486
Ο σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν ψήφισε και αυτός στις εκλογές | EPA/Henrik Montgomery

Σουηδία: Γιατί η Εκκλησία είναι πεδίο διαμάχης των κομμάτων;

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2021, 22:45
Ο σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν ψήφισε και αυτός στις εκλογές
|EPA/Henrik Montgomery

Σουηδία: Γιατί η Εκκλησία είναι πεδίο διαμάχης των κομμάτων;

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2021, 22:45

Αν και το κράτος και η Εκκλησία έχουν επισήμως διαχωριστεί στη Σουηδία από το 2000, τα περισσότερα κόμματα έχουν δικούς τους υποψήφιους στην εκκλησιαστική αναμέτρηση που διεξάγεται από το 1931 κάθε τέσσερα χρόνια.

Η καθιέρωση των εκλογών, επισημαίνει στον Monde σουηδός πανεπιστημιακός, ήταν ένας τρόπος ελέγχου της Εκκλησίας από τα κόμματα και συγκεκριμένα τους Σοσιαλδημοκράτες. Παρά τον διαχωρισμό, αυτή η επιρροή δεν τερματίστηκε.

Το δείχνουν εξάλλου και τα αποτελέσματα: οι Σοσιαλδημοκράτες βγήκαν πρώτοι σε εθνικό επίπεδο με 27,6% των ψήφων, μπροστά από την οργάνωση POSK που δημιουργήθηκε το 1987, ακριβώς για να απομακρύνει την Εκκλησία από την επιρροή των κομμάτων.

Ο φόρος των… πιστών

Ψηφοφόροι είναι μόνο τα μέλη της Εκκλησίας, όσοι Σουηδοί πληρώνουν κάθε χρόνο τον σχετικό φόρο (περίπου το 0,25% του εισοδήματός τους). Την περασμένη Κυριακή κλήθηκαν να επιλέξουν μέλη για το ενοριακό συμβούλιο, για το περιφερειακό και για το εθνικό, συνολικά 14.500 θέσεις, όλες λαϊκών. Οι επιτροπές είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση του προϋπολογισμού. Θεωρητικά δεν έχουν εξουσία σε θεολογικά ζητήματα, αν και οι αποφάσεις τους συχνά έχουν αντίκτυπο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ανήκε στη Λουθηρανική Εκκλησία πάνω από το 95% των κατοίκων της Σουηδίας. Σήμερα ο αριθμός έχει μειωθεί δραματικά και είναι κοντά στα 5,8 εκατομμύρια σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων. Την περασμένη Κυριακή στην αναμέτρηση ψήφισαν περίπου 850.000 Σουηδοί.

Οι Σοσιαλδημοκράτες επιμένουν ότι θα ήταν αδιανόητο να μην έχουν λόγο στη διοίκηση της Λουθηρανικής Εκκλησίας, η οποία είναι η οργάνωση με τα περισσότερα μέλη στη χώρα, ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες (με 22.000 υπαλλήλους) και «θεμελιώδες συστατικό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». Πρώτος που έδειξε ενδιαφέρον είναι ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν, που είναι μέλος της Εκκλησίας, αν και δεν είναι πιστός· πήγε να ψηφίσει μαζί με τη σύζυγό του, Ούλα, η οποία είναι μέλος στη σύνοδο από το 2017.

Σε αυτή τη σχέση Σοσιαλδημοκρατών και Εκκλησίας αντιτίθενται οι Σουηδοί Δημοκράτες και η Εναλλακτική για τη Σουηδία (AfS, στα πρότυπα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία) που ιδρύθηκε το 2018 από πρώην μέλη των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών. Την Κυριακή η AfS εξέλεξε 3 από τις 251 έδρες στο ανώτερο όργανο της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες, που έχουν 19 έδρες στη Σύνοδο, κατηγορούν την Εκκλησία ότι «βοήθησε στην προστασία των εγκληματιών, αύξησε τη μετανάστευση στη Σουηδία» και «εξάπλωσε το Ισλάμ στη χώρα μας», αντί να είναι, όπως ισχυρίζεται, δίπλα στον λαό και τις παραδόσεις της χώρας. Δεν κρύβουν μάλιστα την αποστροφή τους για τον αρχιεπίσκοπο που τάσσεται υπέρ του οικουμενικού διαλόγου ειδικά με τη μουσουλμανική κοινότητα, και της υποδοχής των προσφύγων.

Ιερά για το παγκάρι τα… δάση

Φέτος, στις εκκλησιαστικές εκλογές κυριαρχούσε πάντως η εκμετάλλευση των δασών. Η Εκκλησία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης δάσους στη χώρα, η εκμετάλλευση του οποίου της αποφέρει περίπου 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ηδη όμως ακούγονται φωνές υπέρ του περιορισμού της υλοτομίας και της διατήρησης της βιοποικιλότητας ως «θεϊκής δημιουργίας». Ωστόσο τα έσοδα είναι απαραίτητα για την Εκκλησία, τη στιγμή που μειώνεται η συμμετοχή: εδώ και μια δεκαετία αποχωρούν 65.000 μέλη τον χρόνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...