950
O Αμπε πεσμένος στο έδαφος δευτερόλεπτα αφού έχει δεχθεί τα πυρά του ενόπλου | KYODO NEWS/ASSOCIATED PRESS

Σοκ στην Ιαπωνία από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2022, 08:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/07/2022 16:52
O Αμπε πεσμένος στο έδαφος δευτερόλεπτα αφού έχει δεχθεί τα πυρά του ενόπλου
|KYODO NEWS/ASSOCIATED PRESS

Σοκ στην Ιαπωνία από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2022, 08:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/07/2022 16:52

Στο σοκ της δολοφονίας του πρώην προωθυπουργού Σίνζο Αμπε ζει η Ιαπωνία εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου. Παρά τη μάχη που δόθηκε για να κρατηθεί στη ζωή, ο 67χρονος πολιτικός υπέκυψε στα τραύματά του από τα πυρά του ενόπλου -βετεράνου του Πολεμικού Ναυτικού- που τον πυροβόλησε πισώπλατα, ενώ εκείνος απηύθυνε ομιλία στην πόλη Νάρα (δυτική Ιαπωνία).

Ο Αμπε μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με ελικόπτερο, με τις πρώτες πληροφορίες των ΜΜΕ της χώρας να αναφέρουν ότι κατά τη διακομιδή του δεν είχε καμία ζωτική ένδειξη, κάτι που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια και από το πυροσβεστικό σώμα της ιαπωνικής πόλης.

Λίγο αργότερα ο ίδιος  ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα, ενημέρωνε ότι ο πρώην επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης και μετέπειτα βουλευτής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος  νοσηλεύεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και οι γιατροί έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τον κρατήσουν στη ζωή.

Ο 67χρονος Σίνζο Αμπε τελικά δεν τα κατάφερε και υπέκυψε στα τραύματά του. Το μεσημέρι της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία επιβεβαίωσαν τον θάνατό του επικαλούμενα ΜΜΕ της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου.

Ο ΦουμίοΚισίντα χαρακτήρισε την απόπειρα κατά της ζωής του πρώην πρωθυπουργού «βάρβαρη ενέργεια», η οποία όπως επεσήμανε, διαπράχθηκε «εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας». Οι εκλογές -τόνισε- είναι «το θεμέλιο της δημοκρατίας» και η αμαύρωσή τους «απόλυτα ασυγχώρητη».

Εικόνα

 

Σε βιντεο διακρίνεται ο άνδρας που πυροβόλησε πισώπλατα τον Αμπε, να στέκεται λίγα μέτρα πίσω του την ώρα που εκφωνούσε προεκλογική ομιλία σε ανοικτό χώρο.

Ο δράστης της επίθεσης συνελήφθη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για έναν 42χρονο, οποίος δήλωσε δυσαρεστημένος από τον Αμπε!  Σύμφωνα με την ιαπωνική αστυνομία, ονομάζεται Τετσούγια Γιαμαγκάμι και είναι μόνιμος κάτοικος στη Νάρα.

Εικόνα

Οπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Fuji, ο δράστης είναι πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν και τα πρώτα βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης (δείτε τα κάτω).

Ο Αμπε – ο πολιτικός που έμεινε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας (2006-2007, 2012-2020)- εκφωνούσε ομιλία ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη των μελών της Γερουσίας την Κυριακή όταν δέχθηκε τον πυροβολισμό, μετέδωσε το  ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK και το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Αιμορραγώντας από το στήθος και τον λαιμό σωριάστηκε στο έδαφος, είπε πηγή προσκείμενη στην παράταξή του, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ), στο πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Εικόνα

Την πληροφορία ότι «ο πρώην πρωθυπουργός Αμπε βρίσκεται σε κατάσταση καρδιοαναπνευστικής ανακοπής», μετέδωσε πρώτο το NHK, χρησιμοποιώντας την ορολογία των ιαπωνικών αρχών όταν ο θάνατος απλά μένει να κηρυχθεί από ιατροδικαστικό.

Παγκόσμιο σοκ – οι πρώτες αντιδράσεις

Μετά τη δολοφονική επίθεση στον Αμπε, ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Φουμίο Κισίντα, επέστρεψε εσπευσμένα στο Τόκιο, διακόπτοντας την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο Κισίντα είπε ότι «δεν βρίσκει τις λέξεις».

