199
Πωλητής με την πραμάτεια του σε λαϊκή αγορά της Κωνσταντινούπολης. Κάθε μέρα οι τιμές αλλάζουν - προς τα πάνω | REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Σοκ στην Τουρκία: Στο 48,7% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2022, 10:40
Πωλητής με την πραμάτεια του σε λαϊκή αγορά της Κωνσταντινούπολης. Κάθε μέρα οι τιμές αλλάζουν - προς τα πάνω
|REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Σοκ στην Τουρκία: Στο 48,7% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2022, 10:40

Οταν προ ημερών ο Ταγίπ Ερντογάν καρατόμησε τον επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας επειδή… τολμούσε να δημοσιεύει τα επίσημα στοιχεία για τον καλπάζοντα πληθωρισμό, μπορεί να νόμιζε ότι είχε ξεμπερδέψει με τις «κακές» ειδήσεις για την τουρκική οικονομία. Αλίμονο. Την Πέμπτη ο πληθωρισμός για τον μήνα Ιανουάριο εκτινάχθηκε στο 48,7%, στο υψηλότερο σημείο μιας ολόκληρης 20ετίας. Και μιλάμε για τον επίσημο πληθωρισμό, ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι χειρότερη.

Πιο αναλυτικά, η άνοδος των τιμών καταναλωτή έφθασε τον Ιανουάριο στην Τουρκία το 48,69% σε ετήσια βάση, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από τον Απρίλιο 2002 και οφείλεται εν πολλοίς στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας κατά το 2021. Στον πίνακα της Turkstat καταγράφεται απότομη άνοδος των τιμών καταναλωτή από το Νοέμβριο και έπειτα.

Το Δεκέμβριο, η άνοδος των τιμών καταναλωτή είχε φθάσει το 36,08% σε ετήσια βάση.

Οπως ανέφερε ο Μανώλης Κωστίδης, ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, οι εικόνες ανέχειας που καταγράφονται είναι πρωτοφανείς, με την εφημερίδα Σοτζού να παρουσιάζει στο πρωτοσέλιδό της… αντικλεπτικά συστήματα στα τυριά, στον καφέ, στις σοκολάτες, στο ηλιέλαιο, στους ξηρούς καρπούς στα σούπερ μάρκετ, καθώς τα προϊόντα έχουν ακριβύνει τόσο πολύ, που ο κόσμος δεν μπορεί να τα αγοράσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...