731
Διοργανωτής της αντιισλαμικής συγκέντρωσης έχει βάλει φωτιά σε σελίδες του Κορανίου | TT News Agency/Stefan Jerrevang/via REUTERS

Σουηδία: Οργή από Αγκυρα για νέο περιστατικό δημόσιας καύσης του Κορανίου

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2023, 21:00
Διοργανωτής της αντιισλαμικής συγκέντρωσης έχει βάλει φωτιά σε σελίδες του Κορανίου
|TT News Agency/Stefan Jerrevang/via REUTERS

Σουηδία: Οργή από Αγκυρα για νέο περιστατικό δημόσιας καύσης του Κορανίου

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2023, 21:00

Την άμεση καταδίκη της Αγκυρας προκάλεσε η ενέργεια ενός άνδρα την Τετάρτη στη Στοκχόλμη. Συγκεκριμένα, έσκισε και έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου μπροστά από το Μεγάλο Τέμενος της σουηδικής πρωτεύουσας, φέρνοντας νέα «σύννεφα» στην προσπάθεια της σκανδιναβικής χώρας να άρει το βέτο της Τουρκίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στην οποία πολλά κράτη-μέλη της θέλουν να δουν τη Σουηδία να γίνεται το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ και πιέζουν την Τουρκία προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αστυνομία της Σουηδίας είχε δώσει άδεια για τη διεξαγωγή μικρής συγκέντρωσης μπροστά από το μεγαλύτερο τέμενος της Στοκχόλμης, στη διάρκεια της οποίας ο διοργανωτής της είχε προαναγγείλει ότι θα κάψει ένα αντίτυπο του Κορανίου, κατά την πρώτη ημέρα της μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής Αϊντ αλ Αντχα.

Περίπου 200 περαστικοί είδαν έναν από τους δύο διοργανωτές της συγκέντρωσης να σκίζει σελίδες από ένα αντίτυπο του Κορανίου και να σκουπίζει τα παπούτσια του με αυτές. Αμέσως μετά έβαλε μέσα στο βιβλίο ένα κομμάτι μπέικον και στη συνέχεια του έβαλε φωτιά.

Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους φώναζαν «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» στα αραβικά, διαμαρτυρόμενοι για το κάψιμο, και ένας άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία όταν προσπάθησε να πετάξει μια πέτρα. Ενας υποστηρικτής της διαδήλωσης φώναξε «ας καεί», καθώς το ιερό βιβλίο είχε αρπάξει φωτιά.

Η αντίδραση της Αγκυρας υπήρξε άμεση, με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν να καταδικάζει τη «χυδαία» και «αχρεία», όπως τη χαρακτήρισε, ενέργεια. «Καταριέμαι την απεχθή πράξη που διαπράχθηκε κατά του Ιερού μας Βιβλίου, του Ιερού Κορανίου, την πρώτη ημέρα του Αϊντ αλ Αντχα» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter. «Είναι απαράδεκτο να επιτρέπονται αυτές οι αντισλαμικές ενέργειες υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης». «Το να κλείνεις τα μάτια σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις δηλώνει συνενοχή» συνέχισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Τον περασμένο Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, το κάψιμο ενός αντιτύπου του Κορανίου μπροστά από την πρεσβεία της Τουρκίας στη Στοκχόλμη είχε προκαλέσει την οργή της Αγκυρας, με αποτέλεσμα να διακόψει τις συνομιλίες για το αίτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο διοργανωτής της συγκέντρωσης της Τετάρτης, ο 37χρονος Σαλουάν Μομίκα, που δηλώνει ιρακινός πρόσφυγας και θέλει να απαγορευτεί το Κοράνι, είχε αναφέρει πριν ότι ήθελε «να εκφράσει την άποψή του». «Θέλω να σκίσω το Κοράνι και να το κάψω» έγραψε στο αίτημα που κατέθεσε στην αστυνομία.

Η αστυνομία της Στοκχόλμης δεν είχε εγκρίνει τη διεξαγωγή δύο διαδηλώσεων, στις 6 και 9 Φεβρουαρίου, στη διάρκεια των οποίων οι διοργανωτές τους θα έκαιγαν το Κοράνι, καθώς είχε εκτιμήσει ότι υπήρχε κίνδυνος για τη δημόσια τάξη.

Οι διαδηλωτές είχαν προσφύγει δικαστικά κατά της απόφασης και δικαιώθηκαν στις αρχές Απριλίου. Την πρωτόδικη απόφαση επικύρωσε και το εφετείο, εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια που επικαλέστηκε η αστυνομία «δεν συνδέονταν ξεκάθαρα» με τις εν λόγω διαδηλώσεις. Σε αυτή την απόφαση βασίστηκε η αστυνομία της Στοκχόλμης για να επιτρέψει τη σημερινή συγκέντρωση.

Ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ότι δεν θα κάνει εικασίες για το πώς η διαμαρτυρία θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαδικασία της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Είναι νόμιμο αλλά όχι πρέπον» τόνισε, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στην αστυνομία να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις.

Οι εκπρόσωποι του Μεγάλου Τεμένους της σουηδικής πρωτεύουσας δήλωσαν απογοητευμένοι από την απόφαση της αστυνομίας να χορηγήσει άδεια για τη συγκέντρωση την πρώτη μέρα της μουσουλμανικής γιορτής, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του τεμένους και ιμάμης Μαχμούντ Χαλφί.

Από τον Μάιο του 2022, όταν η Σουηδία υπέβαλε το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η σκανδιναβική χώρα περιμένει ακόμη την έγκριση της Τουρκίας και της Ουγγαρίας, που δεν έχουν επικυρώσει την ένταξη.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Σουηδία φιλοξενεί στο έδαφός της μέλη τρομοκρατικών, όπως τις χαρακτηρίζει, οργανώσεων –κατηγορία που αρνείται η Σουηδία– και έχει ζητήσει την έκδοσή τους, ως ένα βήμα προς την επικύρωση της ένταξής της. Εχει επίσης εκφράσει την οργή της για τις αντιτουρκικές διαδηλώσεις που οργανώνονται στη Σουηδία.

Παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η Σουηδία, η Αγκυρα την κατηγορεί για την υποτιθέμενη επιείκειά της προς τους Τούρκους μαχητές του PKK, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

Συνομιλίες για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο χωρών, θα διεξαχθούν στις Βρυξέλλες στις 6 Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πολλοί ηγέτες κρατών-μελών της Συμμαχίας εκφράζουν την ελπίδα ότι η Σουηδία θα ενταχθεί τελικά στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους, και πιέζουν την Αγκυρα να άρει το βέτο της, ώστε αυτό να επιτευχθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...