500
Παραστατική η αγωνία του Σολτς για το πολιτικό μέλλον του – καρέ από τη λεγόμενη «θερινή συνέντευξη» της περασμένης Τετάρτης | REUTERS/Liesa Johannssen

Σολτς: «Θα είμαι ξανά υποψήφιος για καγκελάριος το 2025»

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2024, 21:15
Παραστατική η αγωνία του Σολτς για το πολιτικό μέλλον του – καρέ από τη λεγόμενη «θερινή συνέντευξη» της περασμένης Τετάρτης
|REUTERS/Liesa Johannssen

Σολτς: «Θα είμαι ξανά υποψήφιος για καγκελάριος το 2025»

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2024, 21:15

Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να είναι υποψήφιος για επανεκλογή στον θώκο το επόμενο έτος. Είπε στους δημοσιογράφους ο Σολτς: «Το SPD είναι ένα πολύ ενωμένο κόμμα. Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να κάνουμε εκστρατεία μαζί στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές και να κερδίσουμε. Και εγώ θα τρέξω να γίνω ξανά καγκελάριος». Τα παραπάνω δηλώθηκαν στο πλαίσιο της λεγόμενης «θερινής συνέντευξης Τύπου», την περασμένη Τετάρτη, η οποία διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες.

Αυτή η απόφαση, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Εκεί οι γερμανοί ψηφοφόροι έδωσαν ένα συντριπτικό πλήγμα στον τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό του SPD, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, έγραψε το Politico. Το SPD εισέπραξε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα εδώ και μισό αιώνα. Την παρούσα στιγμή στο πολιτικό σκηνικό δεσπόζουν οι Χριστιανοδημοκράτες με περίπου 31%, ενώ η ακροδεξιά παράταξη Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι δεύτερη με περίπου 17%.

Μάλιστα, σε πρόσφατη δημοσκόπηση που διενήργησε το Ινστιτούτο Allensbach, ο Φρίντριχ Μερτς του CDU, δηλαδή ο κύριος αντίπαλος του Σολτς, θεωρήθηκε από το 64% των ερωτηθέντων προτιμητέος για τη θέση του καγκελαρίου. Τον Σολτς των προτίμησε το 33%. Ο Μερτς κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό δημοφιλίας του κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτά δείχνουν ότι ο Σολτς και το κόμμα του αποδοκιμάζονται για τις κυβερνητικές πολιτικές.

Κατά το δημοσίευμα, οι ενδοκυβερνητικές τριβές, τόσο για το Ουκρανικό όσο και για το ενεργειακό, που σχετίζεται με την οικιακή θέρμανση αλλά και με τη βιομηχανική παραγωγή, αποσταθεροποίησε τη συμμαχία του Βερολίνου. «Ωσπου να γίνουν οι εκλογές, θα έχουν αλλάξει τα πράγματα» είπε μάλλον αισιόδοξα ο Σολτς στους δημοσιογράφους. Οι εκλογές αυτές προγραμματίστηκαν για τις 28 Σεπτεμβρίου 2025 και εκκρεμεί μόνο η υπογραφή του προέδρου της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ.

Το πρόβλημα για τον Σολτς είναι ότι δεν τον θέλουν για νέο καγκελάριο καν τα μέλη του SPD, αφού οι δύο στους τρεις τον απορρίπτουν, όπως έδειξε άλλο ένα γκάλοπ, της Forsa. «Τα άσχημα αποτελέσματα του γκάλοπ είναι καλό κίνητρο» είπε ο Σολτς όταν ρωτήθηκε σχετικώς. «Πρέπει να είμαστε πειστικοί με τις πράξεις μας και με τον σαφή λόγο μας». Ετσι, δεσμεύτηκε να δώσει βάση στη βιομηχανική ανάπτυξη κατά το υπόλοιπο της θητείας του. Λογικό, αφού η γερμανική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται.

Σε δικό τους δημοσίευμα, οι λονδρέζικοι Financial Times επισήμαναν ότι, εκτός από την αδήριτη ανάγκη σοβαρής οικονομικής μεταρρύθμισης, αφού η οικονομική πολιτική της τριμερούς φούσκωσε τον δεξιό εξτρεμισμό, η τύχη του Σολτς εξαρτάται και από τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και στις ΗΠΑ. Ο γαλλογερμανικός άξονας απειλείται από την ανάδειξη στον αφρό των φυγόκεντρων δυνάμεων τύπου Λεπέν-Μπαρντελά ή Μελανσόν, ακόμη και του Τραμπ.

«Η φιλοευρωπαϊκού χαρακτήρα συναίνεση της Γαλλίας και της Γερμανίας στα ζωτικά θέματα της ΕΕ ήταν η πετυχημένη γραμμή πλεύσης. Τώρα, με την υποχώρηση του Μακρόν και την άνοδο των δύο άκρων στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας, οι προοπτικές φαίνονται ανησυχητικές. Οσον αφορά την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τυχόν δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ γεμίζει με τρόμο το κατεστημένο πολιτικό προσωπικό της Γερμανίας. Στην πρώτη θητεία του ο Τραμπ ήταν πιο εχθρικός προς τη Γερμανία από οποιονδήποτε άλλον σύμμαχο στο ΝΑΤΟ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...