246
Η Μαγκνταλένα Αντερσον παρουσιάζει στους δημοσιογράφους τη νέα κυβέρνηση. Πίσω της, δεύτερη από δεξιά, η Αξελσον Κίλμπλομ | Jonas Ekstromer/TT News Agency/via REUTERS

Σουηδία: Η Αντερσον διόρισε την πρώτη διεμφυλική υπουργό

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2021, 16:23
Η Μαγκνταλένα Αντερσον παρουσιάζει στους δημοσιογράφους τη νέα κυβέρνηση. Πίσω της, δεύτερη από δεξιά, η Αξελσον Κίλμπλομ
|Jonas Ekstromer/TT News Agency/via REUTERS

Σουηδία: Η Αντερσον διόρισε την πρώτη διεμφυλική υπουργό

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2021, 16:23

Η πρώτη πρωθυπουργός στην ιστορία της Σουηδίας διόρισε την πρώτη διεμφυλική υπουργό, την Τρίτη, παρουσιάζοντας τη νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στον βασιλιά της χώρας.

Πρόκειται για τη νέα υπουργό, αρμόδια για τα σχολεία, Λίνα Αξελσον Κίλμπλομ, 51 ετών, πρώην διευθύντρια σχολείου και νομικό.

Δεύτερη στην Ευρώπη

Είναι το πρώτο διεμφυλικό άτομο που έγινε υπουργός στη σκανδιναβική αυτή χώρα, έναν χρόνο αφού αυτό είχε συμβεί στο Βέλγιο, για πρώτη φορά τότε στην Ευρώπη.

Σε βιβλίο που εξέδωσε το 2015 («Θα μ’ αγαπάς τώρα;»), η Αξελσον Κίλμπλομ αφηγείται ότι μεγάλωσε σαν κορίτσι μέσα στο σώμα αγοριού και έκανε επέμβαση αλλαγής φύλου όταν ήταν 25 ετών.

«Οι τρανσέξουαλ υπήρχαν πάντα, θα υπάρχουν πάντα και δεν ντρεπόμαστε πια. Είμαστε η νέα κανονικότητα», είχε γράψει το 2018 σε άρθρο της που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη δημόσια τηλεόραση SVT.

Ο βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ’ Γουσταύος και η πριγκίπισσα Βικτόρια υποδέχθηκαν στο παλάτι τα μέλη της νέας κυβέρνησης

Διαζευγμένη και μητέρα δύο υιοθετημένων παιδιών, το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ η υπουργός Παιδείας Αννα Εκστρομ είναι αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είχε προηγηθεί ο διορισμός, τον Οκτώβριο 2020, της ευρωβουλευτού Πέτρα Ντε Σούτερ στη θέση της αντιπροέδρου της βελγικής κυβέρνησης και της υπουργού Δημόσιας Διοίκησης. Ηταν η πρώτη δηλωμένη διεμφυλική που κατέλαβε υπουργική θέση στην Ευρώπη.

Η Οντρεϊ Τανγκ, η οποία διορίστηκε το 2016 υπουργός στην κυβέρνηση της Ταϊβάν, θεωρείται το πρώτο μέλος κυβέρνησης στον κόσμο που είχε δηλώσει ανοικτά ότι είναι τρανσέξουαλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...