Το κυνήγι είναι από μόνο του ένα «σπορ» με φανατικούς υποστηρικτές και αντιπάλους. Ειδικά το κυνήγι ζώων που βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης διχάζει φανατικά κυνηγούς και οικολόγους. Η περίπτωση των λύκων φέρνει στο πλευρό των κυνηγών και τους αγανακτισμένους αγρότες, των οποίων τα ζώα υποφέρουν από τις νυχτερινές επιθέσεις των αρπακτικών.
Οταν έγινε γνωστό ότι σουηδοί κυνηγοί πυροβόλησαν και σκότωσαν 54 λύκους στη διάρκεια ενός μήνα, στην πιο διχαστική σφαγή ζώων στην ιστορία της χώρας, οι περιβαλλοντολόγοι και επιστήμονες της σκανδιναβικής χώρας έγιναν έξαλλοι. Η κυβέρνηση στη Στοκχόλμη επέτρεψε φέτος τη σφαγή 75 λύκων στη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος εκείνου της περυσινής χρονιάς, παρά τα σήματα κινδύνου που εξέπεμψαν οι επιστήμονες της οικολογίας, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι μια τόσο μεγάλη μείωση του πληθυσμού των λύκων θέτει σε κίνδυνο τη συντήρηση ενός υγιούς αριθμού αρπακτικών. «Είναι τραγικό» λέει ο Ντάνιελ Εκμπλομ, μέλος της Εταιρείας Διατήρησης της Φύσης. «Θα μπορούσε να έχει οικολογικές συνέπειες για πολύ καιρό ακόμη».
Οι επιστήμονες λένε ότι για να διατηρηθεί ένας υγιής πληθυσμός, ο αριθμός των λύκων που περιφέρεται στη Σουηδία και τη Φινλανδία δεν πρέπει να πέσει κάτω από τους 500. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της Σουηδίας ισχυρίζεται ότι είναι απαραίτητοι τουλάχιστον 300, ώστε να αποφευχθεί η επιβλαβής αιμομιξία, γράφει ο Guardian.
Οι αγρότες, από την πλευρά τους, καταθέτουν ότι περισσότερα από 340 πρόβατα σφαγιάστηκαν από τους λύκους της Σουηδίας το 2021, ο αριθμός των οποίων υπολογιζόταν προ διετίας στους 460. Τα αρπακτικά, που μέχρι τη δεκαετία του 1960 θεωρούνταν εξαφανισμένα είδη στη χώρα, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή ούτε στην τάξη των κυνηγών, οι οποίοι αναφέρουν ότι συχνά επιτίθενται στα σκυλιά που χρησιμοποιούν για να εντοπίζουν ελάφια και άλκες.
«Η συγκεκριμένη σφαγή ήταν απολύτως απαραίτητη για την επιβράδυνση της διασποράς του πληθυσμού των σουηδικών λύκων», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Γκούναρ Γκλένσεν, διευθυντής του τμήματος αρπακτικών της Σουηδικής Ενωσης Κυνηγών. «Ο πληθυσμός των λύκων αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία της χώρας».
Ομως, η κλίμακα της φετινής προγραμματισμένης θανάτωσης των αρπακτικών έχει προκαλέσει ανησυχία στις τάξεις των οικολόγων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέχρι φέτος, μόλις 203 λύκοι είχαν πυροβοληθεί συνολικά στη Σουηδία, στη διάρκεια των 12 χρόνων από την επανέναρξη του εγκεκριμένου κυνηγιού.
Ωστόσο, με πρωτοβουλία των κεντροδεξιών κομμάτων, το Κοινοβούλιο της Σουηδίας ψήφισε πριν από δύο χρόνια υπέρ ανώτατου ορίου του πληθυσμού των λύκων στους 270, ενώ η Σουηδική Ενωση Κυνηγών θέλει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο και να μειώσει το όριο στα 150 ζώα. Ο αριθμός των λύκων μειώθηκε απότομα στη Σουηδία μετά το 1789, όταν ψηφίστηκε νόμος που επέτρεπε στους πολίτες να τους κυνηγούν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στο παρελθόν κινήσει διαδικασία δίωξης κατά της Σουηδίας, προειδοποιώντας ότι η ετήσια σφαγή έρχεται σε αντίθεση με την οδηγία της ΕΕ για τους οικοτόπους, καθώς «ο πληθυσμός των λύκων δεν έχει φτάσει σε επίπεδο που να εγγυάται τη επιβίωσή του». Η Κομισιόν «είναι ξεκάθαρη στην άποψή της ότι το συγκεκριμένο κυνήγι είναι παράνομο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρί Στέγκαρντ Λιντ, εκπρόσωπος μιας ομάδας κατά του κυνηγιού.
Η σουηδική κυβέρνηση έχει λυγίσει υπό την πίεση αγροτών και κυνηγών και προ δεκαετίας, επιτρέποντας την αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού σφαγιασθέντων λύκων κατά την κυνηγετική περίοδο. Ο λύκος έχει πια γίνει σύμβολο των αντίθετων τρόπων ζωής ανάμεσα στον αγροτικό και τον αστικό πληθυσμό της χώρας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News