355
|

Κώστας Σκρέκας: Υπάρχει ήδη πλάνο υπογειοποίησης καλωδίων της ΔΕΗ

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2021, 10:32

Κώστας Σκρέκας: Υπάρχει ήδη πλάνο υπογειοποίησης καλωδίων της ΔΕΗ

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2021, 10:32

Με αισθητά ακόμη τα προβλήματα από τις καταστροφές στο δίκτυο ηλεκροδότησης εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μήδεια», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε στο ήδη υφιστάμενο πλάνο υπογειοποίησης καλωδίων της ΔΕΗ.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο υπουργός σημείωσε ότι προϋπήρχε της καταστροφής που προκάλεσε η κακοκαιρία, πλάνο για υπογειοποίηση των καλωδίων ηλεκτροδότησης σε περιοχές που κινδυνεύουν από φωτιές το καλοκαίρι και τον χειμώνα από πτώσεις των δέντρων.

Προς το παρόν, «γίνονται προσπάθειες για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και στο τελευταίο σπίτι», πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας παραδεχόμενος ότι «η δεκαετής κρίση έφερε πίσω και τη συντήρηση του δικτύου».

Στην υπογειοποίηση των καλωδίων ηλεκτροδότησης αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, λέγοντας ότι δεν θα κοπούν όλα τα δέντρα για να έχουμε εναέριες γραμμές ρεύματος, αλλά σκοπός είναι να γίνει υπογειοποίηση των γραμμών.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας μίλησε ακόμη για ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, περιφερειών, αποκεντρωμένης διοίκησης και δήμων – κάτι που, όπως είπε, θα γίνει μέσα στο εξάμηνο του 2021.

Υπάρχουν ευθύνες για τα σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης, αλλά ήταν τόσο έντονο το καιρικό φαινόμενο σε κάποιες περιοχές και ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί, είπε, και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε την Τρίτη να συνδράμουν κινητές ομάδες της ΕΜΑΚ, του Στρατού και των δήμων.

Αν δεν γίνονταν αυτές οι ενέργειες, δεν θα ερχόταν το ρεύμα «ούτε σε μια εβδομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Στο ζήτημα της υπογειοποίησης των καλωδίων της ΔΕΗ αναφέρθηκε και η βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Δεν είναι νοητό σήμερα στην Κηφισιά, την Εκάλη να μην έχει προχωρήσει η υπογειοποίηση των καλωδίων» σχολίασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κάτι που όπως είπε, θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα. Επομένως, πρότεινε να υπάρξει μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΔΕΔΔΗΕ, της Περιφέρειας και των δήμων και να προχωρήσει η υπογειοποίηση των καλωδίων σε ολόκληρη την Ελλάδα, με προτεραιότητα στις περιοχές όπου υπάρχουν πολλά δέντρα.

«Μερίδιο ευθύνης έχουν όλοι» για τα όσα συνέβησαν με τις εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης εξαιτίας της «Μήδειας», τόνισε η κυρία Μπακογιάννη, γιατί εκτός από την κακοκαιρία, «έχουμε και προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει διότι η υποδομή μας είναι πάρα πολύ πεπαλαιωμένη και διότι κάποιοι άνθρωποι δεν έβαλαν ως προτεραιότητα την προετοιμασία ώστε να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...