219
Περίλυπος κάνει δηλώσεις ο Στέφαν Λεβέν μετά την ψηφοφορία | TT News Agency/Andres Wiklund via REUTERS

Σουηδία: Μία εβδομάδα διορία στον Λεβέν για να παραιτηθεί ή να προκηρύξει εκλογές

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2021, 14:25
Περίλυπος κάνει δηλώσεις ο Στέφαν Λεβέν μετά την ψηφοφορία
|TT News Agency/Andres Wiklund via REUTERS

Σουηδία: Μία εβδομάδα διορία στον Λεβέν για να παραιτηθεί ή να προκηρύξει εκλογές

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2021, 14:25

Ηττήθηκε ο σουηδός πρωθυπουργός στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής σε βάρος του, που διεξήχθη στο κοινοβούλιο της χώρας, τη Δευτέρα.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Στέφαν Λεβέν έχει πλέον μία εβδομάδα προκειμένου είτε να παραιτηθεί είτε να προκηρύξει νέες εκλογές.

Σαν συνέπεια της μεταστροφής, την περασμένη εβδομάδα, του κόμματος της Αριστεράς, που έως εκείνη τη στιγμή στήριζε την κυβέρνηση, την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του επικεφαλής της σουηδικής κυβέρνησης στήριξε η απόλυτη πλειοψηφία, 181 βουλευτές εκ των 349 συνολικά, έναντι 109 ψήφων κατά και 51 αποχών, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Για να πέσει η κυβέρνηση, οι ψήφοι του πρώην Κομμουνιστικού Κόμματος ενώθηκαν με εκείνες της ακροδεξιάς των Δημοκρατών της Σουηδίας, όπως και της Δεξιάς, του συντηρητικού κόμματος των Μετριοπαθών και των Χριστιανοδημοκρατών.

Στιγμιότυπο από την ψηφοφορία στη σουηδική Βουλή

Επειτα από 11 άκαρπες προτάσεις δυσπιστίας στην πολιτική ιστορία της Σουηδίας, ο Λεβέν, που έως σήμερα διακρινόταν για την ικανότητά του να επιβιώνει στις πολιτικές κρίσεις μετά την άφιξή του στην εξουσία το 2014, έγινε ο πρώτος επικεφαλής κυβέρνησης της χώρας που ανετράπη.

Η διαμάχη ξέσπασε την Πέμπτη, όταν το κόμμα της Αριστεράς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής.

Αφορμή στάθηκε ένα σχέδιο, ακόμη προκαταρκτικό, μεταρρύθμισης των ενοικίων. Η πρόταση προβλέπει τον περιορισμό των ελέγχων στα ενοίκια για τις νεόδμητες κατοικίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News