Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν, κυκλοφόρησαν από κοινού ένα βιβλίο για τις γαλλο-γερμανικές σχέσεις και την Ευρώπη. Στο οποίο μιλούν φυσικά για την Ελλάδα.
«Ποτέ χωρίς την Ευρώπη» είναι ο τίτλος του βιβλίου στα γαλλικά, «Μαζί διαφορετικοί» στα γερμανικά. Περιέχει τις αφηγήσεις των δύο πολιτικών στο πλαίσιο συνεντεύξεων που έκαναν ο γερμανός δημοσιογράφος Ούλριχ Βίκερτ και ο γάλλος συνάδελφός του Ντομινίκ Σε.
Οι ερωτήσεις τους, που δημοσιεύει το Σάββατο 26 Μαρτίου το Βήμα, δίνουν στους ερωτώμενους τη δυνατότητα να μιλήσουν ανοιχτά και να αποκαλύψουν αρκετά άγνωστα ή μόνο εν μέρει γνωστά πολιτικά περιστατικά.
Δείτε ένα απόσπασμα από αυτό το δημοσίευμα και μάθετε τι έλεγαν στον Βαρουφάκη για το Grexit, το ελληνικό χρέος, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα, ένας Γερμανός και ένας Γάλλος…
Για το «κούρεμα»
Σόιμπλε: Να πληρώσουν οι τράπεζες, όχι οι φορολογούμενοι
(Οταν τον Μάιο του 2011 ο Σόιμπλε έθεσε το θέμα του «κουρέματος» (PSI) στο Eurogroup, ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κατά μαρτυρίες παρισταμένων, έφυγε έμπλεος οργής από τη συνεδρίαση. Το «κούρεμα», έλεγε, θα προκαλούσε τη χειρότερη κρίση μετά το 1929.)
Σόιμπλε: «Του είπα, Ζαν-Κλοντ, ξεχνάς ότι στο ενδιάμεσο διάστημα ήταν ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο κόσμος έχει αλλάξει. Πιέσαμε στη συνέχεια υπέρ της πρότασης. Κι αυτό επειδή τα προγράμματα βοήθειας δεν ήταν εύκολο να εξηγηθούν στη δημοσιότητα: Το κέρδος (από αυτά) το είχαν οι τράπεζες, τις απώλειες έπρεπε να τις σηκώσουν οι φορολογούμενοι. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε τελικά το PSI. Η πίεση που ασκήθηκε στη συνέχεια (εναντίον του) ήταν τόσο ισχυρή, ώστε οι πρωθυπουργοί και οι αρχηγοί κρατών της ευρωζώνης να υποσχεθούν δημόσια δύο μέρες αργότερα ότι δεν θα ξαναγίνει ποτέ πια κούρεμα. Κατά τα άλλα, το PSI δεν προκάλεσε κανένα κακό. Ολοι οι ειδικοί, που είχαν προαναγγείλει τη συντέλεια του κόσμου, διαψεύστηκαν».
Για το Grexit
Μ. Σαπέν: Τεράστιοι οι κίνδυνοι για την Ελλάδα
«Η Γαλλία δεν ήταν σύμφωνη με την ιδέα ενός προσωρινού Grexit… Εάν η Ελλάδα έβγαινε από την ευρωζώνη, θα μπορούσαν οι αγορές να σκεφτούν ότι θα την ακολουθούσαν και άλλες χώρες και θα κερδοσκοπούσαν με αυτό. Υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να μπουν στο στόχαστρο η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία λόγω των υψηλών χρεών τους. Πιστεύω επίσης ότι οι κίνδυνοι για την Ελλάδα σε περίπτωση εξόδου θα ήταν τεράστιοι, θα ήταν ένα πλήρες άλμα στο αβέβαιο με βαριές κοινωνικές συνέπειες: ένα “ρυθμισμένο Grexit” είναι κατασκεύασμα της φαντασίας – θα προκαλούσε αφάνταστο πόνο στους απλούς ανθρώπους».
Για το χρέος
Σαπέν: «Είπαμε (στον Τσίπρα) ότι προτού μιλήσουμε για αναδιάρθρωση πρέπει να μιλήσουμε για μεταρρυθμίσεις… Αυτός επέμενε φυσικά στο χρέος, αλλά ποτέ δεν έλεγε: “Πρώτα το χρέος και μετά όλα τα άλλα”. Το κύριο μήνυμά του ήταν: “Η χώρα δεν έχει γνωρίσει ποτέ μεταρρυθμίσεις, πρόκειται για αρχαϊκή χώρα που βρίσκεται στα χέρια σογιών (Clan)” – αυτή τη λέξη χρησιμοποιούσε. “Αλλά τώρα είμαι εγώ εδώ, και εγώ δεν έχω καμία σχέση με εκείνους”».
Σόιμπλε: «Γιατί πίστεψα τον Τσίπρα»
«Τον έχω ζήσει προσωπικά μόνο μία φορά, όταν με επισκέφθηκε στο Βερολίνο προτού ακόμη γίνει πρωθυπουργός. Προφανώς έχει τη δύναμη να πείθει την ελληνική κοινή γνώμη και αυτό το σέβομαι. Πιστεύω ωστόσο ότι σε έναν βαθμό δεν λαμβάνει υπόψη του τους άλλους. Εγώ πάντως θα δυσκολευόμουν να κάνω έναν εκλογικό αγώνα με ένα κεντρικό μήνυμα και να πραγματοποιήσω κατόπιν το ακριβώς αντίθετο από αυτό… Ηλπιζα ότι (ο Τσίπρας) θα κέρδιζε τις εκλογές. Αφού υπέγραψε, θα πρέπει τώρα να εφαρμόσει. Αν υλοποιήσει το πρόγραμμα, η κατάσταση θα προχωρήσει, όπως θα προχωρούσε κατά τα άλλα και με τον Σαμαρά. Αν η Ελλάδα πετύχει, τότε πολύ πιθανόν να γίνω εκεί – αν και τότε θα έχω ήδη πεθάνει – ήρωας, επειδή είχα βοηθήσει να επιλεγεί ο σωστός δρόμος».
Μια άλλη αναφορά του στον κ. Τσίπρα από την ίδια συνάντηση είναι επίσης διαφωτιστική: «Μου είπε ότι θα κάνει έναν προεκλογικό αγώνα στον οποίο θα υποσχεθεί ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ, αλλά και ότι δεν θα αποδεχθεί καμία μνημονιακή υποχρέωση. Αν είναι έτσι, του απάντησα, σου εύχομαι προσωπικά να μην κερδίσεις τις εκλογές… Γι’ αυτό και δεν εξεπλάγην όταν ο Τσίπρας τις κέρδισε, ούτε και με ό,τι συνέβη μετά. Ημουν κάπως περίεργος πώς θα έλυνε κατόπιν το πρόβλημα. Το έλυσε με το να κάνει το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που υποσχέθηκε στις εκλογές».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News