417
Ο Σολτς με οπαδούς του. Στις διαπραγματεύσεις του Βερολίνου φαίνεται ότι του δημιουργούν προβλήματα οι Φιλελεύθεροι | REUTERS/Andreas Gebert/Pool

Σολτς: Ποια διαπραγμάτευση και ποια κυβέρνηση; Προέχει το ΔΝΤ

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2021, 20:44
Ο Σολτς με οπαδούς του. Στις διαπραγματεύσεις του Βερολίνου φαίνεται ότι του δημιουργούν προβλήματα οι Φιλελεύθεροι
|REUTERS/Andreas Gebert/Pool

Σολτς: Ποια διαπραγμάτευση και ποια κυβέρνηση; Προέχει το ΔΝΤ

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2021, 20:44

Και «ξαφνικά» ο Ολαφ Σολτς άφησε οικολόγους και φιλελευθέρους στα κρύα του λουτρού! Χρησιμοποιώντας την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, ο νικητής των εκλογών παράτησε στη μέση τις τριμερείς ζυμώσεις του Βερολίνου που αποσκοπούν στη σύμπηξη κυβερνητικού μετώπου και πέταξε στην Ουάσινγκτον ώστε να παραστεί στην ετήσια συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το παγκόσμιο… κυβερνητικό μέτωπο προηγείται του γερμανικού, αφού στο ΔΝΤ θα συζητηθούν ζητήματα της ατζέντας του τα οποία άπτονται της παγκόσμιας συνεργασίας, όπως είναι η ελάφρυνση του χρέους για τις φτωχότερες χώρες, οι προμήθειες εμβολίων κορονοϊού, η κλιματική αλλαγή, κ.ά.

Ο Σολτς θα τοποθετηθεί για όλα αυτά και θα επιστρέψει στο τραπέζι των βερολινέζικων διαπραγματεύσεων την επόμενη Παρασκευή.

Οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι παίρνουν ρεπό, λοιπόν, ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν καταλλήλως για τη συνέχεια. Υπάρχει πάντως ένα ερωτηματικό που πλανάται στη Γερμανία και αφορά ακριβώς αυτή τη συνέχεια. Θα υπάρξει τέτοια, ή μήπως ο Σολτς προετοιμάζει το έδαφος για τους Χριστιανοδημοκράτες; Διότι, αν η παρούσα τριμερής προσπάθεια ναυαγήσει, αυτοί θα αναλάβουν το έργο της μάλλον δύσκολης συνεννόησης με τους οικολόγους και τους φιλελευθέρους.

Υπάρχει και η λιγότερο πονηρή ερμηνεία: στις ΗΠΑ ο Σολτς αποσκοπεί να αναβαπτισθεί στα νάματα της παγκόσμιας εμπιστοσύνης, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι το ΔΝΤ τον έχει ήδη επαινέσει όσον αφορά την οικονομική διαχείριση της κορονοϊκής κρίσης, αφού με την ένεση των 400 δισ. ευρώ έσωσε τις περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός θεωρείται και ο αρχιτέκτων του παγκόσμιου ελάχιστου φόρου που έχει εγκριθεί από τις χώρες του ΟΟΣΑ.

Λέγεται ότι στην Αμερική θα κριθεί και το κατά πόσον θα συνεχιστεί η αναστολή των ασφυκτικών περιορισμών που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας, υπό την έννοια ότι στο ΔΝΤ θα εξειδικευθεί η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης. Επ’ αυτού ας σημειωθεί ότι οι γερμανοί Φιλελεύθεροι επείγονται για επιστροφή στην ευρωζωνική κανονικότητα. Αν ο Σολτς επιστρέψει στο Βερολίνο με την εγγύηση του ΔΝΤ, θα ενισχυθεί απέναντι στους «σκληρούς» υποψήφιους συμμάχους του στη γερμανική κυβέρνηση.

Τι έχει συμβεί στο Βερολίνο

Επειτα από μία αισιόδοξη έναρξη των τριμερών συνομιλιών την περασμένη εβδομάδα, οι προοπτικές για οικοδόμηση κυβερνητικού συνασπισμού μειώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο καθώς οι δύο «μικροί», οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι, τσακώθηκαν όσον αφορά τη σφιχτή ή χαλαρή οικονομική πολιτική.

Οι πρώτοι θέλουν συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους στα μέλη της Ευρωζώνης, ενώ οι δεύτεροι επιμένουν για πάγωμα των φόρων με παράλληλη τήρηση των συνταγματικών ορίων του χρέους.

Την περασμένη Δευτέρα οι Φιλελεύθεροι αποχώρησαν πρώτοι από το μίτινγκ, ενώ οι αντιπροσωπείες του SPD και των Πρασίνων έφυγαν μαζί λίγο αργότερα. Παράγοντες των σοσιαλδημοκρατών δήλωσαν απερίφραστα ότι «υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά» και ότι «θα υπάρξουν εμπόδια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...