316
Ο Χάμζα Γιουσάφ ανακοίνωσε ότι παραιτείται, τη Δευτέρα, στο Εδιμβούργο | Andrew Milligan/Pool via REUTERS

Σκωτία: Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Γιουσάφ

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2024, 15:16
Ο Χάμζα Γιουσάφ ανακοίνωσε ότι παραιτείται, τη Δευτέρα, στο Εδιμβούργο
|Andrew Milligan/Pool via REUTERS

Σκωτία: Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Γιουσάφ

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2024, 15:16

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, Χάμζα Γιουσάφ, παραιτήθηκε την Δευτέρα, ανοίγοντας την πόρτα στο βρετανικό αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα για να ανακτήσει έδαφος στις εθνικές εκλογές που αναμένονται αργότερα φέτος.

Ο Γιουσάφ παραιτήθηκε από επικεφαλής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP), το οποίο υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Σκωτίας, έπειτα από μια εβδομάδα χάους που προκλήθηκε από την ακύρωση εκ μέρους του μια συμφωνίας με τους Πράσινους για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Στη συνέχεια απέτυχε να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη για να επιβιώσει προτάσεων μομφής εναντίον του, που αναμένονται αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Πριν από ένα χρόνο περίπου, είχε αντικαταστήσει την Νίκολα Στέρτζον στην πρωθυπουργία και την αρχηγία του SNP.

Ο Γιουσάφ δήλωσε ότι είναι καιρός να ηγηθεί κάποιος άλλος της κυβέρνησης.

Το SNP άρχισε να παραπαίει εξαιτίας ενός σκανδάλου χρηματοδότησης και της παραίτησης, πέρυσι, της Στέρτζον ως επικεφαλής του κόμματος.

Υπήρξε επίσης εσωκομματική διαμάχη για το πόσο προοδευτικό θα πρέπει να είναι το κόμμα ώστε να προσελκύσει και πάλι τους ψηφοφόρους.

Ο Γιουσάφ δεν κατάφερε να επιτύχει μια ισορροπία ανάμεσα στα προοδευτικά πεπραγμένα της κυβέρνησης συνασπισμού και τα αιτήματα ορισμένων εθνικιστών να απορριφθούν μεταρρυθμίσεις για την αναγνώριση του επαναπροσδιορισμού του φύλου.

Το SNP βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 17 χρόνια, ως επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov ανακοίνωσε πως για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, το Εργατικό Κόμμα ξεπέρασε το SNP στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές.

Η άνοδος του Εργατικού Κόμματος στη Σκωτία εντείνει την πίεση που αντιμετωπίζουν οι Τόρις, οι οποίοι υπολείπονται σημαντικά των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις.

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας έχει τώρα 28 ημέρες για να επιλέξει νέο πρωθυπουργό πριν υποχρεωθεί σε εκλογές.

Ο πρώην ηγέτης του SNP, Τζον Σουίνι και η πρώην αντίπαλος του Γιουσάφ για την ηγεσία, Κέιτ Φορμπς, θεωρούνται πιθανοί διάδοχοι.

Αν το SNP δεν καταφέρει να βρει ένα νέο αρχηγό που να μπορέσει να συγκεντρώσει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου, θα διεξαχθούν εκλογές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...