395
Το «Ever Given» κολλημένο στη Διώρυγα του Σουέζ | REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Σουέζ: 200 πλοία στην ουρά για να διασχίσουν τη Διώρυγα

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2021, 14:13
Το «Ever Given» κολλημένο στη Διώρυγα του Σουέζ
|REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Σουέζ: 200 πλοία στην ουρά για να διασχίσουν τη Διώρυγα

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2021, 14:13

Οι ιάπωνες ιδιοκτήτες του πλοίου «Ever Given» που προσάραξε πριν τρεις ημέρες στη Διώρυγα του Σουέζ, προκαλώντας βραχυκύκλωμα στην παγκόσμια οικονομία, ελπίζουν πως θα καταφέρουν να το «ξεκολλήσουν» το βράδυ του Σαββάτου (μεσημέρι ώρα Ελλάδας).

Παράλληλα όμως, τονίζουν ότι δεν είναι και τόσο σίγουροι…

Ηδη τρία τάνκερ έφυγαν από την ουρά στη διώρυγα και ξεκίνησαν το πολύ πιο μακρινό ταξίδι του γύρου της Αφρικής, περνώντας από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας, στο νότιο άκρο της αφρικανικής ηπείρου, μία παράκαμψη χιλιάδων χιλιομέτρων, για την οποία χρειάζονται άλλες 7-10 ημέρες ταξιδιού.

«Χρησιμοποιούνται ρυμουλκά και βυθοκόροι για να σπάσουν βράχοι» και να μπορέσει να απελευθερωθεί το σκάφος, που έχει μήκος 400 μέτρα, δήλωσε στέλεχος της ιαπωνικής εταιρίας Shoei Kisen Kaisha, στην οποία ανήκει το πλοίο.

Σύμφωνα με τoν ίδιο, πρέπει να απομακρυνθούν 15.000-20.000 κυβικά μέτρα άμμου για να επιτευχθεί βάθος 12 έως 16 μέτρων και να μπορεί να πλεύσει και πάλι το σκάφος.

Ο Μοχάμπ Μαμίς, σύμβουλος του αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι σε θέματα λιμένων, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι η ναυσιπλοΐα θα αποκατασταθεί «μέσα σε 48 με 72 ώρες το πολύ».

«Εχω εμπειρία με πολλές επιχειρήσεις διάσωσης αυτού του τύπου και, ως πρώην πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, γνωρίζω κάθε εκατοστό του καναλιού», πρόσθεσε ο Μαμίς, που επέβλεψε την πρόσφατη επέκταση αυτής της θαλάσσιας διόδου, από όπου περνά περίπου το 10% του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου.

Ωστόσο μερικές ώρες νωρίτερα, η ολλανδική εταιρία Smit Salvage που έχει αναλάβει το έργο της αποκόλλησης, είχε προβλέψει ότι η επιχείρηση μπορεί να κρατήσει «ημέρες, ακόμα και εβδομάδες».

Δορυφορική εικόνα του εγκλωβισμένου πλοίου στη διώρυγα / BlackSky/Handout via REUTERS

Ειδικοί από όλο τον κόσμο εργάζονται για την αποκόλληση του πλοίου. Αν κάτι πάει στραβά στην επιχείρηση, η διώρυγα μπορεί να κλείσει για μεγάλο διάστημα, σύμφωνα με αιγύπτιο αξιωματούχο, που μίλησε στον Guardian.

Κάποιοι ειδικοί φοβούνται ότι το πλοίο έχει κολλήσει τόσο πολύ που θα πρέπει να αφαιρεθεί μέρος του φορτίου του, 220.00 τόνων, για να μπορέσει να κινηθεί. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν εβδομάδες, κάτι που προκαλεί τρόμο στις πλοιοκτήτριες εταιρείες -και όχι μόνο.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, 200 πλοία περίμεναν ακινητοποιημένα στις δύο άκρες της διώρυγας. Αυτό σημαίνει ότι, όταν ανοίξει η διώρυγα, θα χρειαστούν τρεις με τέσσερις ημέρες για να την διασχίσουν όλα τα πλοία.

Καθημερινά, περισσότερα από 50 πλοία περνούν από το Σουέζ, μεταφέροντας 3,3 εκατ. τόνους εμπορευμάτων, 1,2 δισ. τόνους ετησίως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...