425
| EPA/MADS CLAUS RASMUSSEN

Σοκ από την επίθεση κατά της πρωθυπουργού της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2024, 08:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/06/2024 18:50
|EPA/MADS CLAUS RASMUSSEN

Σοκ από την επίθεση κατά της πρωθυπουργού της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2024, 08:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/06/2024 18:50

Η Δανία είναι σε σοκ, η Ευρώπη είναι σε σοκ. Η ίδια η πρωθυπουργός της Δανίας είναι σοκαρισμένη: η Μέτε Φρεντέρικσεν δέχτηκε επίθεση από άνδρα, ο οποίος τη χτύπησε, το βράδυ της Παρασκευής, στο κέντρο της Κοπεγχάγης.

Την είδηση μετέδωσε αργά τη νύχτα το πρακτορείο ειδήσεων Ritzau, επικαλούμενο την αστυνομία και το γραφείο της πρωθυπουργού.

«Η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν χτυπήθηκε από έναν άνδρα το βράδυ της Παρασκευής στο Κούλτορβετ, στην Κοπεγχάγη. Ο άνδρας συνελήφθη», ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις υπηρεσίες της πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι η Μέτε Φρεντέρικσεν είναι «σοκαρισμένη από το περιστατικό».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωθυπουργικό γραφείο, η Μέτε Φρεντέρικσεν υπέστη ελαφρύ αυχενικό διάστρεμμα αλλά είναι εκτός κινδύνου.

Η αστυνομία της Δανίας συνέλαβε έναν άνδρα 39 ετών ως ύποπτο για την επίθεση σε βάρος της πρωθυπουργού. Σύμφωνα με αναφορές αυτοπτών μαρτύρων πλησίασε την Φρεντέρικσεν στην πλατεία Kultorvet της Κοπεγχάγης και την χτήπησε με τη γροθιά του στο δεξί μπράτσο και τον ώμο. Η πρωθυπουργός έχασε την ισορροπία της αλλά δεν έπεσε. Τον άνδρα ακινητοποίησαν σχεδόν αμέσως τα μέλη της πρωθυπουργικής ασφάλειας.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές και σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα δανέζικα Μέσα μέχρι ώρας δεν διαπιστώνεται πολιτικό κίνητρο πίσω από την ενέργειά του. Πηγές αναφέρουν ότι πιθανώς ήταν σε κατάσταση μέθης.

Θα παραμείνει κρατούμενος έως τις 20 Ιουνίου.

Η επίθεση έγινε δύο μόλις ημέρες προτού οι Δανοί πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές —με τα ζητήματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης ψηλά στην ατζέντα— και τρεις εβδομάδες μετά την δολοφική επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.

Η πρωθυπουργός είναι σοκαρισμένη, σύμφωνα με το περιβάλλον της, και έχει αναβάλει όλες τις υποχρεώσεις που είχε για το Σάββατο.

«Οφείλω να πω ότι αυτό αναστατώνει όσους από εμάς είμαστε κοντά της», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Δανίας, Μάγκνους Χένικε, σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Τέτοιου είδους περιστατικό δεν πρέπει να συμβαίνει στην όμορφη, ασφαλή και ελεύθερη χώρα μας».

Πριν δύο μήνες η Φρεντέρικσεν είχε δώσει στη δημοσιότητα μηνύματα μίσους, προσβολές αλλά και απειλές που δεχόταν στα social media, ανοίγοντας τη συζήτηση για τα την επιθετική συμπεριφορά πολιτών στο Internet.

«Ως επικεφαλής της κυβέρνησης, φυσικά χρειάζεται να έχεις ένα υψηλό επίπεδο ανοχής, αλλά υπάρχουν σχόλια με τόσο βίαιο περιεχόμενο που κανείς δεν πρέπει να τα ανέχεται», είχε πει τότε χαρακτηριστικά.  Αποφάσισε να δημοσιοποιήσει κάποια από τα απειλητικά σχόλια που έχει λάβει, προτείνοντας ότι ίσως άλλοι να βρουν το θάρρος να κάνουν το ίδιο, ώστε οι Δανοί να συζητήσουν ανοιχτά για το ύφος και τους τρόπους διαλόγου. Όμως τώρα οι επιθέσεις βγήκαν από το πλαίσιο και την ανωνυμία του Διαδικτύου…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...