248
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σκυλακάκης: Τα μέτρα για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια είναι «επαρκή»

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2021, 12:50
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σκυλακάκης: Τα μέτρα για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια είναι «επαρκή»

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2021, 12:50

Φρένο στα σενάρια για επιπλέον μέτρα στήριξης των νοικοκυριών ώστε να αντιμετωπίσουν το κύμα ανατιμήσεων έβαλε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό του ΣΚΑΪ, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «η κυβέρνηση αν θεωρήσει ότι πρέπει να πάρει κάποιο επιπλέον μετρό, θα το πάρει. Ο αρμόδιος όμως για τη δημοσιονομική πολιτική δεν εισηγείται δαπάνες», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «ολοκληρώσαμε με το επίδομα θέρμανσης».

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση είναι επαρκή μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ παρεμβάσεις θα χρειαστούν πλέον μόνο για τις αρχές του 2022.

Το ότι πάντως ο αν. υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ως αμετακίνητος και σφικτός δεν μπορεί να είναι άσχετο με το γεγονός ότι μόλις ξεκίνησε η 12η αξιολόγηση και οι Θεσμοί θεωρούν ότι εάν δεν κλείσει η πληγή των ληξιπρόθεσμων, δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες παροχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Θεσμοί άσκησαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την αργή πορεία εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, που παραμένουν σε επίπεδα άνω των 2 δισ. ευρώ στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Ιούλιο, το Δημόσιο χρωστούσε σε ιδιώτες 1,75 δισ. ευρώ και επιπλέον 547 εκατ. ευρώ για επιστροφές φόρων, δηλαδή συνολικά 2,3 δισ. ευρώ. Σημαντικό τμήμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών αφορούν τα νοσοκομεία. Τα ποσά αυτά μάλιστα φτάνουν στα 927 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν σε χρέη προς ιδιώτες οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης με 470 εκατ. ευρώ. Οι, δε, απλήρωτες συντάξεις ξεπερνούν τις 200.000 ή σε ποσά τα 359 εκατ. ευρώ…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...