595
| Shutterstock

Σκρέκας: Υψηλές προσδοκίες από τα ελληνικά κοιτάσματα

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2023, 09:47
|Shutterstock

Σκρέκας: Υψηλές προσδοκίες από τα ελληνικά κοιτάσματα

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2023, 09:47

Για «υψηλές προσδοκίες» από τις έρευνες υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, προσθέτοντας ότι αν πράγματι εντοπιστούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα από τις γεωτρήσεις που προγραμματίζονται, θα μπορούσαν να καλύψουν για δέκα χρόνια το κενό του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. (δηλαδή 30 δισ. κ.μ. ετησίως με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΕ).

Oπως έγινε γνωστό στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), οι σεισμικές έρευνες που πραγματοποιούνται στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για λογαριασμό της ExxonMobil και της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) προβλέπεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος Φεβρουαρίου. Θα ακολουθήσει η ερμηνεία των δεδομένων και εφόσον τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, ερευνητική γεώτρηση το 2025. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για πιθανή είσοδο νέων επενδυτών στα σχήματα έρευνας και εκμετάλλευσης.

Εξελίξεις καταγράφονται και στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπου τις έρευνες διεξάγει η Energean. Χθες η Περιφέρεια Ηπείρου έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την «Ερευνητική γεώτρηση «Ήπειρος 1» στο Δήμο Λίτσας της Δ.Ε. Μολοσσών.

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ Rikard Scoufias, σημείωσε ότι σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους ολοκληρώθηκαν 7 σεισμικές έρευνες, επίδοση που είναι υψηλή ακόμη και με διεθνή στάνταρντς, ενώ τα προηγούμενα δέκα χρόνια έγιναν μόλις δύο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος, τόνισε ότι η εταιρεία θα χτίσει γέφυρες για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, παράλληλα με την ιστορική υποχρέωση να αξιοποιήσουμε τον εθνικό μας πλούτο με σεβασμό στο περιβάλλον. Η νέα ταυτότητα της ΕΔΕΥΕΠ αποτυπώνει την επέκταση των αρμοδιοτήτων της, πέρα από τις έρευνες υδρογονανθράκων στην υπόγεια αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και την προώθηση των επενδύσεων σε υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Οι δηλώσεις Σκρέκα για τις ενδείξεις σημαντικού κοιτάσματος στην περιοχή της Κρήτης από τα σεισμικά δεδομένα που έχει συλλέξει το ερευνητικό σκάφος Sanco Swift της ExxonMobil, έγιναν μετά τη συνάντηση που σύμφωνα με πληροφορίες είχε την Τρίτη με έξι στελέχη της αμερικανικής εταιρείας, τα οποία και τον ενημέρωσαν για τη μέχρι σήμερα πορεία των σεισμικών ερευνών.

Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, στη συνάντηση συζητήθηκε και η δυνατότητα επίσπευσης της απόφασης για ερευνητική γεώτρηση στην περιοχή της Κρήτης εντός του 2023, με στόχο να μπει το πρώτο γεωτρύπανο μέσα στο 2024, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Φέρεται επίσης να δρομολογήθηκε η έλευση στην Αθήνα μέσα στο επόμενο διάστημα στελεχών του αμερικανικού κολοσσού σε ανώτατο επίπεδο για επαφές με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέλιξη ενδεικτική του ισχυρού ενδιαφέροντος της πολυεθνικής για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες και της αποφασιστικότητας για επίσπευση του προγράμματος.

Οι έρευνες – υπενθυμίζεται- ξεκίνησαν στις 7 Νοεμβρίου με το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος Sanco Swift της νορβηγικής εταιρείας PGS που ναύλωσε η κοινοπραξία των ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY και διεξάγονται σε δύο υποθαλάσσιες παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και σε έκταση 40.000 τετραγωνικών μέτρων.

Ισχυρό εν τω μεταξύ φέρεται να είναι το ενδιαφέρον και της έτερης αμερικανικής πολυεθνικής, της Chevron, όπως φάνηκε και από την παρουσία στελεχών της στην εκδήλωση της ΕΔΕΥΕΠ.

Οπως γράφει η «Καθημερινή», η Chevron φέρεται να ενδιαφέρεται για είσοδο στις παραχωρήσεις της Κρήτης και του Ιονίου και ήδη έχει υπογράψει συμφωνία εχεμύθειας με την HELLENiQ ENERGY για την εξαγορά μεριδίου της στις παραχωρήσεις των δύο περιοχών.

«Είμαστε ανοιχτοί στην προσέλευση νέων εταιρειών», δήλωσε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας ερωτηθείς για το ενδιαφέρον της Chevron, αποφεύγοντας πάντως να κάνει αναφορά στη συγκεκριμένη εταιρεία. Διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από νέες εταιρείες θα επιδιώξει η Ελλάδα στο ετήσιο πετρελαϊκό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο το διάστημα 13-15 Φεβρουαρίου. Στο συνέδριο εκτός από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνη Στεφάτο θα παρευρεθεί και ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...