270
Ο Λι Τζε-μιουνγκ δέχεται τις πρώτες βοήθειες μετά την επίθεση εναντίον του | Yonhap via REUTERS

Σοκ στη Νότια Κορέα: Μαχαίρωσαν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2024, 09:53
Ο Λι Τζε-μιουνγκ δέχεται τις πρώτες βοήθειες μετά την επίθεση εναντίον του
|Yonhap via REUTERS

Σοκ στη Νότια Κορέα: Μαχαίρωσαν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2024, 09:53

Ενας άνδρας μαχαίρωσε στον λαιμό τον αρχηγό της νοτιοκορεατικής αντιπολίτευσης, Λι Τζε-μιουνγκ, καθώς μιλούσε σε δημοσιογράφους στην πόλη Μπουσάν, στη νοτιοανατολική Νότια Κορέα.

Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης συνελήφθη επιτόπου.

Ο 58χρονος ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σοκ-γελ, εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του μετά την επίθεση, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ο Γιουν εξέφρασε την «έντονη ανησυχία του για την ασφάλεια του Λι Τζε-μιουνγκ όταν ενημερώθηκε για την επίθεση», σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφει η εκπρόσωπος της προεδρίας.

«Ο κ. Γιουν υπογράμμισε ότι η κοινωνία μας δεν πρέπει να ανέχεται ποτέ τέτοιου είδους πράξεις βίας, όποιες κι αν είναι οι περιστάσεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ηττήθηκε οριακά από τον Γιουν στις εκλογές του 2022.

Ο Λι, άλλοτε εργάτης και κυβερνήτης της επαρχίας Κιόνγκι, της πιο πυκνοκατοικημένης στη χώρα, είχε πιστωθεί πως πρότεινε πρωτοφανείς ιδέες για τη Νότια Κορέα, όπως για παράδειγμα να θεσπιστεί ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους πολίτες της, ή να χορηγούνται δωρεάν σχολικές στολές. Όμως η υποψηφιότητά του επλήγη από διάφορα σκάνδαλα.

Έχει κατηγορηθεί –μεταξύ άλλων– για αγοραπωλησία ακινήτου που χαρακτηρίστηκε αμφίβολης νομιμότητας. Φήμες τον έφεραν να έχει σχέσεις με ανθρώπους του υποκόσμου, ενώ η σύζυγός του κατηγορήθηκε πως σπαταλούσε παράνομα δημόσιο χρήμα.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Λι απέφυγε την τελευταία στιγμή τη σύλληψη, αφού δικαστήριο απέρριψε αίτημα της εισαγγελίας να προφυλακιστεί ενόψει της προσαγωγής του σε δίκη για υποθέσεις διαφθοράς.

Κατηγορείται επίσης για υπόθεση παράνομης μεταφοράς ποσού οκτώ εκατ. δολαρίων στη Βόρεια Κορέα από ιδιωτική εταιρεία της χώρας του, και για ζημία 15 εκατ. δολαρίων που προκάλεσε σε δημοτική επιχείρηση την περίοδο που ήταν δήμαρχος της Σονάμ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...