία των δύο ετών ορίζουν οι αρχές Υγείας

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2024, 19:00

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών δεν πρέπει να εκτίθενται σε καμία οθόνη (κινητό, τάμπλετ ή τηλεόραση) και οι έφηβοι δεν πρέπει να ξοδεύουν περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα σε οθόνες, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Σουηδίας, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει να σκέφτονται πώς χρησιμοποιούν τις οθόνες μαζί με τα παιδιά τους και να τους λένε τι κάνουν στα τηλέφωνά τους όταν τα χρησιμοποιούν παρουσία τους.

Οι κατευθυντήριες γραμμές, που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτούν την πρώτη φορά που η Folkhälsomyndigheten, η αρχή δημόσιας υγείας της Σουηδίας, ορίζει πώς οι γονείς θα πρέπει να ρυθμίζουν τον χρόνο που αφιερώνεται στις οθόνες.

Η χρήση της οθόνης από τα παιδιά ηλικίας δύο έως πέντε ετών θα πρέπει να περιορίζεται σε μία ώρα το πολύ, ενώ τα παιδιά ηλικίας έξι έως 12 ετών δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν οθόνες για περισσότερες από δύο ώρες. Για τα παιδιά, δε, ηλικίας 13 έως 18 ετών, το όριο είναι τρεις ώρες.

Πρόκειται για μια απότομη μείωση του μέσου χρόνου χρήσης οθόνης από τα παιδιά και τους νέους στη Σουηδία, σε σχέση με τα σημερινά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία εκτιμάται ότι ο χρόνος χρήσης της οθόνης είναι τέσσερις ώρες την ημέρα για τα παιδιά ηλικίας εννέα έως 12 ετών και πάνω από επτά ώρες την ημέρα -χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι σχολικές εργασίες- για τα παιδιά ηλικίας 17 και 18 ετών.

«Για πάρα πολύ καιρό επιτρέψαμε στις οθόνες και τις εφαρμογές να κλέβουν χρόνο και προσοχή εις βάρος όσων γνωρίζουμε ότι χρειάζονται για να αισθανόμαστε καλά. Γνωρίζουμε ότι η χρήση των ψηφιακών μέσων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης του ύπνου και των συμπτωμάτων κατάθλιψης», δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάκομπ Φορσμίντ.

«Με αυτές τις, ανάλογα με την ηλικία, συστάσεις υπάρχει τώρα μια σημαντική υποστήριξη για τα παιδιά και τους νέους, τους γονείς και τους άλλους φροντιστές, για μια πιο υγιή, συνειδητή και υπεύθυνη χρήση των οθονών και των ψηφιακών μέσων», είπε ο σουηδός υπουργός.

Ο οργανισμός Υγείας συνέστησε επίσης να μη χρησιμοποιούν τα παιδιά τις οθόνες πριν από τον ύπνο και να μην επιτρέπονται οι οθόνες στα υπνοδωμάτια τη νύχτα. «Η υγεία των παιδιών πληρώνει το τίμημα για τα κέρδη των εταιρειών τεχνολογίας», δήλωσε ο Φορσμίντ.

Οι κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες απευθύνονται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, περιλαμβάνουν επίσης κίνητρα και συμβουλές για το πώς χρειάζεται να σκέφτεται κανείς το θέμα.

Ο Φορμίντ τόνισε ότι υπάρχουν πλέον «συγκεκριμένες και σαφείς συστάσεις» για να διευκολυνθεί η έναρξη συζητήσεων γύρω από το θέμα, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που αφιερώνεται στο διαδίκτυο, του τι συμβαίνει εκεί και σε τι μπορούν να εκτεθούν τα παιδιά. «Υπάρχουν σημαντικές και αναγκαίες συζητήσεις», πρόσθεσε.

Η Χελίνα Φρίλινγκστορφ, ερευνήτρια της Αρχής Δημόσιας Υγείας, δήλωσε ότι οι γονείς πρέπει να δίνουν το παράδειγμα στα παιδιά όσον αφορά τη χρήση της οθόνης. «Ως γονείς είστε το πρότυπο», είπε.

Η Μιράντα Μπράιαντ επισημαίνει ακόμη στον Guardian μια τρίμηνη επιστημονική μελέτη στη Γαλλία, που ανατέθηκε νωρίτερα φέτος από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά κάτω των τριών ετών δεν πρέπει να εκτίθενται σε οθόνες, συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης, και κανένα παιδί δεν πρέπει να έχει τηλέφωνο πριν από την ηλικία των 11 ετών.

Τα σχολεία στη Γαλλία δοκιμάζουν την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στο σχολείο για τους μαθητές έως την ηλικία των 15 ετών, στο πλαίσιο μιας «ψηφιακής παύσης», που θα μπορούσε να επεκταθεί σε εθνικό επίπεδο από τον Ιανουάριο αν αποδειχθεί επιτυχής.

Τέλος, η σουηδική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης των smartphones στα δημοτικά σχολεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...