575
Στο εξής η άμυνα της Σουηδίας θα διαπλέκεται με τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια | Photo illustration by Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images

Σουηδία: Ουρές για κατάταξη στην Εθνοφρουρά λόγω… Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2024, 15:47
Στο εξής η άμυνα της Σουηδίας θα διαπλέκεται με τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια
|Photo illustration by Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images

Σουηδία: Ουρές για κατάταξη στην Εθνοφρουρά λόγω… Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2024, 15:47

Κυβερνητικοί πολιτικοί από ορισμένες Δυτικές χώρες που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ήδη διακηρύξει την επιθυμία τους να αναπτύξουν την άμυνά τους περαιτέρω ισχυριζόμενοι ότι η Ρωσία ενδέχεται να επιτεθεί σε κάποια ΝΑΤΟϊκή χώρα εντός της πενταετίας. Οι Ρώσοι, βέβαια, έχουν χαρακτηρίσει λανθασμένες τέτοιες προσεγγίσεις και, περίπου, έχουν επιστρέψει το ίδιο επιχείρημα λέγοντας ότι άλλοι επιδιώκουν τη σύγκρουση και όχι αυτοί. Στις κυβερνήσεις που φοβούνται ότι θα δεχθούν επίθεση από τη Ρωσία περιλαμβάνεται και η σουηδική, όπως και άλλες του ευρωπαϊκού Βορρά (η γερμανική, η δανέζικη, η φινλανδική, η εσθονική, μαζί φυσικά με τη βρετανική των Τόρις). Δημοσίευμα του Politico εστίασε στις σουηδικές αμυντικές προσπάθειες σε επίπεδο Εθνοφυλακής.

«Η σουηδική Εθνοφυλακή μετατρέπεται σε πολεμική μηχανή και γίνεται ελκυστική στους νεαρούς Σουηδούς. Η ηγεσία της χώρας ανησυχεί ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αφορά και τη Σουηδία, συνεπώς πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο» έγραψε η Ελίζαμπεθ Μπρo (Elisabeth Braw), συνεργάτρια περιωπής (senior fellow) του αμερικανικού think tank Atlantic Council που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. «Αυτό συνιστά τεράστια αλλαγή, αφού η Εθνοφρουρά έπεσε σε ανυποληψία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου όταν σε αυτήν πήγαιναν μεσήλικοι πολίτες που μάλλον δεν έπαιρναν τα τα καθήκοντά τους και πολύ στα σοβαρά». Τώρα, δηλαδή, τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην.

«Η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και οι προσπάθειές της να ξεκινήσει έναν αυτονομιστικό πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία οδήγησαν σε επανεξέταση των θεμάτων ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη. Την τελευταία δεκαετία η Εθνοφρουρά εξοπλίστηκε όπως ακριβώς και ο τακτικός στρατός, όμως μέχρι πριν από δύο χρόνια, η στρατολόγηση ήταν αναιμική. Το 2020 τα μέλη της ήταν περίπου 20.000, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ήταν 120.000. Ομως εκείνο το έτος, το 2020, 29.101 Σουηδοί υπέβαλαν αίτηση ένταξης στην Εθνοφρουρά, κάτι που σε ποσοστό μεταφράζεται σε αύξηση 619%. Ο πόλεμος ώθησε τη Σουηδία να εγκαταλείψει και τη μακροχρόνια πολιτική της ουδετερότητας και να υποβάλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, μαζί με τη γειτονική Φινλανδία».

Το κείμενο της Μπρο ανέφερε ότι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι της σουηδικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον και ο υπουργός του για θέματα Αμυνας, «ανέφεραν δημοσίως πολλές φορές τη λέξη πόλεμος και ρητώς είπαν ότι ‘‘ίσως δούμε πόλεμο στη Σουηδία’’, όπως και ότι ‘‘δεν αποκλείεται κάποια πολεμική επίθεση κατά της Σουηδίας’’». Το συγκεκριμένο μασάζ στη σουηδική νεολαία είχε αποτέλεσμα όσον αφορά την Εθνοφυλακή: «Τις δύο πρώτες εβδομάδες του εφετινού Ιανουαρίου 1.200 άτομα υπέβαλαν αίτηση στην Εθνοφρουρά, τέσσερις φορές περισσότεροι από ό,τι την ίδια περίοδο το 2023. Πριν από 15 χρόνια πολλοί άνθρωποι έβλεπαν την Εθνοφρουρά σαν πάρεργο για να περνάει η ώρα, κάτι σαν την πεζοπορία ή σαν το κυνήγι».

Στο ρεπορτάζ της η Μπρο φιλοξένησε δηλώσεις κάποιου εθνοφρουρού με 7ετή θητεία ήδη, ο οποίος είπε ότι ξεκίνησε σαν χομπίστας επειδή του άρεσε ο στρατός όταν υπηρέτησε, όμως τα τελευταία χρόνια συνειδητοποίησε ότι «δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι η Σουηδία θα έχει ελευθερία και δημοκρατία για πάντα». Και η συντάκτρια σχολίασε ότι πλέον είναι πάμπολλοι οι σουηδοί νεολαίοι που θέλουν να καταταγούν, κάτι που αναγκάζει την Εθνοφρουρά σε διαλογή και επιλογή. Προτιμώνται όσοι έχουν κάνει στρατιωτική θητεία, ενώ οι υπόλοιποι χρειάζονται εκπαίδευση ξεκινώντας από το μηδέν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...