977
Αστυνομικοί έξω από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο «F.D. Roosvelt», όπου χειρουργήθηκε ο Ρόμπερτ Φίτσο | REUTERS/Leonhard Foeger

Σλοβακία: Σταθερή αλλά «πολύ σοβαρή» η κατάσταση του Φίτσο – τι ξέρουμε ως τώρα για την επίθεση

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2024, 09:04
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/05/2024 12:20
Αστυνομικοί έξω από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο «F.D. Roosvelt», όπου χειρουργήθηκε ο Ρόμπερτ Φίτσο
|REUTERS/Leonhard Foeger

Σλοβακία: Σταθερή αλλά «πολύ σοβαρή» η κατάσταση του Φίτσο – τι ξέρουμε ως τώρα για την επίθεση

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2024, 09:04
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/05/2024 12:20

Ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος τραυματίστηκε βαριά την Τετάρτη από πυροβολισμούς εναντίον του, καθώς χαιρετούσε πολίτες, ανέκτησε τις αισθήσεις του έπειτα από πολύωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε: αυτό μετέδωσαν, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, σλοβάκικα μέσα ενημέρωσης.

Σε τοποθέτησή του στον Τύπο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τόμας Ταράμπα, δήλωσε ότι είναι σοκαρισμένος, ωστόσο τόνισε πως ο Ρόμπερτ Φίτσο «θα επιζήσει».

Η Μίριαμ Λαπουνίκοβα, διευθύντρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου F.D. Roosevelt στην Μπάνσκα Μπίστριτσα όπου εισήχθη ο 59χρονος Φίτσο, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός υποβλήθηκε σε πεντάωρη χειρουργική επέμβαση, με δύο ομάδες να προσπαθούν να αποκαταστήσουν τα πολλαπλά τραύματα που προκλήθηκαν από τα πυρά.

«Σε αυτή τη φάση η κατάστασή του έχει σταθεροποιηθεί αλλά είναι πραγματικά πολύ σοβαρή, θα είναι σε μονάδα εντατικής θεραπείας», δήλωσε η ίδια σε δημοσιογράφους.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρόμπερτ Κάλινακ δήλωσε ότι οι γιατροί κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση της υγείας του Φίτσο κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για να διασφαλίσουν την περαιτέρω βελτίωσή της.

«Δυστυχώς η κατάσταση συνεχίζει να είναι πολύ σοβαρή λόγω της πολυπλοκότητας των τραυμάτων αλλά όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση», δήλωσε ο Κάλινακ.

Μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον του στην πόλη Χάντλοβα, 150 χλμ. βορειοανατολικά από την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα, η ζωή του Φίτσο διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Ο φερόμενος ως δράστης, λογοτέχνης 71 ετών, συνελήφθη από την αστυνομία και παραμένει υπό κράτηση.

Την Πέμπτη, η σλοβακική αστυνομία τού απήγγειλε κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας του Φίτσο, που επισύρουν ποινή κάθειρξης από 25 χρόνια έως ισόβια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ματούς Σουτάι Εστόκ, το κίνητρο της απόπειρας δολοφονίας του σλοβάκου πρωθυπουργού ήταν «πολιτικό».

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ακούστηκαν τουλάχιστον πέντε πυροβολισμοί όταν έγινε η επίθεση εναντίον του σλοβάκου πρωθυπουργού, ενός πολιτικού που αν και κεντροαριστερός, είναι λαϊκιστής και εθνικιστής και θεωρείται φίλα προσκείμενος στη Μόσχα του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Συγγραφέας, 71 ετών, ο συλληφθείς 

Το πρόσωπο που έχει συλληφθεί και κατηγορείται πως πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής τον σλοβάκο πρωθυπουργό, είναι ένας συγγραφέας, 71 ετών, με καταγωγή από το κεντρικό τμήμα της χώρας, μετέδωσαν σλοβακικά ΜΜΕ.

«Νομίζω πως μπορώ να το επιβεβαιώσω, ναι», είπε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Ματούς Σουτάι Εστόκ, ερωτηθείς σχετικά με την ταυτότητα του φερόμενου ως δράστη, που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες συγκαταλέγεται στους ιδρυτές της λογοτεχνικής λέσχης Ντούα (Dúha, «Ουράνιο Τόξο») στην πόλη Λεβίτσε.

Δημοσιεύματα του σλοβακικού Τύπου αναφέρουν πως ο λογοτέχνης έχει κυκλοφορήσει ιδίως τρεις ποιητικές συλλογές και είναι μέλος της ένωσης σλοβάκων συγγραφέων.

Ο φορέας επιβεβαίωσε μέσω Facebook ότι είναι μέλος της ένωσης από το 2015, προσθέτοντας πως εάν επιβεβαιωθεί ότι είναι ο δράστης της επίθεσης «η ιδιότητα του μέλους αυτού του αξιοκαταφρόνητου προσώπου θα ανακληθεί αμέσως».

