436
Διασώστες σπεύδουν στο σημείο όπου πέθαναν οι δρομείς | cnsphoto via REUTERS

Σοκ στην Κίνα: 21 δρομείς υπερμαραθωνίου νεκροί από ακραία καιρικά φαινόμενα

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2021, 11:32
Διασώστες σπεύδουν στο σημείο όπου πέθαναν οι δρομείς
|cnsphoto via REUTERS

Σοκ στην Κίνα: 21 δρομείς υπερμαραθωνίου νεκροί από ακραία καιρικά φαινόμενα

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2021, 11:32

Σοκαριστικός είναι ο απολογισμός ενός υπερμαραθώνιου αγώνα που έγινε στα βουνά της βορειοδυτικής Κίνας, το Σάββατο: Μέσα σε λίγες ώρες, 21 δρομείς πέθαναν μετά την ξαφνική εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Οι υπόλοιποι 151 συμμετέχοντες είναι σώοι και αβλαβείς, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, το οποίο διευκρίνισε πως συνολικά 172 άτομα έπαιρναν μέρος στην κούρσα που διεξαγόταν στο Πέτρινο Δάσος του Κίτρινου Ποταμού, κοντά στην πόλη Μπαϊγίν, στην επαρχία Γκανσού.

Ενας δρομέας, η τύχη του οποίου αγνοούνταν, βρέθηκε στις 9:30 το πρωί (τοπική ώρα), αλλά «είχε ήδη χάσει τη ζωή του. Αυτό σημαίνει πως το επεισόδιο στοίχισε τη ζωή σε συνολικά 21 ανθρώπους», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Οκτώ συμμετέχοντες στον αγώνα νοσηλεύονται με ελαφρά τραύματα, είπε ο δήμαρχος της Μπαϊγίν, Ζανγκ Σουσέν. Αρκετοί δρομείς νοσηλεύονται με υποθερμία.

«Γύρω στο μεσημέρι, το τμήμα της κούρσας που διεξάγεται σε μεγάλο υψόμετρο, από το 20ο ως το 31ο χιλόμετρο, επλήγη αιφνιδίως από καταστροφικές μετεωρολογικές συνθήκες. Μέσα σε λίγη ώρα, χαλάζι και παγωμένη βροχή έπεσαν ξαφνικά και έπνεαν σφοδροί άνεμοι. Η θερμοκρασία έπεσε πολύ», εξήγησε ο Ζανγκ Σουσέν.

Διασώστες προσπαθούν να συνεφέρουν τους δρομείς

Μέσα σε λίγη ώρα, αφότου δέχθηκαν εκκλήσεις για βοήθεια από ορισμένους συμμετέχοντες, οι οργανωτές του μαραθωνίου έστειλαν ομάδα διασωστών που κατάφερε να σώσει 18 συμμετέχοντες, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Γύρω στις δύο το μεσημέρι, οι μετεωρολογικές συθήκες επιδεινώθηκαν και η κούρσα ματαιώθηκε, ενώ οι τοπικές αρχές έστελναν επιτόπου και άλλους διασώστες.

«Το επεισόδιο προκλήθηκε από ξαφνικές τοπικές αλλαγές του καιρού σε μια περιοχή», είπε ο δήμαρχος, προσθέτοντας πως οι επαρχιακές αρχές διενεργούν περαιτέρω έρευνες για τα αίτια.

Συνολικά, περισσότεροι από 700 διασώστες κινητοποιήθηκαν για να αναζητήσουν τους αγνοουμένους. Εικόνες από τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειχναν διασώστες με στολές και εφοδιασμένους με φακούς να σκαρφαλώνουν τη νύκτα στο βραχώδες έδαφος. Σε άλλες εικόνες, δρομείς του υπερμαραθωνίου ήταν τυλιγμένοι με ισοθερμικές κουβέρτες.

«Ημουν ολόκληρος μούσκεμα, είχαν μουσκέψει και τα παπούτσια και οι κάλτσες μου. Δεν μπορούσα να προχωρήσω ευθεία εξαιτίας του ανέμου, φοβόμουν πολύ ότι θα με παρασύρει ο άνεμος. Το κρύο γινόταν όλο και πιο ανυπόφορο», δήλωσε ένας διασωθείς μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Κατεβαίνοντας το βουνό αισθανόμουν ήδη συμπτώματα υποθερμίας».

Η θερμοκρασία έπεσε ακόμη περισσότερο στη διάρκεια της νύχτας, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τις έρευνες και τις διασώσεις.

Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται δύο γνωστοί κινέζοι μαραθωνοδρόμοι, ο Λιάνγκ Τζινγκ και ο Χουάνγκ Γκουαντζούν, σύμφωνα με τον προπονητή του πρώτου, Γουέι Πουλόνγκ.

Ο Λιάνγκ είχε κερδίσει τα τελευταία χρόνια πολλούς υπερμαραθώνιους στην Κίνα. Ο Χουάνγκ, ο οποίος ήταν κωφάλαλος, είχε κερδίσει τον μαραθώνιο κωφών στους Εθνικούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2019 στην Τιαντζίν.

Η Γκανσού, μία από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Κίνας, συνορεύει με τη Μογγολία προς τον βορρά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...