329
Ο Ολαφ Σολτς απευθύνεται στην Μπούντεσταγκ, την Τετάρτη | REUTERS/Michele Tantussi

Σολτς: Θέλουμε όλα τα κράτη των Βαλκανίων στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2022, 16:58
Ο Ολαφ Σολτς απευθύνεται στην Μπούντεσταγκ, την Τετάρτη
|REUTERS/Michele Tantussi

Σολτς: Θέλουμε όλα τα κράτη των Βαλκανίων στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2022, 16:58

Ο Ολαφ Σολτς ανέφερε ότι είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης να γίνουν και τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη, μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και καλωσόρισε την απόφαση να χορηγηθεί στη Βοσνία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

«Είναι προς το γερμανικό και ευρωπαϊκό μας συμφέρον να γίνουν μέρος της ΕΕ και τα υπόλοιπα Βαλκάνια», είπε ο Σολτς μιλώντας στους γερμανούς βουλευτές την Τετάρτη.

Οι υποστηρικτές της διεύρυνσης της ΕΕ προς Ανατολάς ισχυρίζονται ότι η δέσμευση της κοινότητας με τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ευρωπαϊκής ασφάλειας έναντι της ρωσικής εισβολής.

Την Τρίτη, διπλωμάτες στις Βρυξέλλες συμφώνησαν να δεχθούν τη Βοσνία ως υποψήφια για ένταξη χώρα. Οι αρχηγοί των κρατών-μελών της ΕΕ αναμένεται να επικυρώσουν αυτήν την απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη.

Ετσι, η Βοσνία μπαίνει στην ουρά των κρατών που περιμένουν την ένταξή τους, μαζί τέσσερις άλλες χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, καθώς και την Τουρκία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Οι υποψηφιότητες της Μολδαβίας και της Ουκρανίας επιβεβαιώθηκαν τον Ιούνιο. Η διαδικασία της ένταξης μπορεί να πάρει δεκαετίες, όπως σημειώνει ο Guardian.

Στο μεταξύ, η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου υπέγραψε την Τετάρτη το επίσημο αίτημα για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το σχετικό έγγραφο υπέγραψαν, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Πρίστινα, η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι, ο πρόεδρος της Βουλής Γκλαουκ Κονιούφτσα και ο πρωθυπουργός Αλμπιν Κούρτι.

«Ιστορική» χαρακτήρισε την υπογραφή της αίτησης ένταξης στην ΕΕ η Οσμάνι. «Κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς την υλοποίηση του συλλογικού μας ονείρου» είπε, προσθέτοντας ότι «αρχίζουν να εκπληρώνονται οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του Κοσόβου».

Η επίσημη αίτηση από το Κόσοβο για την ένταξη στην ΕΕ θα επιδοθεί την Πέμπτη στην Τσεχία, τη χώρα που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Προς το παρόν, η Κροατία αποτελεί το μοναδικό κράτος των Δυτικών Βαλκανίων που είναι μέλος της ΕΕ. Πρόσφατα, της άναψαν το «πράσινο φως» για να γίνει μέλος της Ζώνης του Σένγκεν, στις αρχές του 2023.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...