227
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στην πορεία διαμαρτυρίας που κατέληξε στην κατάθεση της μήνυσης σε δικαστήριο της Στοκχόλμης | Christine Ohlsson/TT News Agency/via REUTERS

Σουηδία: Η Τούνμπεργκ και 600 νέοι μήνυσαν το κράτος για «κλιματική αδράνεια»

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2022, 12:17
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στην πορεία διαμαρτυρίας που κατέληξε στην κατάθεση της μήνυσης σε δικαστήριο της Στοκχόλμης
|Christine Ohlsson/TT News Agency/via REUTERS

Σουηδία: Η Τούνμπεργκ και 600 νέοι μήνυσαν το κράτος για «κλιματική αδράνεια»

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2022, 12:17

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και περισσότεροι από 600 σουηδοί πολίτες κάτω των 26 ετών προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά του σουηδικού κράτους, κατηγορώντας το για «κλιματική αδράνεια» και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια υπόθεση μεγάλης κλίμακας στο σουηδικό νομικό σύστημα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιντα Εντλινγκ, μέλος της οργάνωσης Aurora, που κατέθεσε τη μήνυση.

«Η Σουηδία αποτυγχάνει κάθε μέρα να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί και να πάρει μέτρα για την κλιματική αλλαγή. Η χώρα δεν πήρε ποτέ στα σοβαρά την κλιματική κρίση», είπε ο Αντον Φόλι, εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Η προσφυγή, που υποβλήθηκε συμβολικά στο περιφερειακό δικαστήριο της Στοκχόλμης κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας, στην οποία παρέστη η Τούνμπεργκ, είχε προηγουμένως κατατεθεί ηλεκτρονικά σε άλλο δικαστήριο της σουηδικής πρωτεύουσας.

Οι ακτιβιστές σχεδίαζαν εδώ και καιρό την κατάθεση της μήνυσης, ιδίως μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τη δεξιά-ακροδεξιά συμμαχία, η οποία αντιμετωπίζει ολοένα και εντονότερη κριτική για την κλιματική πολιτική της.

Η μήνυση συνοδεύεται από έγγραφο 87 σελίδων.

Εξι Πορτογάλοι έχουν ήδη προσφύγει κατά της Σουηδίας και 32 ακόμα χωρών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατηγορώντας τους ότι δεν αντιμετώπισαν επαρκώς την κλιματική κρίση.

«Εάν κερδίσουμε, θα υπάρξει μια ετυμηγορία που λέει ότι το σουηδικό κράτος πρέπει να αναλάβει το μερίδιό του από τα παγκόσμια μέτρα που απαιτούνται, για να πετύχει ο κόσμος τον στόχο της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου», είπε η Εντλινγκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...