665
Καπνός υψώνεται πάνω από συνοικία του Χαρτούμ, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των εμφύλιων συγκρούσεων. Το καρέ αυτό καταγράφηκε από drone στις 23 Απριλίου | via REUTERS

Σουδάν: Προειδοποίηση ΠΟΥ για «βιολογική απειλή» στο Χαρτούμ

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2023, 17:01
Καπνός υψώνεται πάνω από συνοικία του Χαρτούμ, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των εμφύλιων συγκρούσεων. Το καρέ αυτό καταγράφηκε από drone στις 23 Απριλίου
|via REUTERS

Σουδάν: Προειδοποίηση ΠΟΥ για «βιολογική απειλή» στο Χαρτούμ

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2023, 17:01

Προειδοποίηση για την ύπαρξη υψηλού «βιολογικού κινδύνου» στη σουδανική πρωτεύουσα Χαρτούμ απηύθυνε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αφότου ένα από τα εμπόλεμα μέρη στη χώρα κατέλαβε εργαστήριο που περιέχει επικίνδυνα παθογόνα όπως η ιλαρά και η χολέρα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω βιντεοσύνδεσης από το Σουδάν, ο Νίμα Σαΐντ Αμπιντ του ΠΟΥ δήλωσε πως το αρμόδιο προσωπικό δεν μποερί να φθάσει στο Εργαστήριο Εθνικής Δημόσιας Υγείας για να ασφαλίσει τα υλικά.

«Αυτή είναι η κύρια ανησυχία: καμία προσβασιμότητα για τους εργαστηριακούς τεχνικούς να πάνε στο εργαστήριο και να περιορίσουν με ασφάλεια το βιολογικό υλικό και τις διαθέσιμες ουσίες», επεσήμανε ο αξιωματούχος, αρνούμενος να διευκρινίσει ποια πλευρά κατέλαβε τις εγκαταστάσεις.

Στο μεταξύ, οι συγκρούσεις στην αφρικανική χώρα έχουν παραλύσει νοσοκομεία και άλλες απαραίτητες υπηρεσίες και εγκλώβισαν πολλούς στα σπίτια τους με τις προμήθειες τροφίμων και νερού να μειώνονται συνεχώς, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις και άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ.

 

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι αναγκάστηκε να περικόψει ορισμένες από τις δραστηριότητές του σε τμήματα του Σουδάν λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών.

Τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής έχουν σκοτωθεί αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις και οι δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ που έχουν χάσει μέλη του προσωπικού τους, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, επίσης ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στη χώρα.

«Σε περιοχές όπου σφοδρές συγκρούσεις παρεμπόδισαν τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις μας, αναγκαστήκαμε να μειώσουμε τη δραστηριότητά μας», δήλωσε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του OCHA. «Ομως δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τον λαό του Σουδάν», πρόσθεσε.

Ο Πάτρικ Γιούσεφ, περιφερειακός διευθυντής για την Αφρική της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), έκανε έκκληση σε άλλες χώρες να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στο Σουδάν ώστε να εξευρεθεί μια «μακροχρόνια λύση», ακόμη και μετά την απομάκρυνση ξένων υπηκόων.

Εξάλλου, έως 270.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν φύγει από το Σουδάν και να βρίσκονται στο Τσαντ και στο Νότιο Σουδάν, δήλωσε την Τρίτη η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Σύμφωνα με τη Λάουρα λο Κάστρο, εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας στο Τσαντ, 20.000 πρόσφυγες έχουν φθάσει στη χώρα αυτή, και ο Οργανισμός αναμένει την άφιξη έως και 100.000 ανθρώπων «στη χειρότερη περίπτωση».

Στο Νότιο Σουδάν, πάλι, «το πιο πιθανό σενάριο είναι 125.000 επιστροφές Νοτιοσουδανών προσφύγων και 45.000 πρόσφυγες», όπως εκτίμησε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας στη χώρα αυτή, Μαρί-Ελέν Βερνέ, σε συνέντευξη Τύπου.

Περίπου 700 διεθνείς εργαζόμενοι του ΟΗΕ, μη κυβερνητικών οργανώσεων και πρεσβειών «απομακρύνθηκαν προς το Πορτ-Σουδάν», ανακοίνωσε ακόμη ο ΟΗΕ.

Υπάλληλοι του Εργαστηρίου Εθνικής Δημόσιας Υγείας –το οπίο κατελήφθη από ενόπλους κατά τον ΠΟΥ– εν ώρα εργασίας (Φωτογραφία αρχείου / National Public Health Laboratory – Sudan/Handout via REUTERS)

Υπενθυμίζεται ότι οι εμφύλιες συγκρούσεις στο Σουδάν, μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, οι οποίες έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 459 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 4.072, σύμφωνα με έναν απολογισμό του ίδιου Οργανισμού την Τρίτη, ξέσπασαν στις 15 Απριλίου, με πολλές εκκλήσεις για τη σύναψη εκεχειρίας να έχουν πέσει στο κενό.

Την ίδια ημέρα, ωστόσο, τα εμπόλεμα μέρη συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός 72 ωρών για το «άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων», με άμεση ισχύ και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο Χαρτούμ, οι εκρήξεις και οι πυροβολισμοί ήταν πράγματι σπάνιοι την Τρίτη, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η ανησυχία παρέμενε, πάντως, καθώς προηγούμενες συμφωνίες για την κατάπαυση του πυρός δεν τηρήθηκαν.

Λίγη ώρα μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, άλλωστε, οι παραστρατιωτικοί του στρατηγου Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό κατηγόρησαν τις ένοπλες δυνάμεις του αντίπαλου στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν ότι συνέιζαν τις πτήσεις πάνω από το Χαρτούμ.

Αργότερα την Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμενόταν να συνεδριάσει με θέμα τη σύγκρουση στο Σουδάν.

Παρά την αναχώρηση πολυάριθμων διπλωματών και ξένων πολιτών, ο Φόλκερ Πέρτες, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ που εδώ και τέσσερα χρόνια προσπαθεί να πετύχει από τους στρατιωτικούς μια μετάβαση προς τη δημοκρατία, έχει παραμείνει στη χώρα.

Περισσότεροι από 1.000 υπήκοοι της ΕΕ έχουν απομακρυνθεί. Το Τόκιο ανακοίνωσε την Τρίτη πως απομάκρυνε «όλους τους Ιάπωνες που βρίσκονταν στο Χαρτούμ» και επιθυμούσαν να φύγουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...