Tο Rue8 για τα smartphones που σκοτώνουν τον έρωτα / Το Quartz για τις μηχανές που θα μας αφήσουν χωρίς δουλειές / Repubblica και WSJ για τη μικρή οθόνη που απειλεί (ξανά) τις σκοτεινές αίθουσες / Και ο Guardian...
  • Rue89

    Παρέα στο κρεβάτι / Smartphone – σεξ 1-0

    Μεταξύ του 1989 και του 2014 ο ετήσιος μέσος όρος των σεξουαλικών επαφών στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε από 65 σε 53. Η αιτία αυτής της πτώσης, διαβεβαιώνουν οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, είναι οι «ρυθμοί» των ζευγαριών των νέων που, κοίτα σύμπτωση, είναι πιο συνδεδεμένοι και στο Ιντερνετ. Αυτοί, λοιπόν, αντί να δώσουν ένα φιλί στον ή στην σύντροφό τους πριν κοιμηθούν, κάθονται με το κινητό και σερφάρουν στο Facebook ή το Instagram. Αυτή η ερωτική σχέση με το κινητό τσακίζει τη λίμπιντο, γράφει το Rue 89.

    Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία το 2015: το 39% των νέων από 18 έως 24 ετών, λένε οι συντάκτες της, «παίζουν» με το κινητό τους πέντε λεπτά πριν κοιμηθούν. Στο σύνολο των ερωτηθέντων, το ποσοστό αυτό ήταν 18% για να ανεβεί έναν χρόνο αργότερα στο 23%. Ωραία, και τι προτείνουν οι ειδικοί; Οχι μόνο να αφήνουμε τα κινητά μακριά από το κρεβάτι, αλλά και έξω από το δωμάτιο. Και φυσικά να συμφωνήσει να κάνει το ίδιο και ο σύντροφός μας. Η άλλη λύση θα ήταν να κάνει κανείς σεξ και συγχρόνως να λέει στον σύντροφό του «κοίτα τι ανέβασε ο Κώστας στο Facebook». Στοίχημα ότι κάποιοι θα το προτιμούσαν;

    Φωτό: Η ερωτική σχέση με το κινητό τσακίζει τη λίμπιντο. Πηγή: Shutterstock
  • Quartz

    Κακά μαντάτα / Από κάθε ρομπότ… έξι άνεργοι

    Αν πιστέψει κανείς την έρευνα δυο οικονομολόγων, είναι ζήτημα χρόνου να γίνει η πρώτη διαδήλωση κατά των ρομπότ. Γιατί οι Ντάρεν Ατσέμογλου του ΜΙΤ και Πασκουάλ Ρεστρεπό του Πανεπιστημίου της Βοστόνης μελέτησαν τις επιπτώσεις της αυτοματοποίησης στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ από το 1990 έως το 2007. Και τι διαπίστωσαν; Οτι για κάθε ρομπότ που προστίθεται στο εργατικό δυναμικό χάνονται από 3 έως 6 θέσεις εργασίας, ενώ οι μισθοί μειώνονται από 0,25%-0,5%. Προσθέστε τώρα και ένα άλλο στοιχείο: σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής, ο αριθμός των 1,75 εκατομμυρίων ρομπότ, που απασχολούνται σήμερα στη βιομηχανία, αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2025.

    Και ποια ρομπότ θεωρούνται εργαζόμενοι; Σύμφωνα με τον κλασικό ορισμό, εκείνες οι μηχανές που μπορεί να ελεγχθούν, να επαναπρογραμματιστούν και να εκτελέσουν πολλαπλές λειτουργίες – κάτι που σημαίνει ότι το ασανσέρ δεν είναι ρομπότ, γιατί το μόνο που κάνει είναι να μας πηγαίνει από τον έναν όροφο στον άλλο. Με βάση αυτόν τον ορισμό, γράφει το Quartz, το 39% των εργαζομένων της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι ρομπότ, ενώ ακολουθεί η βιομηχανία των ηλεκτρονικών με 13,1%. Και τώρα ας ετοιμάσουμε τα πανό και τα συνθήματα.

    Φωτό: Αυτό τη δουλειά του την κάνει. Εμείς τι δουλειά θα κάνουμε; Πηγή: Reuters/Fabian Bimmer
  • La Repubblica, The Wall Street Journal

    Θεάματα / Το streaming θα φάει το σινεμά;

    Εκείνη την 1η Οκτωβρίου, γράφει η Repubblica, τα βιντεοκλάμπ έμειναν ανοικτά ως τα ξημερώματα. Ο «Τιτανικός» είχε βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες δέκα ολόκληρους μήνες πριν, τον Ιανουάριο, αλλά οι Ιταλοί δεν έβλεπαν την ώρα να νοικιάσουν την ταινία για να δουν ξανά και ξανά στο βίντεο τις αγαπημένες τους σκηνές.

