557
O διευθυντής του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται ο Φίτσο, Μίλαν Ουρμπάνι (αριστερά), και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ρόμπερτ Κάλινακ, στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής | REUTERS/Antonio Bronic

Σλοβακία: Εκτός κινδύνου ο Ρόμπερτ Φίτσο, αλλά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2024, 18:33
O διευθυντής του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται ο Φίτσο, Μίλαν Ουρμπάνι (αριστερά), και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ρόμπερτ Κάλινακ, στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής
|REUTERS/Antonio Bronic

Σλοβακία: Εκτός κινδύνου ο Ρόμπερτ Φίτσο, αλλά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2024, 18:33

Δεν διατρέχει πλέον άμεσο κίνδυνο ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Αυτό δήλωσε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρόμπερτ Κάλινακ, τέσσερις ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του, γεγονός που προκάλεσε σοκ σε όλη την Ευρώπη.

«Τα χειρότερα που φοβόμαστε έχουν περάσει, τουλάχιστον προσώρας» είπε ο Κάλινακ σε συνέντευξη Τύπου έξω από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Φίτσο, στην πόλη Μπάνσκα Μπίστριτσα της κεντρικής Σλοβακίας.

Ο πρωθυπουργός πυροβολήθηκε την Τετάρτη, κάτι που προκάλεσε συναγερμό λόγω της πολιτικής πόλωσης που επικρατεί στην κεντροευρωπαϊκή χώρα των 5,4 εκατ. κατοίκων.

Ο Κάλινακ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η κατάσταση του Φίτσο είναι ακόμη πολύ σοβαρή ώστε να μπορεί να γίνει λόγος για μεταφορά του σε νοσοκομείο στην πρωτεύουσα.

«Είμαστε όλοι λίγο πιο ήρεμοι. Αν λέγαμε πως θέλουμε να φθάσουμε πιο κοντά σε μια θετική πρόγνωση, τότε πιστεύω πως είμαστε ένα βήμα πιο κοντά», πρόσθεσε. «Ομως η κατάστασή του παραμένει πολύ σοβαρή και άρα θα παραμείνει υπό τη φροντίδα των γιατρών στο νοσοκομείο της Μπάνσκα Μπίστριτσα».

Η απόπειρα δολοφονίας ήταν η πρώτη εναντίον ευρωπαίου πολιτικού ηγέτη για περισσότερα από 20 χρόνια.

Το ειδικό ποινικό δικαστήριο της Σλοβακίας αποφάσισε το Σάββατο, ο ύποπτος, τον οποίο οι εισαγγελείς ταυτοποίησαν ως Γιουράι Σ., να παραμείνει υπό κράτηση μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για απόπειρα δολοφονίας.

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο 71χρονος είναι πρώην φρουρός σε εμπορικό κέντρο και συγγραφέας τριών ποιητικών συλλογών. Δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα καμία επίσημη δήλωση δική του ή δικηγόρου που να τον εκπροσωπεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάτους Σουτάι Εστοκ είπε πως ο ύποπτος ήταν εξοργισμένος με την πολιτική της κυβέρνησης για την Ουκρανία. Η κυβέρνηση του Φίτσο έβαλε τέλος στην επίσημη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και υιοθέτησε μια πιο φιλορωσική γραμμή στη σύγκρουση σε σχέση με τους περισσότερους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι ο ύποπτος ριζοσπαστικοποιήθηκε μετά τη νίκη του συμμάχου του Φίτσο, Πέτερ Πελεγκρίνι, στις προεδρικές εκλογές τον περασμένο μήνα, και πως μίλησε στην αστυνομία για τη δυσαρέσκειά του με τις κυβερνητικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη και στα δημόσια μέσα ενημέρωσης – τις οποίες επέκρινε η αντιπολίτευση, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η απόπειρα δολοφονίας οδήγησε σε εκκλήσεις από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της χώρας για αποκλιμάκωση των εντάσεων και χαμήλωμα των τόνων στη συχνά σφοδρή ρητορική που χαρακτηρίζει τη δημόσια συζήτηση τα τελευταία χρόνια.

Την Πέμπτη, ο εκλεγμένος πρόεδρος Πελεγκρίνι και η πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα, που ασκεί κριτική στον Φίτσο και θα αποχωρήσει από την προεδρία τον Ιούνιο, απηύθυναν έκκληση για ενότητα και κάλεσαν τους ηγέτες των κομμάτων να συμμετάσχουν σε συνομιλίες στρογγυλής τραπέζης.

Ωστόσο, σε βίντεο που αναρτήθηκε την Κυριακή στη σελίδα του στο Facebook, ο Πελεγκρίνι ανέφερε ότι πιστεύει πως τώρα πιθανόν να μην είναι κατάλληλη η στιγμή για συνομιλίες – το κυβερνών κόμμα του Φίτσο εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για τη διεξαγωγή τους σε αυτό το χρονικό σημείο.

«Οι τελευταίες ημέρες και οι συνεντεύξεις Τύπου μας έχουν δείξει ότι ορισμένοι πολιτικοί είναι απλώς ανίκανοι για στοιχειώδη αυτοκριτική, ακόμη και ύστερα από μια τέτοια τραγωδία» είπε ο Πελεγκρίνι. Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση ανταλλάσσουν κατηγορίες για ανάδευση αρνητικών αισθημάτων.

Η σλοβακική αστυνομία δήλωσε ότι προχώρησε σε τρεις προσαγωγές σχετικά με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εξέφραζαν επιδοκιμασία για την απόπειρα δολοφονίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...