415
Η Φαρίμπα Βάνκορ με φόντο το σήμα της εταιρείας διαχείρισης που διατηρούσε στη Σουηδία | Twitter

Σουηδία: Η «βασίλισσα των σκουπιδιών» συνελήφθη για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα στη χώρα

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2023, 12:51
Η Φαρίμπα Βάνκορ με φόντο το σήμα της εταιρείας διαχείρισης που διατηρούσε στη Σουηδία
|Twitter

Σουηδία: Η «βασίλισσα των σκουπιδιών» συνελήφθη για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα στη χώρα

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2023, 12:51

Ποινική δίωξη εναντίον 11 ανθρώπων άσκησε σουηδικό δικαστήριο για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που χαρακτηρίζεται ως το χειρότερο στη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια.

Η NMT Think Pink -μια πολύ γνωστή στη Σουηδία εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων, με χαρακτηριστικό σήμα κατατεθέν της τις ροζ σακούλες σκουπιδιών- κατηγορείται για παράνομη ταφή και απόρριψη δεκάδων χιλιάδων τόνων απορριμμάτων σε 21 τοποθεσίες σε 15 δήμους στη Σουηδία, κάτι που οι εισαγγελείς περιέγραψαν ως «πολύ σοβαρό έγκλημα».

Κατά την έρευνα στις τοποθεσίες αυτές, βρέθηκαν επιβλαβή επίπεδα αρσενικού, διοξινών, μολύβδου, ψευδαργύρου, χαλκού και προϊόντων πετρελαίου.

Πριν από τρία χρόνια, γειτονιές της Στοκχόλμης «πνίγηκαν» στους καπνούς από πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε σωρό σκουπιδιών, τα οποία διαχειριζόταν η εταιρεία.

Οπως ανέφερε ο Guardian, στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται η επιτυχημένη επιχειρηματίας Μπέλα Νίλσον –η οποία στο παρελθόν είχε στεφθεί «βασίλισσα των σκουπιδιών» και έκτοτε άλλαξε το όνομά της σε Φαρίμπα Βάνκορ– και ο πρώην σύζυγός της, Τόμας Νίλσον.

Κατηγορούνται για τη διαχείριση πολύ μεγαλύτερων όγκων σκουπιδιών από ό,τι επιτρεπόταν και φέρεται να προκάλεσαν πολλές πυρκαγιές εκθέτοντας τους κατοίκους των περιοχών αυτών σε τοξικά απόβλητα.

Όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες.

Τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι οι πέντε από τους 11 κατηγορούμενους για σοβαρά περιβαλλοντικά εγκλήματα, κατηγορήθηκαν για διαχείριση απορριμμάτων «με τρόπο που προκάλεσε ή θα μπορούσε να προκαλέσει ρύπανση που ήταν επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία, τα ζώα ή τα φυτά».

Κατηγορούνται επίσης ότι αποθήκευσαν απορρίμματα «σε διάφορες περιοχές στη Σουηδία χωρίς να τα διαχωρίσουν, θρυμματισμένα, αλεσμένα ή/και χωρίς επαρκή προστατευτικά μέτρα».

Επίσης, κατηγορούνται ότι μετέφεραν τα απορρίμματα από τη μία περιοχή στην άλλη χωρίς προστατευτικά μέτρα και τα έθαβαν ή τα χρησιμοποιούσαν με ακατάλληλο τρόπο.

Ο ανώτερος εισαγγελέας, Αντερς Γκούσταφσον, είπε ότι η προκαταρκτική έρευνα, η οποία αριθμεί 45.000 σελίδες, «είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα στη Σουηδία από άποψη εμβέλειας και οργάνωσης».

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες και θα καταθέσουν περίπου 150 μάρτυρες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης δεύτερη έρευνα για την περιβαλλοντική ρύπανση από τα σκουπίδια στις παράνομες χωματερές.

Η ανώτερη εισαγγελέας, Λίντα Σεν, είπε ότι μόνο σε μια τοποθεσία είχαν αποθηκευτεί 48.000 τόνοι απορριμμάτων.

«Το τρομακτικό με τις περιβαλλοντικές τοξίνες είναι ότι πολλές φορές δεν βλέπουμε τις επιπτώσεις αμέσως, αλλά είναι η επόμενη γενιά που πρέπει να πληρώσει το τίμημα», είπε.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση της εφημερίδας Göteborgs-Posten, τουλάχιστον 200.000 τόνοι απορριμμάτων φέρεται να έχουν πεταχτεί παράνομα από την εταιρεία, αν και η πραγματική ποσότητα θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Η Think Pink κατηγορείται ότι διέπραξε το χειρότερο περιβαλλοντικό έγκλημα της Σουηδίας από τότε που η εταιρεία BT Kemi έθαψε βαρέλια με δηλητήριο στη νότια Σουηδία, τη δεκαετία του 70.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...