323
Ο Ορμπαν στις δηλώσεις του κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών | EPA/OLIVIER MATTHYS

Σολτς και Μακρόν παρακαλάνε τον Ορμπαν: Νέο «όχι» της Ουγγαρίας για Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2023, 11:34
Ο Ορμπαν στις δηλώσεις του κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών
|EPA/OLIVIER MATTHYS

Σολτς και Μακρόν παρακαλάνε τον Ορμπαν: Νέο «όχι» της Ουγγαρίας για Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2023, 11:34

Στην αμήχανη θέση, να παρακαλάνε τον Βίκτορ Ορμπαν, έναν ακροδεξιό λαϊκιστή Ούγγρο που εμποδίζει την Ευρωπαϊκή Ενωση να κινηθεί, βρίσκονται οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, των χωρών που δημιούργησαν την Ενωση, πριν από 66 χρόνια.

Οπως έγινε γνωστό, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς επρόκειτο να συναντηθούν με τον Ορμπαν πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, προκειμένου να τον μεταπείσουν στα θέματα α) της συνέχισης της βοήθειας στην Ουκρανία –σε εκρεμμότητα είναι η έγκριση ενός πακέτου ύψους 50 δισ. ευρώ– και β) των ενταξιακών προοπτικών της εμπόλεμης αυτής χώρας. Παρούσα στη συνάντηση θα ήταν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – διόλου συμπτωματικά, μόλις την Τετάρτη η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύει 10,2 δισ. ευρώ για την Ουγγαρία.

Ωστόσο, ο Ορμπαν –συνομιλητής και φίλος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022– μοιάζει αμετάπιστος: προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών την Πέμπτη επανέλαβε το νέο του «όχι» στο ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία.

«Η διεύρυνση δεν είναι θεωρητικό ζήτημα», ανέφερε ο Ορμπάν, αλλά υπάρχουν προϋποθέσεις. Οσον αφορά στην χρηματοδότηση της Ουκρανίας, σημείωσε, βραχυπρόθεσμα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό, αλλά μακροπρόθεμα πρέπει να είναι έξω από αυτόν. Τέλος, σε σχέση με την Γεωργία ο ούγγρος πρωθυπουργός –με το γνωστό του αμετροεπές ύφος– ανέφερε: «Η Γεωργία είναι εντάξει. Όλοι σας αγαπούν».

Μια γεύση για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει έδωσε, προσερχόμενη στη Σύνοδο των Βρυξελλών, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας: αφού είπε πως η ΕΕ πρέπει να επιτύχει συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, αποκάλυψε ότι ο Βίκτορ Ορμπάν της είπε πως δεν διαβλέπει συμφωνία σε αυτό.

«Μόλις είχα μια κουβέντα με τον Βίκτορ Ορμπάν. Είπε ότι δεν βλέπει συμφωνία αμέσως», είπε η Κάλας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στην Σύνοδο Κορυφής.

Η Ουκρανία, τόνισε η Κάλας, έχει εκπληρώσει τα κριτήρια για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, οι οποίες θα διαρκέσουν μερικά χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...