626
| INTIMEnews

Σκυλακάκης: Kοινή πρωτοβουλία Ελλάδας – Ρουμανίας – Βουλγαρίας για την αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας  

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2024, 15:37
|INTIMEnews

Σκυλακάκης: Kοινή πρωτοβουλία Ελλάδας – Ρουμανίας – Βουλγαρίας για την αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας  

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2024, 15:37

Mε τη μέση τιμή του ρεύματος στην χονδρική την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στη χώρα μας,  στα 144,23 ευρώ η μεγαβατώρα, 11% πάνω από το μέσο όρο του Αυγούστου που ήταν στα 129,83 ευρώ η μεγαβατώρα, ο υπουργός Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης, στάθηκε σε δηλώσεις του στα «Παραπολιτικά FM» στη κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας με αποδέκτη τις Βρυξέλλες και  στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας.

Σε πρώτη φάση, είπε ο κ. Σκυλακάκης,  η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά. Παράλληλα, λαμβάνεται μία κοινή πρωτοβουλία από τους αρμόδιους υπουργούς των τριών χωρών με σκοπό τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρέμβασης, κάθε φορά που θα καταγράφονται ακραίες τιμές, που οφείλονται στην αποκοπή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή, ενεργειακή αγορά.

«Συμβαίνει το εξής παράδοξο: Δεν επαρκούν οι διασυνδέσεις, ώστε να μεταφέρεται ρεύμα από την Κεντρική Ευρωπαϊκή αγορά στην Νοτιοανατολική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε ακραίες τιμές κάποιες ημέρες, οι οποίες δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές κατά τη γνώμη μας και είναι προβληματική -στην ειδική αυτή περίπτωση- και η λειτουργία του λεγόμενου target model» υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.

Όπως εξήγησε, «ενώ το πρόβλημα είναι ότι δημιουργείται ένα “ενεργειακό νησί” στην περιοχή -δηλαδή δεν υπάρχουν αρκετές διασυνδέσεις, το “σήμα” της αγοράς είναι να παίρνουν πιο πολλά χρήματα οι παραγωγοί. Δεν έχει νόημα να δίνουμε χρήματα στους παραγωγούς, όταν χρειάζονται επενδύσεις διασυνδέσεων (καλώδια) που θα έπρεπε να κάνουν οι διαχειριστές των δικτύων. Πόσο μάλλον όταν οι διαχειριστές παίρνουν τα λεφτά των επενδύσεων από τους ίδιους τους καταναλωτές. Αυτό είναι ένα θεμελιώδες επιχείρημα. Και έχουμε μία καλή αιτιολόγηση, για να επιδιώξουμε μία μόνιμη λύση, ένα σωστό εργαλείο, σε αυτά τα ενδημικά φαινόμενα. Ασχέτως από αυτή την πρωτοβουλία, η κυβέρνηση όποτε χρειάζεται παρεμβαίνει και αυτό το έχουμε αποδείξει, επανειλημμένως, κατά το παρελθόν».

Σημειώνεται πως ο κ. Σκυλακάκης συζήτησε το θέμα και με τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα, της Γερμανίας, δρ Ρόμπερτ Χάμπεκ, στο περιθώριο των εκδηλώσεων της 88ης ΔΕΘ.

Απαντώντας στην ερώτηση του Capital.gr κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ  ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, ώστε να αποτρέπονται οι στρεβλώσεις που οδηγούν σε άνοδο των τιμών.

«Οταν οι ΑΠΕ βγαίνουν εκτός συστήματος παρατηρείται μια μεγάλη άνοδος των τιμών που τελικά οδηγεί υψηλά και τις μεσοσταθμικές τιμές. Εδώ έχουμε μια στρέβλωση και υπάρχουν λόγοι που συμβαίνει αυτό,», παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για δυσλειτουργία στο μοντέλο της αγοράς ηλεκτρισμού.

Στην κατεύθυνση αυτή, προανήγγειλε επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμενου να βρεθεί λύση στο φαινόμενο να παρατηρούνται στη χώρα μας τιμές δεκα φορές υψηλότερες σε σχέση με τη Δ. Ευρώπη.

Κατά την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο στην χονδρική του ρεύματος ώστε να αντιμετωπίζονται ενδημικές κρίσεις που προκύπτουν και δεν αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη, όπως συμβαίνει με την κρίση στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το περίγραμμα της ελληνικής πρωτοβουλίας έδωσε σε δηλώσεις του και ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας, τονίζοντας ότι τα έσοδα από τη χονδρική του ρεύματος πηγαίνουν μόνο στους παραγωγούς ενώ το πρόβλημα υπάρχει στα δίκτυα και τις διασυνδέσεις και εκεί πρέπει να γίνουν επενδύσεις.

Στο μοντέλο που θα προτείνει η ελληνική πλευρά, τα έσοδα από τη χονδρική του ρεύματος θα πηγαίνουν και για επενδύσεις στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και τα δίκτυα, ούτως ώστε να υπάρξει μείωση των τιμών. Φυσικά μια τέτοια αλλαγή στο target model θα προκύψει μετά από διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, ωστόσο σε αυτήν την κατεύθυνση η ελληνική πλευρά κινείται έχοντας δημιουργήσει συμμαχίες με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που επίσης ζητούν τις ίδιες αλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, μέχρι να βρεθεί λύση θα επιβάλλονται φόροι στα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρισμού και θα επιστρέφουν στους καταναλωτές ως επιδοτήσεις ώστε οι τιμές του ρεύματος να παραμένουν κάτω από τα 15 λεπτά η κιλοβατώρα, για όσο διάστημα κρατά η αναταραχή και οι τιμές παραμένουν ψηλά

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...