Ο γιος του υπόπτου δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο aktuality.sk ότι ο πατέρας του κατείχε νόμιμα όπλο και διέθετε άδεια οπλοφορίας.

Ερωτηθείς για τα συναισθήματα του πατέρα του έναντι του Φίτσο, απάντησε «μπορώ να σας πω ένα πράγμα: Δεν τον ψήφισε. Μόνο αυτό μπορώ να πω».

Είναι διαθέσιμες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης διάφορες δηλώσεις του συγγραφέα.

Σε βίντεο που μεταφόρτωσε στο διαδίκτυο πριν από οκτώ χρόνια, δήλωνε: «Ο κόσμος είναι γεμάτος βία και όπλα. Ο κόσμος μοιάζει να έχει τρελαθεί».

Πρόσθετε πως ίδρυσε «κίνημα εναντίον της βίας» στη Λεβίτσε, το οποίο στον ιστότοπό του αναφέρει πως είναι «πολιτικό κόμμα σκοπός του οποίου είναι να αποτρέψει την εξάπλωση της βίας στην κοινωνία».

Παρά το επίσημο εμπάργκο στη μετάδοση πληροφοριών για την υπόθεση, το σλοβάκικο τηλεοπτικό δίκτυο TA3 πρόβαλε βίντεο με τον φερόμενο ως δράστη να δηλώνει πως «δεν συμφωνεί με την κυβερνητική πολιτική» και να αναφέρεται ειδικά στην απόφαση της κυβέρνησης Φίτσο να κλείσει η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση RTVS, εναντίον της οποίας οργανώνονται διαδηλώσεις επί εβδομάδες.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Εστόκ, ανακοινώνοντας πως αυξάνονται τα μέτρα προστασίας πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων, κάλεσε ταυτόχρονα τους πολιτικούς όλων των παρατάξεων να σταματήσουν «να υποκινούν μίσος εναντίον αντιπάλων τους μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης».

Ο ηγέτης της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης Μιχάλ Σιμέτσα ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες εμφανίσεις του επ’ αόριστον, συμπεριλαμβανομένης διαδήλωσης εναντίον της κυβέρνησης που επρόκειτο να γίνει το βράδυ.

Συνεδρίαση της σλοβάκικης εθνικής αντιπροσωπείας που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη αναβλήθηκε επίσης επ’ αόριστον.

Οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας

Το περιστατικό ήταν η πρώτη μεγάλη απόπειρα δολοφονίας ευρωπαίου πολιτικού ηγέτη εδώ και πάνω από 20 χρόνια και καταδικάστηκε διεθνώς, με πολιτικούς αναλυτές και βουλευτές να δηλώνουν ότι καταδεικνύει το ολοένα και πιο πολωμένο πολιτικό κλίμα σε όλη την ήπειρο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του πρωθυπουργού της Σλοβακίας και δήλωσε ότι η αμερικανική πρεσβεία στη Σλοβακία είναι έτοιμη να βοηθήσει την κυβέρνηση της Μπρατισλάβας. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. «Θορυβήθηκα ακούγοντας αναφορές για κάποια επίθεση στον σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο» είπε ο Μπάιντεν.

«Καταδικάζουμε αυτήν τη φρικιαστική πράξη βίας. Η πρεσβεία μας βρίσκεται σε στενή επαφή με την κυβέρνηση της Σλοβακίας και είναι έτοιμη να βοηθήσει».

Τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονική επίθεση κατά του σλοβάκου ομολόγου του εξέφρασε σε μήνυμά του στα social media, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καταδίκασε έντονα την «άθλια επίθεση» στον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο. «Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και υπονομεύουν τη δημοκρατία, το πιο πολύτιμο κοινό μας αγαθό».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι αυτές τις στιγμές σκέφτεται τον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένειά του.

Συγκλονισμένος από την είδηση ​​για την επίθεση στον Σλοβάκο πρωθυπουργό Φίτσο δήλωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά την κυβερνητική συνεδρίαση στη Χάντλοβα. «Τίποτα δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει τη βία ή παρόμοιες επιθέσεις. Σκέφτομαι τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του», είπε ο Μισέλ.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε την επίθεση στον Φίτσο ως «ειδεχθές έγκλημα». Στο τηλεγράφημά του προς την ομόλογό του της Σλοβακίας, Σουζάνα Τσαπούτοβα, ανέφερε τα κάτωθι: «Με αγανάκτηση έμαθα για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρόμπερτ Φίτσο, του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Σλοβακίας. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτό το ειδεχθές έγκλημα. Τον ξέρω ως γενναίο και αποφασιστικό άνδρα. Ελπίζω ότι τα χαρακτηριστικά του αυτά θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει αυτήν τη δύσκολη κατάσταση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...