    Όλα αυτά συνέβαιναν το 1998. Τότε δηλαδή που όλοι ήταν διατεθειμένοι να περιμένουν. Τώρα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η σημερινή, είναι η εποχή του Netflixμ του video on demand και του YouTube. Και γι’ αυτό τα στούντιο θέλoυν να μικρύνουν το διάστημα της αναμονής από λίγους μήνες που είναι τώρα σε μόλις μερικές εβδομάδες. Δηλαδή σε πόσες ημέρες; Από 90 σε 45. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η ταινία θα προσφέρεται on demand σε αυξημένη τιμή, από 30 έως 50 δολάρια, ενώ ένα μέρος της θα καταλήγει στους κινηματογράφους.

    Το κλασικό καρότο, με άλλα λόγια. Θα το φάνε τα σινεμά; Μοιάζει ένας δρόμος χωρίς επιστροφή. Η Netflix, για παράδειγμα, θα προσφέρει τις πρώτες της παραγωγές συγχρόνως σε κινηματογραφικές αίθουσες και συνδρομητές, ενώ κολοσσοί των τηλεπικοινωνιών αγοράζουν στούντιο (κάπως έτσι κατέληξε η Time Warner στην At & T) και τηλεοπτικά δίκτυα (ΗΒΟ, Sky) επενδύουν σε ταινίες και σειρές. Δύσκολα λοιπόν θα περιμένουν όλοι αυτοί τρεις ολόκληρους μήνες μετά την προβολή των προϊόντων τους στους κινηματογράφους.

    Μόνο μην μας πειράξουν τη μαγεία της σκοτεινής αίθουσας. Κατά τ’ άλλα, καλή διασκέδαση.

    Φωτό: Η αίθουσα μόνο για παιδιά θα ανοίξει στην Καλιφόρνια. Κάπως θα πρέπει και να γεμίσει όμως ε; Πηγή: Reuters/Mike Blake
  • The Guardian

    Σκύλος / Ο καλύτερος δάσκαλος του ανθρώπου

    Ξέραμε ότι είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Τώρα ανακαλύπτουμε ότι είναι και ένας εξαιρετικός δάσκαλος: Η τελευταία μόδα στη βρετανική εκπαίδευση είναι το «learning support dog» – κατά γράμμα ο σκύλος που βοηθάει στην εκμάθηση. Οι τάξεις που υιοθέτησαν έναν τέτοιο βοηθό διαπίστωσαν καλύτερα αποτελέσματα στη συγκέντρωση, τη μελέτη και τη βαθμολογία. Για να μην μιλήσει κανείς για τα αποτελέσματα στην πειθαρχία, γράφει ο Guardian που έχει και το σχετικό ρεπορτάζ.

    Στη Βρετανία αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μια σχολή για σχολικούς σκύλους – αν μπορεί να την ορίσει έτσι κανείς. Λέγεται Dogs Helping Kids, πρόκειται για φιλανθρωπικό σύλλογο και εκπαιδεύει σκύλους ώστε να χρησιμοποιούνται στο σχολείο ως εκπαιδευτικά εργαλεία. Εως σήμερα έχουν αποφοιτήσει πέντε σκύλοι από τη σχολή. Ενας από αυτούς είναι ένα λαμπραντόρ ονόματι Ρόλο που προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ένα δημοτικό σχολείο του Γιορκ. «Από τότε που μας ήρθε η διαφορά είναι εντυπωσιακή» λέει ο διευθυντής του σχολείου.

    «Εκανα δυο χρόνια να πείσω, φυσικά με την έγκριση των γονέων, τη διεύθυνση του σχολείου να ζητήσει έναν σκύλο. Αλλά τώρα είναι όλοι χαρούμενοι» δηλώνει από την πλευρά της η υπεύθυνη του πρότζεκτ Κατρίνα Ρόμπερτς. Και πώς αλλιώς; Τα παιδιά δεν αφήνουν ίχνος σκουπιδιού στους διαδρόμους και τις τάξεις για να μην το φάει ο Ρόλο. Ερευνες έχουν δείξει εξάλλου ότι τα παιδιά διαβάζουν καλύτερα και περισσότερο εάν έχουν ένα σκύλο για να τα ακούει. Ειδικά εάν δεν τα ακούνε οι άνθρωποι, θα προσέθετε κανείς.

    Φωτό: Και φυσικά έχει πάρει τον ρόλο του απολύτως σοβαρά. Πηγή: The Guardian/Christopher Thomond



text
  • Υπουργός Αποτελεσματικότητας ο Μασκ, υπουργός Αμυνας ένας παρουσιαστής του Fox News. Θα περάσουμε τέλεια στον πλανήτη


    13 Νοεμβρίου 2024, 09:37