404
Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς | REUTERS/Vladislav Culiomza

Σολτς: «Ακλόνητη η αλληλεγγύη» στην Ουκρανία, παρά τη μείωση της στρατιωτικής βοήθειας

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2024, 19:38
Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς
|REUTERS/Vladislav Culiomza

Σολτς: «Ακλόνητη η αλληλεγγύη» στην Ουκρανία, παρά τη μείωση της στρατιωτικής βοήθειας

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2024, 19:38

Η κυβέρνηση του γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μετά τις ΗΠΑ και ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, αναζητεί πεδία μείωσης δημοσιονομικών δαπανών κι αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να μειώσει στο μισό το ποσό που θα διαθέσει διμερώς στο Κίεβο την επόμενη χρονιά.

Παρά το γεγονός αυτό, ο γερμανός καγκελάριος επιβεβαίωσε τη «συνεχή και ακλόνητη αλληλεγγύη» της Γερμανίας προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το Σάββατο με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο καγκελάριος επιβεβαίωσε τη συνεχή και ακλόνητη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία απέναντι στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας. Ο πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τη συνεχή στρατιωτική της υποστήριξη, κυρίως στον τομέα της αεροπορικής άμυνας» ανακοίνωσε η καγκελαρία σε μια λιτή δήλωσή της αναφορικά με την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών, ανήμερα των εορτασμών της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα ο Σολτς είχε προσπαθήσει και πάλι να καθησυχάσει την ουυκρανική πλευρά, διαβεβαιώνοντας ότι το Βερολίνο «είναι και θα παραμείνει ο κυριότερος υποστηρικτής της Ουκρανίας στην Ευρώπη».

Στο Κίεβο, η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Ζελένσκι ενημέρωσε τον καγκελάριο της Γερμανίας για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης ενώ προσέθεσε πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για την ανάγκη ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας με συστήματα ων αντιαεροπορικής άμυνας και τεθωρακισμένα οχήματα.

Μπορέλ: «Ανησυχητική εξέλιξη» η μείωση στρατιωτικής βοήθειας της Γερμανίας

Αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης Γερμανίας να μειώσει περίπου στο μισό τη στρατιωτική βοήθεια που προσφέρει στην Ουκρανία ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Τζουζέπ Μπορέλ είχε κάνει λόγο, λίγες ώρες νωρίτερα, για μία «κακή είδηση».

Ο Μπορέλ, ο οποίος συμμετείχε την Παρασκευή σε εκδήλωση στη Σανταντέρ, στη βόρεια Ισπανία, τόνισε χαρακτηριστικά πως η Γερμανία «σε απόλυτους όρους» κατέβαλε «τεράστια» προσπάθεια για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντισταθεί στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας από το 2022 καθώς και ότι «μέχρι στιγμής» η συμβολή της ΕΕ στο πεδίο αυτό γίνεται «κυρίως από τη Γερμανία».

Κατά συνέπεια η προσεχής μείωση της γερμανικής βοήθειας στο Κίεβο είναι «πολύ ανησυχητική» και συνιστά μια «κακή είδηση», συνέχισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...