Δεν κομίζουμε δα και γλαύκα στην Αθήνα λέγοντας πως η Σουηδία διαθέτει ένα από τα πιο γενναιόδωρα συστήματα γονικής ασφάλισης στον κόσμο.
Φανταστείτε ένα σύστημα που επιτρέπει στους γονείς να μένουν σπίτι με το παιδί τους 480(!) ημέρες μετά την γέννησή του, όλες πληρωμένες από το κράτος – ένα κράτος που το 1974 έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που αντικατέστησε την άδεια μητρότητας με γονική άδεια για αμφότερους τους γονείς.
Οι γονείς έχουν δικαίωμα να τις μοιράσουν μεταξύ τους κατά το δοκούν – μπορεί μια μητέρα να θέλει να πάρει, λόγου χάρη, 100 ημέρες γονική άδεια και να αφήσει τις υπόλοιπες 380 στον πατέρα!
Γενικά, το κράτος αφήνει στο ζευγάρι άπλετο χώρο και χρόνο να φτιάξει το πρόγραμμά του με το νεογέννητο όπως αυτό θέλει, χωρίς πιέσεις.
Μάλιστα για τις 390 από αυτές οι γονείς δικαιούνται από το 80% έως το 100% της αμοιβής τους.
Πάντως εδώ και λίγες ώρες έγιναν οι πρώτες αλλαγές στα ζητήματα γονικής άδειας, με τη σουηδική κυβέρνηση να ευαγγελίζεται πως «όλες οι κινήσεις ήταν βελτιωτικές».
Ετσι, από 1ης Ιουλίου, οι γονείς μπορούν να μεταφέρουν μέρος του επιδόματος γονικής άδειας στον σύντροφό τους, ακόμη και αν ο σύντροφος δεν έχει νόμιμη επιμέλεια του παιδιού.
Το μόνο που απαιτείται είναι οι δύο ενήλικοι να ζουν μαζί κάτω από την ίδια στέγη, μια κατάσταση που ονομάζεται «sambo» στη Σουηδία.
Αυτό σημαίνει ότι εάν οι δύο βιολογικοί γονείς του παιδιού δεν έχουν πλέον σχέση, αλλά ο ένας βιολογικός γονέας έχει έναν νέο σύντροφο, αυτός ο σύντροφος μπορεί τώρα να λάβει άδεια μετ’ αποδοχών από την εργασία για να φροντίσει το παιδί, ακόμη και αν δεν είναι ο βιολογικός του γονιός.
Οπως σημειώνει το thelocal.se, εκτός από τη διευκόλυνση της ζωής των οικογενειών με θετούς γονείς, η αλλαγή του νόμου θα ισχύει και για τα ζευγάρια, ιδιαίτερα τα ζευγάρια του ίδιου φύλου, που, λόγου χάρη, αποκτούν παιδί διαμέσου της διαδικασίας σπερματέγχυσης.
Μέχρι σήμερα, σε τέτοιες περιπτώσεις μόνο ο γονέας που γέννησε στο παιδί έχει δικαίωμα γονικής άδειας έως ότου ο σύντροφός του ολοκληρώσει τη διαδικασία υιοθεσίας του παιδιού.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον νέο νόμο, είναι πλέον δυνατό για τον γονέα που γέννησε να μεταβιβάσει μερικές ημέρες γονικής άδειας στον σύντροφό του, ακόμη και προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία υιοθεσίας.
Επίσης δεν τίθεται καμία απαίτηση για τον σύντροφο να έχει παντρευτεί με τον νόμιμο ή τον βιολογικό γονέα ή για να έχει ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία νόμιμης υιοθεσίας του παιδιού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News