583
Οι σκύλοι ράτσας σπάνιελ είναι ικανοί να ανιχνεύσουν τους κοριούς σε ένα σπίτι μέσα σε δευτερόλεπτα | Shutterstock/O_Lypa

Σκύλοι σπάνιελ… ξετρυπώνουν κοριούς σε ξενοδοχεία και σπίτια

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2023, 17:58
Οι σκύλοι ράτσας σπάνιελ είναι ικανοί να ανιχνεύσουν τους κοριούς σε ένα σπίτι μέσα σε δευτερόλεπτα
|Shutterstock/O_Lypa

Σκύλοι σπάνιελ… ξετρυπώνουν κοριούς σε ξενοδοχεία και σπίτια

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2023, 17:58

Η πολύ ευαίσθητη μύτη ενός σκύλου ράτσας σπάνιελ χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ανίχνευση βομβών, φαρμάκων, καρκίνου, υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ακόμη και της Covid – αλλά τώρα οι εξολοθρευτές εντόμων χρησιμοποιούν την ισχυρή μυρωδιά του τετράποδου για να καταπολεμήσουν τους κοριούς.

Οι ειδικοί στον έλεγχο παρασίτων χρησιμοποιούν σκύλους για να βοηθήσουν στην εύρεση κοριών στα δωμάτια σπιτιών και ξενοδοχείων. Τα έντομα που ρουφούν το αίμα αυξάνονται, και φέρεται να έχουν καταλάβει τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Παρίσι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής Telegraph.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς εισβάλλουν σε κάθε γωνιά και κρύβονται σε βελούδινα υλικά – γεγονός που τα καθιστά δύσκολα στην απεντόμωση. Η Rentokil, η μεγαλύτερη εταιρεία ελέγχου παρασίτων του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει ξεκινήσει μια υπηρεσία «ανίχνευσης κοριών από σκύλους» επιτρέποντας σε εταιρείες να ανακαλύπτουν αν ένα δωμάτιο έχει μολυνθεί από τα έντομα.

Οι επαγγελματίες, που είναι εξοπλισμένοι με σακίδια σαν αυτά που μετέφεραν στις πλάτες τους οι χαρακτήρες της κινηματογραφικής κωμωδίας «Ghostbusters», αντλούν αέρα από ένα δωμάτιο και η μυρωδιά και οι χημικές ουσίες του χώρου απορροφώνται από ένα διηθητικό χαρτί.

Το χαρτί αποστέλλεται σε εργαστήριο και μυρίζεται από εκπαιδευμένους σκύλους ράτσας σπάνιελ, αλλά και από λαγωνικά, λαμπραντόρ και γερμανικούς ποιμενικούς. Εάν υπάρχουν κοριοί σε ένα δωμάτιο η μυρωδιά τους ανιχνεύεται από τα ζώα, τα οποία και ειδοποιούν τους εκπαιδευτές τους.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η υπηρεσία είναι τέσσερις φορές πιο αποτελεσματική στην ανίχνευση ενδείξεων προσβολής από κοριούς από αυτές που πραγματοποιούν οι άνθρωποι – ενδείξεις που συχνά περιλαμβάνουν την αναζήτηση μικρών κηλίδων αίματος ή κοπράνων από τα έντομα.

Τα στοιχεία της Rentokil δείχνουν αύξηση κατά 65% στις έρευνες για κοριούς σε σύγκριση με το 2022, και οι προκαταρκτικοί δείκτες καταδεικνύουν ότι το ποσοστό έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο Παρίσι. Το σύστημα της Rentokil δεν απαιτεί από τους σκύλους να εισέρχονται στις εγκαταστάσεις για να εντοπίζουν σημάδια κοριών, κάτι που, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο παρενεργειών και αλλεργιών, χωρίς συμβιβασμούς στην αποτελεσματικότητα.

Ο Πολ Μπλάκχερστ, επικεφαλής της τεχνικής ακαδημίας της Rentokil, εξηγεί: «Αυτοί οι σκύλοι-ντετέκτιβ είναι εξαιρετικά ακριβείς στον εντοπισμό κοριών και μπορούν να το κάνουν σε σημεία όπου ίσως είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση ή να τα επιθεωρήσουν διεξοδικά. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι σε μεγάλα κτίρια και ξενοδοχεία, όπου οι προσβολές από κοριούς μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα εφόσον δεν εντοπιστούν έγκαιρα».

Ωστόσο, άλλες εταιρείες χρησιμοποιούν σκύλους μέσα στα δωμάτια, με μια πιο συμβατική μέθοδο ανίχνευσης μέσω όσφρησης, για να βοηθούν στον εντοπισμό εντόμων. Ο Μπράιαν Λιθ της BDL Canine Services, στη Σκωτία, αξιολογεί σκύλους που εντοπίζουν κοριούς με τη μύτη.

«Μπορεί να χρειαστούν 20 λεπτά σε κάποιον που ασχολείται με τον έλεγχο παρασίτων για να βρει τους κοριούς, αν τους βρει. Η αναζήτηση σε ολόκληρο τον όροφο ενός ξενοδοχείου είναι πολύ χρονοβόρα για τον άνθρωπο. Το σκυλί μου μπορεί μερικές φορές να τα εντοπίσει σε λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα» αποκαλύπτει στους Sunday Times.

Ο δρ Κρις Παπαδόπουλος, κύριος λέκτορας Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέντφορντσιρ, λέει ότι η έγκαιρη ανίχνευση κοριών είναι το κλειδί, καθώς έχουν την ικανότητα να εξαπλώνονται σε δυσπρόσιτες γωνίες και να παραμένουν αδρανείς επί μήνες χωρίς τροφή. «Σε αντίθεση με τα κουνούπια, δεν μεταδίδουν ασθένειες, αλλά τα τσιμπήματά τους μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων φαγούρας και κνησμού» εξηγεί.

Και συμπληρώνει: «Αν υποπτεύεστε μόλυνση, ενεργήστε γρήγορα. Οι προσωπικές πατέντες μπορεί να μην επαρκούν και συχνά συνιστώνται επαγγελματικές υπηρεσίες ελέγχου παρασίτων. Είναι απαραίτητο να σφραγίζετε κάθε κενό στο σπίτι σας με καλαφάτισμα. Ενδέχεται να απαιτηθούν πολλαπλές απεντομώσεις και το κόστος μπορεί να είναι σημαντικό, μερικές φορές ακόμη και πάνω από 30.000 ευρώ, όπως αναφέρουν άτομα που έχουν αντιμετωπίσει παρασιτώσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...