458
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Μπρατισλάβα | REUTERS/Radovan Stoklasa

Σλοβακία: Οργή για «εκκαθαρίσεις» στον χώρο του πολιτισμού

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2024, 10:17
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Μπρατισλάβα
|REUTERS/Radovan Stoklasa

Σλοβακία: Οργή για «εκκαθαρίσεις» στον χώρο του πολιτισμού

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2024, 10:17

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην Μπρατισλάβα για να διαδηλώσουν εναντίον των αντικαταστάσεων των επικεφαλής κορυφαίων θεσμών του πολιτιστικού κόσμου, που αποφασίστηκαν από την υπουργό Πολιτισμού, κινήσεις στις οποίες η αντιπολίτευση και άλλοι βλέπουν «εκκαθαρίσεις».

Η Μαρτίνα Σιμκοβίτσοβα καθαίρεσε τους επικεφαλής πολιτιστικών θεσμών με κύρος που έχαιραν σεβασμού, συμπεριλαμβανομένων του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης της Σλοβακίας.

Αποφάσεις που επικρίθηκαν έντονα από την αντιπολίτευση: της προσάπτει πως δημιουργεί κλίμα τρόμου προβαίνοντας σε «εκκαθαρίσεις» με σκοπό να φιμωθεί η καλλιτεχνική ελευθερία.

Σύμφωνα με τους οργανωτές της κινητοποίησης, περίπου 18.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη μεγαλύτερη πλατεία της πρωτεύουσας, παρά την αποπνικτική ζέστη στην Μπρατισλάβα. Πολλοί κράταγαν πανό που ανέγραφαν «η τέχνη είναι ελεύθερη» και φώναζαν συνθήματα όπως «ντροπή!».

«Ηρθα εδώ επειδή μας φιμώνουν και είναι πιθανό να μην μπορούμε πλέον να εκφραστούμε καν αργότερα», είπε ένας από τους διαδηλωτές, ο 31χρονος Βλαντίμιρ Μιάντοκ.

Η Σιμκοβίτσοβα «πρέπει να φύγει», πρόσθεσε.

Στην διαδήλωση διαβάστηκε ανοικτή επιστολή υπογεγραμμένη από έξι πρώην υπουργούς Πολιτισμού της Σλοβακίας, που καταδικάζει τις καρατομήσεις. Τη διαμαρτυρία διοργάνωσαν φιλελεύθερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η Σιμκοβίτσοβα ανήκει στο κόμμα της εθνικιστικής δεξιάς SNS, τον μικρότερο ήσσονα εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την ηγεσία του λαϊκιστή Ρόμπερτ Φίτσο, που έχει αναδειχθεί πρωθυπουργός της χώρας τέσσερις φορές.

Σε μια από τις πρώτες ομιλίες της αφότου ανέλαβε υπουργός Πολιτισμού, δήλωσε: «Ο πολιτισμός του σλοβάκικου λαού πρέπει να είναι σλοβάκικος και τίποτε άλλο».

Έχει επίσης αναγγείλει πως δεν χορηγείται χρηματοδότηση σε οποιοδήποτε έργο ή πρωτοβουλία εμφορείται από τη «μανία για το φύλο» ή προωθεί «την ατζέντα ΛΟΑΤΚΙ».

Η υπουργός θέλει «να δημιουργήσει εποχή φόβου, να μας γυρίσει στην κομμουνιστική εποχή, στα χρόνια του 1970», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ματέι Ντρλίτσκα, ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Η υπουργός απέπεμψε τον Ντρλίτσκα την περασμένη εβδομάδα. Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της, ανέφερε πως «απώλεσε την εμπιστοσύνη» της στον ενδιαφερόμενο, εξαιτίας του «πολιτικού ακτιβισμού» του.

Η Αλεξάνδρα Κούσα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, επέκρινε δημόσια την αποπομπή του.

Καθαιρέθηκε την επομένη, με απόφαση της υπουργού.

Αίτημα στο Διαδίκτυο να παραιτηθεί η Σιμκοβίτσοβα συγκέντρωσε 178.000 υπογραφές μέσα σε μια εβδομάδα.

Τον Ιούνιο, η υπουργός προώθησε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο νόμο για την αναμόρφωση των δικτύων της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης RTVS, που προβλέπει ιδίως ότι αντικαθίστανται από ενιαίο φορέα, που βάφτισε STVR, που τελεί υπό τον έλεγχο του υπουργείου Πολιτισμού.

Η αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης αποδοκιμάζουν έντονα το κείμενο.

Για τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), η κυβέρνηση του Φίτσο «αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης» προωθώντας το επίμαχο νομοθέτημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...