606
Σωματοφύλακες του Ρόμπερτ Φίτσο γύρω από το αυτοκίνητό του, αμέσως μετά τους πυροβολισμούς | REUTERS/Radovan Stoklasa

Σοκ στη Σλοβακία: Πυροβόλησαν τον φιλορώσο πρωθυπουργό – «κινδυνεύει η ζωή του»

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2024, 16:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/05/2024 19:40
Σωματοφύλακες του Ρόμπερτ Φίτσο γύρω από το αυτοκίνητό του, αμέσως μετά τους πυροβολισμούς
|REUTERS/Radovan Stoklasa

Σοκ στη Σλοβακία: Πυροβόλησαν τον φιλορώσο πρωθυπουργό – «κινδυνεύει η ζωή του»

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2024, 16:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/05/2024 19:40

Ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο δέχθηκε πυροβολισμούς, το μεσημέρι της Τετάρτης στην πόλη Χάντλοβα και τραυματίστηκε σοβαρά μετά από κυβερνητική συνεδρίαση. Το ειδησεογραφικό δίκτυο TA3 μετέδωσε ότι σημειώθηκαν τέσσερις πυροβολισμοί και μία από τις σφαίρες χτύπησε τον Φίτσο στην κοιλιακή χώρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Λούμπος Μπλάχα, επιβεβαίωσε ότι ο Φίτσο πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε.

Ο άνδρας που συνελήφθη και γύρω του αστυνομικοί – REUTERS/Radovan Stoklasa

Ενας αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς και είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία. Τη σύλληψη του πιστολέρο επιβεβαίωσε και η πρόεδρος της χώρας, Σουζάνα Τσαπούτοβα. Τελικά αποκαλύφθηκε πως δράστης ήταν ο 71χρονος σλοβάκος λογοτέχνης Γιουράι Τσιντούλα, ο οποίος και συνελήφθη. Σλοβακικό μέσο μετέδωσε ότι μίλησε με τον γιο του πιστολέρο, ο οποίος είπε ότι εξεπλάγη και δεν είχε ιδέα τι σχεδίαζε ο πατέρας του, συμπλήρωσε όμως ότι γνώριζε πως ο γονιός του κατείχε νομίμως άδεια οπλοφορίας.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ο δράστης πυροβόλησε τον σλοβάκο πρωθυπουργό όταν αυτός πήγε προς το μέρος πολιτών που περίμεναν στην άκρη του δρόμου για τους χαιρετήσει. Οι σωματοφύλακές του τον μετέφεραν αμέσως στο θωρακισμένο αυτοκίνητό του, το οποίο απομακρύνθηκε, ενώ αστυνομικοί συνέλαβαν τον φερόμενο ως δράστη.

Ο Φίτσο μεταφέρθηκε αρχικά στο τοπικό νοσοκομείο. Η σλοβακική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων έστειλε ελικόπτερο στην Χάντλοβα για τη μεταφορά του 59χρονου πρωθυπουργού σε καλύτερο νοσοκομείο, στην πόλη Μπάνσκα Μπίστριτσα, όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση. Οι αρμόδιοι έκριναν ότι η μεταφορά του στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα θα ήταν χρονοβόρα.

Ο Φίτσο εξελέγη για τέταρτη φορά πρωθυπουργός της Σλοβακίας τον Οκτώβριο και λίγες εβδομάδες αργότερα ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη βοήθεια της χώρας του στην Ουκρανία.

Σοκ και αποτροπιασμός

Η πρόεδρος της Σλοβακίας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα, οι επικεφαλής των κομμάτων της σλοβακικής αντιπολίτευσης, καθώς και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, εξέφρασαν αμέσως τον αποτροπιασμό τους για την απόπειρα δολοφονίας του Φίτσο, καταδίκασαν την επίθεση και του ευχήθηκαν γρήγορη ανάρρωση.

Την επίθεση καταδίκασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία έγραψε: «Σοκαρισμένος από την αποτρόπαιη επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο. Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν καμία θέση στις κοινωνίες μας. Του εύχομαι γρήγορη ανάρρωση.

Με τη σειρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έγραψε στο Twitter: «Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και υπονομεύουν τη δημοκρατία, το πολυτιμότερό μας αγαθό», έγραψε στο Twitter.

Ο Βίκτορ Ορμπαν, φίλος και στενός σύμμαχος του Φίτσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έγραψε ότι είναι βαθιά σοκαρισμένος και ότι προσεύχεται για την υγεία του και για τη γρήγορη ανάρρωσή του.

Ζελένσκι και Στόλτενμπεργκ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με ανάρτηση στο social media Χ, χαρακτήρισε την επίθεση στον σλοβάκο πρωθυπουργό «αποτρόπαια» και καταδίκασε  «απερίφραστα την πράξη βίας εις βάρος του αρχηγού της κυβέρνησης ενός γειτονικού κράτους και εταίρου». Επίσης, «σοκ και αποτροπιασμό» εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ με μήνυμά του, στο Χ και αυτός: «Είναι σοκαρισμένος και νιώθω αποτροπιασμό. Του εύχομαι δύναμη για να αναρρώσει ταχέως. Οι σκέψεις μου είναι με στον Ρόμπερτ Φίτσο, τα αγαπημένα του πρόσωπα και τον λαό της Σλοβακίας».

Επίσης, η ανεκτών εθνικιστικών φρονημάτων πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, με γραπτή ανακοίνωση της κυβέρνησής της, τόνισε ότι «με τη σκέψη της είναι κοντά στον Ρόμπερτ Φίτσο, στην οικογένειά του και στον φίλο λαό της Σλοβακίας». Εγραψε: «Επιθυμώ και εξ ονόματος της ιταλικής κυβέρνησης να εκφράσω την απερίφραστη καταδίκη κάθε μορφής βίας και κάθε επίθεσης στις βασικές αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας». Δηλώσεις έκαναν και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Πέτερι Ορπο, πρωθυπουργός της Φινλανδίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...