Τα σκυλιά που γεννιούνται σήμερα δεν θα πεθάνουν ποτέ από καρκίνο, χάρη στην πρόοδο της ανθρώπινης ιατρικής, ισχυρίζεται κορυφαίος κτηνίατρος. Περίπου το ένα πέμπτο όλων των θανάτων σκύλων προέρχεται από καρκίνο, καθώς η ασθένεια εκδηλώνεται και εξαπλώνεται στα κατοικίδια όπως και στους ανθρώπους.
Οι σκύλοι και οι άνθρωποι έχουν μια μοναδική σχέση επειδή τα δύο είδη μοιράζονται το ίδιο περιβάλλον ζωής. Αναπνέουν τον ίδιο αέρα, κοιμούνται στα ίδια μέρη, ταξιδεύουν στις ίδιες διαδρομές και τρώνε παρόμοια τροφή. Τα σκυλιά αποτελούν ένα καλό πρότυπο για τις ανθρώπινες ασθένειες – και το αντίστροφο.
Ως αποτέλεσμα, οι πρόοδοι στην ανθρώπινη ογκολογική έρευνα μεταφέρονται τώρα στους σκύλους, οδηγώντας σε καλύτερη διάγνωση, θεραπεία και γενετικό έλεγχο του καρκίνου. Ο καρκίνος είναι ένας από τους μεγαλύτερους «δολοφόνους» σκύλων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, ευθύνεται για μία στις πέντε απώλειες, οδηγώντας στον θάνατο 190.000 σκύλους ετησίως.
Ο δρ Ντέιβιντ Χάγουορθ, σύμβουλος κτηνιατρικής, αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ της βρετανικής Telegraph ότι εισερχόμαστε πλέον σε μια εποχή όπου τα κουτάβια που γεννιούνται σήμερα θα μπορούν να νικήσουν τον καρκίνο. Οι αληθινές θεραπείες είναι πια πραγματικότητα για ορισμένους τύπους καρκίνου, λέει, και τα τεστ και τα φάρμακα που παρατείνουν τη ζωή σημαίνουν ότι οι σκύλοι θα πεθαίνουν πλέον πιθανότατα «με», και όχι «από», καρκίνο, γερνώντας.
«Να περιμένουμε θεραπεία καρκίνου σκύλου σε περίπου 15 χρόνια; Η απάντηση είναι ναι. Εχουμε ήδη θεραπεύσει πολλούς τύπους της επάρατης νόσου και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» ισχυρίζεται ο δρ Χάγουορθ. Ο επιστήμονας προήδρευσε μιας επιτροπής στην ετήσια Σύνοδο Κτηνιατρικής Καινοτομίας στο Κάνσας Σίτι των ΗΠΑ, και αποκάλυψε ότι οι δεκαετίες έρευνας για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία ανθρώπινων καρκίνων είχαν ευεργετικό αντίκτυπο στην υγεία των σκύλων.
«Λαμβάνουμε πολλές πληροφορίες από την ανθρώπινη πλευρά» σημείωσε. «Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια γενετικών μεταλλάξεων. Τα κύτταρα χάνουν την ικανότητά τους να υπακούν στους κανόνες που υποτίθεται ότι πρέπει να ακολουθούν και συνεχίζουν να διαιρούνται ανεξέλεγκτα, συνήθως ως κλώνοι – έτσι, το ίδιο κελί απλώς επεκτείνεται συνεχώς».
«Εχουμε μάθει τόσα πολλά τα τελευταία 20 χρόνια –αλλά κυρίως τα τελευταία πέντε με 10 χρόνια– για τα γονιδιώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο, και συνειδητοποιήσαμε ότι ο καρκίνος του σκύλου είναι ουσιαστικά ίδιος με εκείνον του ανθρώπου» συμπληρώνει ο δρ Χάγουαρθ.
Εξετάσεις αίματος για την αναζήτηση ενδείξεων καρκίνου που κυριαρχούν βρίσκονται σε εξέλιξη για σκύλους και είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν ευρέως από κτηνιάτρους, εξηγεί, με τρόπο παρόμοιο με το εργαλείο υγρής βιοψίας GRAIL της εξέτασης αίματος «50-σε-ένα», που δοκιμάζεται από το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ορισμένα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί για την ανθρώπινη ιατρική είναι επίσης αποτελεσματικά για τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου. Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, ένας κτηνίατρος μπορεί να χρησιμοποιήσει ανθρώπινο φάρμακο εγκεκριμένο από τον αμερικανικό ΕΟΦ σε σκύλο, εφόσον πιστεύει ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για το ζώο.
Ο γενετικός έλεγχος έχει βελτιώσει επίσης την ανίχνευση των «δακτυλικών αποτυπωμάτων» του καρκίνου, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να αντιστοιχίσουν έναν τύπο καρκίνου με μια πιθανή θεραπεία, ανεξαρτήτως είδους.
Περίπου ένας στους οκτώ σκύλους πεθαίνει με επίσημη διάγνωση καρκίνου. Ενα επιπλέον ποσοστό 8% πεθαίνει ως αποτέλεσμα μιας μάζας ή όγκου που είναι πιθανότατα καρκίνος, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 19% του πληθυσμού των σκύλων – περίπου 190.000 ετησίως.
Οι επιστημονικές ανακαλύψεις δεν έχουν καταλήξει σε μια κοινή θεραπεία για τον καρκίνο – ούτε προβλέπεται κάτι τέτοιο να συμβεί άμεσα. «Θα υπάρχει ακόμη καρκίνος σε 15 χρόνια από σήμερα, και πιθανότατα θα υπάρχει καρκίνος που θα σκοτώνει ανθρώπους και ζώα, αλλά κάνουμε τεράστια πρόοδο πάνω στην ασθένεια» λέει ο δρ Χάγουαρθ. «Αρα, η συνολική εικόνα είναι αισιόδοξη».
Ο επιστήμονας επισημαίνει ότι η έρευνα είναι αμφίδρομη και τα σκυλιά βοηθούν τους επιστήμονες να κάνουν δοκιμές και να συλλέγουν περισσότερα δεδομένα για τον ανθρώπινο καρκίνο. «Οι σκύλοι έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής και διέπονται από πιο χαλαρή νομοθεσία σε κλινικές δοκιμές από ό,τι οι άνθρωποι, γεγονός που προσφέρει μια κρίσιμη εικόνα για τους ανθρώπινους όγκους» ισχυρίζεται.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News