495
Ο Φρέντι δεν είναι μόνο πανέμορφος, αλλά και ευφυέστατος χρηματιστηριακός επενδυτής | Shutterstock

Σκύλος που «μυρίζει» μετοχές ταπείνωσε την Τεχνητή Νοημοσύνη

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2023, 21:25
Ο Φρέντι δεν είναι μόνο πανέμορφος, αλλά και ευφυέστατος χρηματιστηριακός επενδυτής
|Shutterstock

Σκύλος που «μυρίζει» μετοχές ταπείνωσε την Τεχνητή Νοημοσύνη

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2023, 21:25

Τα προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι πλέον ικανά να αποπλανούν μοναχικούς ανθρώπους, να συνομιλούν με ηλικιωμένους, να γράφουν διαλόγους για το Χόλιγουντ, να συνθέτουν διπλωματικές εργασίες φοιτητών σε δευτερόλεπτα, ακόμη και να δημιουργούν βατές απομιμήσεις τραγουδιών των Oasis.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ένα πράγμα που δεν μπορούν ακόμη να κάνουν είναι να επιλέγουν ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών με μεγαλύτερη επιτυχία από ό,τι μπορεί να το πράξει ένας σκύλος διάσωσης – εφόσον, βέβαια, ένα πείραμα στη Γερμανία θα μπορούσε να θεωρηθεί σημείο αναφοράς.

Ο Φρέντι, ένας οκτάχρονος σκύλος μαλτέζ που επέλεξε μετοχές κινούμενος προς τις λιχουδιές που μοιράζονταν σε κομμάτια χαρτιού από κάτω τους, απέρριψε μια σειρά από συστάσεις του προγράμματος ChatGPT, επιτυγχάνοντας σχεδόν τέσσερις φορές τις αποδόσεις που παρείχε το λειτουργικό Τεχνητής Νοημοσύνης κατά τη διάρκεια έξι εβδομάδων.

Από τα μέσα του 19ου αιώνα οι θεωρητικοί οικονομολόγοι συζητούν κατά πόσο η ικανότητα και η γνώση είναι πραγματικά καλύτεροι σύμβουλοι από τις ιδιοτροπίες της τύχης, όταν τοποθετούνται στοιχήματα στις αγορές. Σε διάφορες δοκιμές, νεαροί μαθητές, ζώα και… βελάκια που πετάγονται τυχαία σε έναν τοίχο έχουν ξεπεράσει σε αποδόσεις τους ειδικούς.

Στη δεκαετία του 2000 η εφημερίδα Chicago Sun-Times προσέλαβε ως κορυφαίο οικονομικό αρθρογράφο για επενδύσεις έναν καπουτσίνο πίθηκο που ονομαζόταν Ανταμ Μονκ, ο οποίος επέλεγε μετοχές κυκλώνοντας στοιχεία στις επαγγελματικές σελίδες του εντύπου με έναν κόκκινο μαρκαδόρο. Τις περισσότερες φορές κέρδιζε κορυφαίους οικονομικούς αναλυτές.

Αυτή τη φορά, όμως, το γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche έφερε τον Φρέντι αντιμέτωπο με ένα λογισμικό ΤΝ, σε έναν από τους πρώτους διαγωνισμούς του είδους του – με τον καθέναν από τους δύο ανταγωνιστές να λαμβάνει ένα πλασματικό επενδυτικό ποσό 19.000 ευρώ για να το ξοδέψει σε μετοχές 15 εταιρειών.

Αν και το ChatGPT δεν έχει δημιουργηθεί για να εκδίδει συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις, προσφέρθηκε εθελοντικά να συγκεντρώσει ένα «διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών, με επιχειρήσεις που επιδεικνύουν σταθερούς λογαριασμούς, έχουν αυξανόμενες πωλήσεις, παραμένουν κερδοφόρες και παρουσιάζουν υψηλή κεφαλαιοποίηση αγοράς».

Οι σχετικά συντηρητικές επιλογές του προγράμματος ΤΝ –που κυμαίνονταν από κυρίαρχες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και η Amazon μέχρι γνωστές επιχειρήσεις που εστιάζουν στους καταναλωτές, όπως η McDonald’s και η Coca-Cola– απέδωσαν ένα αξιοσέβαστο αλλά μη θεαματικό 3,5%.

Ο Φρέντι, από την άλλη, προσηλωμένος, ίσως, στις απίστευτες ιδιοτροπίες της ζωής που είχε αντιμετωπίσει στα νιάτα του ως αδέσποτος στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, πόνταρε πολύ στην ενέργεια, στην ΤΝ και στο τεχνολογικό υλικό.

Μπορεί οι επιδρομές αυτού του «Γουόρεν Γούφετ» στο bitcoin και στο πετρέλαιο να του βγήκαν λίγο ξινές, αλλά οι επενδύσεις του στην κορυφαία εταιρεία κατασκευής chip, Nvidia, και στην Uniper, έναν προβληματικό γερμανικό όμιλο ενέργειας, απέδωσαν άψογα.

Η συνολική του απόδοση, ύψους 13,5%, ξεπέρασε όχι μόνο το πρόγραμμα ΤΝ, αλλά και την πλειονότητα των επιλογών των κανονικών επενδυτικών κεφαλαίων. «Εκανε εξαιρετική δουλειά» είπε στο περιοδικό ο Αλι Μασάργουα, διευθυντής της πλατφόρμας Envestor fund. «Προτιμώ να εμπιστευθώ τον Φρέντι παρά την Τεχνητή Νοημοσύνη για τα χρήματά μου».

Ετσι, την επόμενη φορά που τα επενδυτικά σας πλάνα αποτύχουν στις αποδόσεις τους, αντί να βάζετε τη γάτα σας να κλαίει, δώστε τα κλειδιά του λογαριασμού στον σκύλο σας. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι με το μέρος του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...