863
Καπνός υψώνεται πάνω από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Χαρτούμ, το οποίο βομαβρδίστηκε επανειλημμένα τις τελευταίες ώρες | REUTERS/Stringer

Σουδάν: Συμφωνία για 24ωρη κατάπαυση του πυρός

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2023, 16:09
Καπνός υψώνεται πάνω από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Χαρτούμ, το οποίο βομαβρδίστηκε επανειλημμένα τις τελευταίες ώρες
|REUTERS/Stringer

Σουδάν: Συμφωνία για 24ωρη κατάπαυση του πυρός

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2023, 16:09

Οι αντίπαλοι στρατιωτικοί διοικητές του Σουδάν συμφώνησαν σε μια 24ωρη κατάπαυση του πυρός από το απόγευμα της Τρίτης, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις, έπειτα από τις εκκλήσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν προς την κάθε πλευρά για να σταματήσουν οι σφοδρές μάχες στο Χαρτούμ, στο πλαίσιο των οποίων πυροβολισμοί ρίχτηκαν εναντίον αμερικανικής διπλωματικής οχηματοπομπής.

Η κατάπαυση του πυρός θα αρχίσει στις 6:00 μ.μ. (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) και δεν θα παρατεθεί πέραν των 24 ωρών που συμφωνήθηκαν, δήλωσε στο δίκτυο Al Arabiya TV ο στρατηγός Σαμς Ελ Ντιν Καμπάσι, μέλος του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου του Σουδάν.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν είχε χωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος θεωρείται ο de facto ηγέτης της χώρας, καθώς και με τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), η σύγκρουση των οποίων για την εξουσία από το Σάββατο στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες αμάχους και εκτροχίασε ένα υποστηριζόμενο από τη διεθνή κοινότητα σχέδιο επιστροφής της χώρας στην πολιτική διακυβέρνηση, έπειτα από δεκαετίες αυταρχισμού και στρατιωτικών κυβερνήσεων.

Παρεμβάσεις στην ίδια κατεύθυνση έγιναν από σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων η γειτονική Αίγυπτος, καθώς και οι G7.

«Παροτρύνουμε τα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες αμέσως, άνευ προϋποθέσεων. Καλούμε όλους τους παράγοντες να αποκηρύξουν τη βία, να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις, να λάβουν ενεργά μέτρα για τη μείωση των εντάσεων και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια όλων των αμάχων, συμπεριλαμβανομένου του διπλωματικού και ανθρωπιστικού προσωπικού», ανλεφερεστο κείμενο των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, η οποία ασκείασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία των G7.

Ο επικεφαλής των RSF στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστός ως Χεμεντί, ο οποίος δεν ήταν γνωστό πού βρίσκεται από την αρχή των μαχών, δήλωσε πως οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης ενέκριναν την 24ωρη κατάπαυση του πυρός ώστε να διασφαλισθεί η ασφαλής διέλευση αμάχων και η απομάκρυνση των τραυματιών.

Σε καταχώρισή του στο Twitter, ο Χεμεντί ανέφερε πως «συζήτησε πιεστικά ζητήματα» με τον Μπλίνκεν στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους και πως σχεδιάζονται περαιτέρω συνομιλίες.

Παράλληλα, οι RSF εξέδωσαν μια ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζουν πως διεξάγουν μια συνεχιζόμενη μάχη για να αποκαταστήσουν «τα δικαιώματα του λαού» του Σουδάν, με αυτό που αποκαλούν «νέα επανάσταση».

Αξιωματούχοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν την Τρίτη πως τουλάχιστον 185 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 1.800 έχουν τραυματιστεί στις μάχες που ξέσπασαν το Σάββατο και μαίνονταν έκτοτε. Ο απολογισμός των θυμάτων όμως θεωρείται βέβαιο πως είναι πολύ πιο βαρύς στην πραγματικότητα.

Παλαιότερη φωτογραφία του επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του Σουδάν στρατηγού Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκάλο (REUTERS/Umit Bektas)
Αγωνία για τους 150 ομογενείς

Πάνω από 1.000 ευρωπαίοι πολίτες και περίπου 150 Ελληνες βρίσκονται στο Σουδάν, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέα Κατσανιώτη.

«Αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις», ανέφερε ο κ. Κατσανιώτης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ την Τρίτη, ενώ πρόσθεσε: «Αυτήν τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δούνε όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος. Αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο».

Σημειώνεται πως 15 ορθόδοξοι -ανάμεσα τους Ελληνες- εγκλωβίστηκαν στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού στο Χαρτούμ. «Εχουμε πει στον μητροπολίτη να παραμείνει στην εκκλησία όπως οι υπόλοιποι παραμένουν στα σπίτια τους», είπε ο κ. Κατσανιώτης.

Ο ίδιος θύμισε, επίσης: «Από την πρώτη στιγμή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, από τις 15 Απριλίου, είχε συστήσει σε Ελληνες να μην ταξιδεύουν στο Σουδάν αλλά και στους εκεί Ελληνες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και αυτό λέμε και τώρα: Να παραμείνουν στα σπίτια τους. Οι Ελληνες εκεί δεν αποτελούν στόχο, αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε αντιμαχόμενους».

«Οι Γάλλοι είναι αυτοί που αυτήν τη στιγμή έχουν τους περισσότερους εγκλωβισμένους και αυτοί έχουν την ευθύνη αυτήν τη στιγμή των επιχειρήσεων για λογαριασμό της ΕΕ», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας.

Ο κ. Κατσανιώτης επεσήμανε, τέλος, πως οι επικεφαλής των Μονάδων Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ είχαν μία σύσκεψη τη Δευτέρα του Πάσχα σχετικά με το πώς μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση για τους ευρωπαίους πολίτες στο Σουδάν και πως ενδέχεται να υπάρξει και νέα σύσκεψη την Τρίτη, προκειμένου οι χώρες της ΕΕ, στο σύνολό τους, να μπορούν -αν κριθεί απαραίτητο- είτε να προχωρήσουν σε έναν απεγκλωβισμό από το Σουδάν είτε να υπάρξει ένας εφοδιασμός στα μέρη όπου υπάρχουν ευρωπαίοι πολίτες.

Επικοινωνία Δένδια – Σούκρι για το Σουδάν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι είχε νωρίτερα την ίδια ημέρα υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Συζητήσαμε για την κατάσταση στο Σουδάν. Επισήμανα το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις εξελίξεις στη χώρα, στο πλαίσιο και της παρουσίας της ελληνικής ομογένειας και της ανάγκης παροχής αρωγής προς αυτήν», ανέφερε ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπό το φως των ανωτέρω, συζητήθηκαν επίσης, η πιθανή συνεργασία σε ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού, συμπεριλαμβανομένων των ελλήνων ομογενών, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, η ανάγκη άμεσης ανακωχής και η τήρηση αρχής μη ανάμειξης τρίτων στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...