Την τελευταία του πνοή άφησε ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Κροατών της Βοσνίας την περίοδο του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου, Σλόμπονταν Πράλιακ, ο οποίος νωρίτερα στο άκουσμα της ποινής που του επιβλήθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (TPIY), ήπιε μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου δηλητήριο διαμαρτυρόμενος για την απόφαση.
Ηταν η τελευταία δίκη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Κατηγορούμενοι, έξι πρώην ηγέτες και στρατιωτικοί επικεφαλής των Κροατών της Βοσνίας, που απειλούνται με ποινή 25ους κάθειρξης.
Η ανακοίνωση της τελευταίας απόφασης των δικαστών είχε ωστόσο τραγική κατάληξη. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των ποινών, ο 72χρονος Σλόμπονταν Πράλιακ, σηκώθηκε, έβγαλε ένα φιαλίδιο από την τσέπη του και ήπιε το περιεχόμενο. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ήταν δηλητήριο. Λίγο αργότερα η κρατική τηλεόραση της Κροατίας μετέδωσε ότι ο Πράλιακ είναι νεκρός!
Η είδηση του θανάτου του επιβεβαιώθηκε και από το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, ενώ η ολλανδική αστυνομία κήρυξε επισήμως την αίθουσα του δικαστηρίου ως τόπο εγκλήματος.
Αγνωστο παραμένει πώς ο αυτόχειρας κατάφερε να περάσει στο χώρο του Δικαστηρίου το φιαλίδιο με το δηλητήριο.
«Ο Πράλιακ δεν είναι εγκληματίας» φώναξε ο κατηγορούμενος δευτερόλεπτα μετά την επιβεβαίωση της καταδίκης του σε κάθειρξη 20 ετών. Η δίκη διακόπηκε, με τον δικηγόρο να φωνάζει ότι ο πελάτης του «πήρε δηλητήριο».
Ο Πράλιακ είχε προσφύγει μαζί με τους συγκατηγορουμένους του σε νέα ακρόαση, μετά την αρχική καταδίκη του το 2013 σε κάθειρξη 20 ετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Μόσταρ τη διετία 1992-1994. Μεταξύ άλλων κατηγορείτο για εκτελέσεις, εκτοπίσεις και δολοφονίες μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, καθώς και για την καταστροφή της γέφυρας του Μόσταρ (γέφυρα του 16ου αιώνα) τον Νοέμβριο του 1993.
Αυλαία για το πρώτο διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην Ευρώπη μετά το 1945
Μετά από σχεδόν 11.000 ημέρες ακροαματικής διαδικασίας, συνολικά 61 κατηγορούμενους και έξι καταδίκες σε ισόβια, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για την πρώην Γιουγκοσλαβία ρίχνει αυλαία.
Ήταν Ιούλιος του 1998 στη Ρώμη, όταν 120 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησαν τη σύμβαση για τη σύσταση – για πρώτη φορά στην ιστορία – ενός μόνιμου διεθνούς ποινικού δικαστηρίου. Η σύμβαση τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο 2002.
Ήταν το πρώτο διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην Ευρώπη μετά το 1945. Τότε κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να καταδικαστεί κάποιος από τους υπευθύνους των εγκλημάτων που τελέστηκαν κατά τη διάρκεια του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου.
Το τελικό αποτέλεσμα όμως διέψευσε τους αμφισβητίες. Ανάμεσα σε άλλους, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς καταδικάστηκε το 2016 σε κάθειρξη 40 χρόνων και ο στρατιωτικός αρχηγός των Σερβοβοσνίων Ράτκο Μλάντιτς σε ισόβια πριν από μία εβδομάδα.
Σήμερα ήταν σειρά των επικεφαλής των Κροατών της Βοσνίας την εποχή του πολέμου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News