Στη διάρκεια συνόδου κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο, ο γερμανός και ο αυστριακός καγκελάριος είπαν στον επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ ότι δεν μπορεί να μιλά εκ μέρους τους ασκώντας τόσο έντονη κριτική στο Ισραήλ.
Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν ο Ολαφ Σολτς και ο Καρλ Νεχάμερ στον Ζοσέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια μιας έντονης ανταλλαγής απόψεων για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, όπως γράφει το Politico, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για την συζήτηση.
Σε εκείνη την σύνοδο κορυφής, οι ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα σε μια σπάνια επίδειξη ομοφωνίας μεταξύ των «27».
Η επίπληξη του κορυφαίου διπλωμάτη του μπλοκ από τους δύο καγκελαρίους είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη, δεδομένου ότι ο ρόλος του Μπορέλ είναι να εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι η παρατήρηση διατυπώθηκε έντονα μπροστά σε άλλους ευρωπαίους ηγέτες.
Ο αξιωματούχος της ΕΕ πρόσθεσε στο Politico: «Ο Μπορέλ καταδίκασε πολλές φορές τις επιθέσεις της Χαμάς, ζήτησε την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, μια ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και μια λύση δύο κρατών, στην ίδια γραμμή με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα οποία οι ηγέτες συμφώνησαν ομόφωνα τον Μάρτιο».
Οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα συνέλθουν εκ νέου για μια ακόμη συνάντηση την Τετάρτη και την Πέμπτη για να συζητήσουν την εξωτερική πολιτική του μπλοκ, λίγες ημέρες μετά την πρωτοφανή άμεση επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ με 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Δύο άλλοι διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν στο Politico ότι οι σχέσεις μεταξύ του Βερολίνου και του Μπορέλ επιδεινώθηκαν μετά από μια καταστροφική συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα το 2021, όταν ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ δεν αντέδρασε όταν ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι «αμφέβαλε» ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε.
Αυτή την εβδομάδα, η Γερμανία αρνήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του ΟΗΕ τους ισχυρισμούς της Νικαράγουας ότι υποστηρίζει τη γενοκτονία στη Γάζα, πουλώντας όπλα στο Ισραήλ. Η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων του Ισραήλ, εγκρίνοντας το 2023 την πώληση όπλων αξίας 326,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Η Γερμανία δεν έχει άρει την απαγόρευση χρηματοδότησης της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες (UNRWA), αφού το Ισραήλ κατηγόρησε την υπηρεσία, ότι στις τάξεις της έχει μέλη της Χαμάς.
Από την έναρξη του πολέμου, η Αυστρία έχει υιοθετήσει μια πιο φιλοϊσραηλινή στάση στις συζητήσεις για τη λήψη αποφάσεων της ΕΕ σε σύγκριση με τη Γερμανία, για παράδειγμα, όσον αφορά τις κυρώσεις κατά των ισραηλινών εποίκων.
Για μήνες μετά την επίθεση του Οκτωβρίου, οι 27 ηγέτες της ΕΕ ήταν διχασμένοι όσον αφορά τον πόλεμο. Η Αυστρία και η Γερμανία, μαζί με την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία, ήταν μερικές από τις πιο φιλοϊσραηλινές φωνές. Ενώ η Ισπανία -από την οποία κατάγεται ο Μπορέλ- η Ιρλανδία και το Βέλγιο ήταν πιο επικριτικοί απέναντι στο Ισραήλ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συζήτησης. Η συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών τον Μάρτιο ήταν η πρώτη φορά που η ΕΕ συμφώνησε να καλέσει σε κατάπαυση του πυρός εν μέσω αυξανόμενων προειδοποιήσεων για μια εξελισσόμενη ανθρωπιστική τραγωδία και λιμό στη Γάζα από οργανώσεις αρωγής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News