«Προσευχόμουν για να σωθεί η ζωή του, αλλά έμαθα την είδηση (του θανάτου του). Είναι αληθινά θλιβερό. Δεν βρίσκω τις λέξεις. Υποβάλλω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου και προσεύχομαι η ψυχή του να αναπαυθεί εν ειρήνη», δήλωσε πολύ συγκινημένος ο Κισίντα στους δημοσιογράφους.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την οργή του για τον θανάσιμο πυροβολισμό του πρώην πρωθυπουργού της Ιάπωνας Σίνζο Άμπε, αποκαλώντας τον πρωταθλητή της συμμαχίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας ο οποίος «νοιαζόταν βαθιά για τον ιαπωνικό λαό και τη Δημοκρατία».

«Είμαι σοκαρισμένος, εξοργισμένος και βαθύτατα λυπημένος από την είδηση ότι ο φίλος μου Σίνζο Άμπε, πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας. Αυτή είναι μια τραγωδία για την Ιαπωνία και για όλους όσους τον γνώριζαν», ανέφερε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του.

«Ακόμη και τη στιγμή που δέχθηκε επίθεση, ασχολούνταν με το έργο της δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ιαπωνία, Ραμ Εμάνιουελ, δήλωσε σοκαρισμένος από την επίθεση.

«Είμαστε όλοι θλιμμένοι και σοκαρισμένοι για την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Αμπε Σίνζο. Ο Αμπε-σαν υπήρξε εξαιρετικός ηγέτης της Ιαπωνίας και αταλάντευτος σύμμαχος των ΗΠΑ», ανέφερε.

«Αυτή η βάρβαρη και άνανδρη δολοφονία του Σίνζο Αμπε συγκλονίζει όλο τον κόσμο», τονίζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε μήνυμά της.

Στην ανάρτησή της στο Twitter, πρόσθεσε: «Ένας υπέροχος άνθρωπος, μεγάλος δημοκράτης και υπέρμαχος της πολυμερούς παγκόσμιας τάξης έφυγε από τη ζωή. Θρηνώ με την οικογένειά του, τους φίλους του και όλο τον λαό της Ιαπωνίας».

Για «βάρβαρη δολοφονία» ενός «σπουδαίου ανθρώπου» κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο μήνυμά του.

«Με βαθιά λύπη έμαθα για τον θάνατο του Σίνζο Αμπε. Δεν θα καταλάβω ποτέ τη βάρβαρη δολοφονία αυτού του σπουδαίου ανθρώπου. Ιαπωνία, οι Ευρωπαίοι θρηνούν μαζί σας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στη σύζυγο και την οικογένειά του», σημείωσε στην ανάρτησή του.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για «την αποτρόπαιη δολοφονία» του Αμπε.

«Βαθιά λυπημένος για την αποτρόπαιη δολοφονία του Σίνζο Αμπε, υπερασπιστή της δημοκρατίας και φίλου και συναδέλφου μου εδώ και πολλά χρόνια. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του, τον Πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα, και στον λαό της (χώρας) εταίρου του ΝΑΤΟ, την Ιαπωνία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», ανέφερε στο Twitter.

Τον αποτροπιασμό του για τη στυγερή δολοφονία του, Σίνζο Άμπε, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του, στην τελετή εγκαινίων του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου IGB, στην Κομοτηνή.

«Ήταν ένας σπουδαίος πολιτικός, μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιαπωνίας και το τραγικό αυτό γεγονός μας έχει συγκλονίσει όλους» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είμαστε βαθύτατα θλιμμένοι και σοκαρισμένοι από τον τραγικό θάνατο του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, μιας από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της Ιαπωνίας και ενός σπουδαίου πολιτικού άνδρα», αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στο λαό και την κυβέρνηση της Ιαπωνίας σε αυτή τη θλιβερή στιγμή», προσθέτει.

Η Μόσχα καταδίκασε «ένα τερατώδες έγκλημα και μια τρομοκρατική ενέργεια» μετά την επίθεση στον Άμπε. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτοί που οργάνωσαν και διέπραξαν αυτό το τερατώδες έγκλημα θα τιμωρηθούν σκληρά γι’αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια που δεν έχει και δεν μπορεί να έχει καμία αιτιολογία», υπογράμμισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...