413
Γιένς Στόλτενμπεργκ: «Το ΝΑΤΟ έχει την πόρτα του ανοικτή και περιμένει τη Σουηδία και τη Φινλανδία» | REUTERS/Johanna Geron

Σουηδία και Φινλανδία φλερτάρουν με το ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2022, 09:01
Γιένς Στόλτενμπεργκ: «Το ΝΑΤΟ έχει την πόρτα του ανοικτή και περιμένει τη Σουηδία και τη Φινλανδία»
|REUTERS/Johanna Geron

Σουηδία και Φινλανδία φλερτάρουν με το ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2022, 09:01

Ισως να μην είναι και η καλύτερη δυνατή στιγμή για τέτοιου είδους άνοιγμα, όμως οι πληροφορίες που διακινούν τα Μέσα της Δυτικής Ευρώπης επιμένουν ότι η Σουηδία και η Φινλανδία ετοιμάζονται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Με την κρίση του Ουκρανικού να προβάλλει σαν παροξυνόμενη μέχρις επιπέδου πανευρωπαϊκού πολέμου, η ένταξη των δύο βορείων δυτικών χωρών στην Ατλαντική Συμμαχία θα μετατρέψει σχεδόν ολόκληρη τη Βαλτική σε ΝΑΤΟϊκή λίμνη, εξαιρουμένων των θαλασσίων περιοχών που ανήκουν στη Ρωσία, δηλαδή του Καλίνινγκραντ και της Αγίας Πετρούπολης.

Η κρίση στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση στη Φινλανδία και στη Σουηδία για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ έγραψε η Corriere della Sera. Οι δύο χώρες, αν και δυτικές, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου επέλεξαν να μείνουν εκτός της Συμμαχίας, και μέχρι στιγμής δεν μετέβαλαν άποψη. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν πλησιάσει περισσότερο το ΝΑΤΟ, επιτρέποντας στα στρατεύματά του να εισέρχονται στα εδάφη τους, συνήθως με σκοπό τη διενέργεια κοινών ασκήσεων.

Αυτή η διαδικασία της προσέγγισης έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τη Στοκχόλμη και με το Ελσίνκι να επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι διατηρούν το δικαίωμά τους «να επιλέγουν τις δικές τους συμφωνίες ασφαλείας». Σε αμφότερες τις χώρες οι πολιτικοί όλων των αποχρώσεων ομονοούν επ’ αυτού και με κάθε ευκαιρία λένε ότι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για ένταξη ανά πάσα στιγμή.

«Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή, η Σουηδία και η Φινλανδία είναι οι πιο στενοί μας εταίροι» επανέλαβε την περασμένη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του, Γιένς Στόλτενμπεργκ, έπειτα από τη συνάντησή του με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Αυτή ήταν μία από τις τελευταίες σημαντικές διπλωματικές επαφές που έγιναν σε υψηλό επίπεδο την περίοδο της ουκρανικής κρίσης.

Φυσικά, η Συμμαχία στους Βορείους προσφέρει ένα δώρο που εξοργίζει τη Ρωσία: το Κρεμλίνο, έχοντας πικρή πείρα από τον Φινλανδικό Πόλεμο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει απειλήσει με «αποφασιστική απάντηση» αν το ΝΑΤΟ επεκταθεί περισσότερο στη ρωσική γειτονιά – στον ρωσικό ζωτικό χώρο, καλύτερα.

Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «θα είχε σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες, οι οποίες με τη σειρά τους θα απαιτούσαν επαρκή απάντηση από τη ρωσική πλευρά» προειδοποίησε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τον περασμένο Δεκέμβριο. Από την τοποθέτηση αυτή συνάγεται ότι για τη Μόσχα η ένταξη των Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ σημαίνει de facto απειλή, πολεμικού χαρακτήρα κιόλας.

Ωστόσο τόση οργή, σχολίασε η Corriere, μπορεί να βλάψει τη Ρωσία αντί να την ωφελήσει: δημιουργεί αμυντικά ανακλαστικά στους Βορείους και τροφοδοτεί την επιθυμία τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...